לאחר כמעט שלוש שנים, יפן פותחת היום (שלישי) את גבולותיה לתיירים עצמאיים זרים – מהלך שרבים מקווים שיתניע מחדש את הכלכלה במדינה, ויתחיל את ההתאוששות שלאחר המגפה. ענף התיירות ביפן הוא חשוב, כאשר ב-2019 הגיעו אליה כ-32 מיליון תיירים, עם הכנסות של מעל 30 מיליארד דולר באותה שנה.
אבל לאחר שהגיעו לשלב זה לאחר התקדמות הדרגתית בהקלות, אופן הביקור ביפן עדיין יכול להיות קצת מבלבל עבור אלה שמגיעים מבחוץ, ועדיין מנסים להבין עד כמה המדינה באמת תהיה פתוחה. עשינו סדר בשאלות החשובות ביותר שתיירים ומבקרים אחרים צריכים לדעת את התשובות עליהן לפני החזרה ליפן.
-
עד כמה יפן תהיה פתוחה?
מאז שהגבול של יפן נסגר לראשונה בפני כניסת תיירים ממדינות שנפגעו ביותר בשלבים המוקדמים של מגפת הקורונה באפריל 2020, וההרחבה לאיסור על כניסות מכ-159 מדינות ואזורים נוספים באוגוסט באותה שנה, הפתיחה המחודשת של יפן הייתה ארוכה ומפותלת, עם הרבה תקוות שווא ופניות פרסה.
לאחר שניסיון קודם להקל את ההגבלות בסוף השנה שעברה נכשל עם הופעתו של האומיקרון, השערים החלו להיפתח בהדרגה השנה. תחילה במרץ לאנשי עסקים, סטודנטים ואלה שהגיעו על רקע אירועים מיוחדים - למשל להשתתף בחתונה או בהלוויה - ולאחר מכן, מיוני, תיירים הורשו להיכנס רק עם קבוצות וסיורים מודרכים.
מהיום, יפן תסיר לחלוטין את המכסה היומית שלה של 50,000 כניסות ותתחיל מחדש לקבל תיירים עצמאיים ללא ויזה, עבור אלה המגיעים מכל אחת מ-68 המדינות שהיו בעבר ברשימת הפטורים לוויזה לטווח קצר, ביניהם גם אזרחי מדינת ישראל שאינם זקוקים לוויזה כדי לבקר במדינה.
>> רוצים לטייל ביפן? היכנסו למדריך המלא
>> ביג אין ג'פאן: חופשה משפחתית במדינה מעולם אחר
>> מתאילנד ועד קנדה: המדינות שהכריזו לאחרונה על הקלה בכניסה לתיירים -
האם צריך להזמין סיור מודרך ליפן?
התשובה הקצרה – לא. מיוני, מי שהיה מעוניין להיכנס ליפן היה צריך לעשות זאת במסגרת סיור מודרך. מכיוון שמטיילים רבים מתנגדים להגבלות שהנוהל הציב על חופש התנועה שלהם, ולכן מספר המבקרים במדינה היה נמוך לאורך הקיץ.
מתחילת ספטמבר, הממשלה הקלה מעט את התקנות, ואפשרה לנוסעים להירשם לסיורים כביכול מודרכים, שדרשו מתיירים להזמין את הטיסות והלינה שלהם בסוכנויות נסיעות רשומות. הסוכנויות יכלו אז לשמש כנותנות חסות, לעקוב אחר מקום המצאם של מטיילים בודדים, לעודד אותם לציית לכללי המאבק בקורונה, ולהציע סיוע במקרה של הידבקות בנגיף בעודם ביפן.
הצורך להשתתף בסיורים, מודרכים או אחרים, יהיה נחלת העבר מהיום, כשהממשלה מקווה שזרם של תיירים עצמאיים - המבקשים לנצל את הין המוחלש בזמן שהם מטיילים ברחבי המדינה - יסייע למקומיים, ובמיוחד לתעשיית התיירות שנאבקת מהשפעות המגפה כבר תקופה ממושכת. -
האם חייבים להיות מחוסנים כדי להיכנס ליפן?
בדיקת קורונה בעת ההגעה לא נדרשת עוד. עם זאת, כדי להיכנס, עדיין יש צורך לעמוד באחת משתי הדרישות הבאות:
• אישור קבלת לפחות שלוש זריקות של חיסון המוכר על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO). המסמך צריך להיות מונפק על ידי גוף רשמי, כגון סוכנות ממשלתית, וצריך לצרף תרגום ליפנית או לאנגלית אם נכתב במקור בשפה אחרת.
• אישור סטטוס שלילי של בדיקת קורונה שבוצעה תוך 72 שעות לפני היציאה ליפן.
בשני המקרים, על הנוסעים למלא שאלון קורונה לפני ההגעה, והממשלה היפנית ממליצה למלא אותו באינטרנט מראש באמצעות שירות "המסלול המהיר" - הזמין ביפנית, אנגלית, סינית, וייטנאמית ואינדונזית - וכן אפליקציה בשם MySOS, שתוכל להתקין בטלפון החכם שלך באמצעות קוד QR או קישור. -
האם צריך להיכנס לבידוד ביפן? מה לעשות אם מרגישים חולים?
באופן עקרוני, מבקרים לא יידרשו עוד לבידוד עם הגעתם, כלומר הם יכולים לנוע בחופשיות מלבד מקרים בהם אובחנו כחולי קורונה לאחר הגעתם ליפן.
במקרה שמטייל ליפן חושד שייתכן כי נדבק בקורונה ביפן, הממשלה ממליצה לפנות למוקד המבקרים ביפן בטלפון 050-3816-2787, להתייעצות טלפונית עם איש מקצוע בתחום הבריאות, שיקבע את חומרת המקרה ויציע דרכי התמודדות ותיאום לגבי הצעדים הבאים שיש לנקוט. שימו לב שהשירות מוצע ביפנית, אנגלית, סינית וקוריאנית. -
האם צריך לעטות מסכה ביפן?
ככלל – כן. המצב מסובך מכיוון שלמרות הקריאות החוזרות ונשנות של הממשלה לציבור להסיר את מסכות הפנים שלהם בחוץ, רוב היפנים עדיין ממשיכים לעטות מסכות מחוץ לבית, אפילו במצבים שבהם תיירים מחו"ל עשויים לראות זאת כמיותר.
הממשלה צפויה לשנות את החקיקה כדי לאפשר למפעילי בתי מלון את הזכות לסרב לכניסה של כל מי שאינו עוטה מסכה.
עד שעלייה במספר המקרים במהלך הקיץ הפכה את יפן זמנית לאומה עם מספר המקרים היומי הגבוה בעולם, שיעור ההידבקות במדינה נותר נמוך בהשוואה למדינות אחרות. רבים ביפן מייחסים זאת, לפחות במידה חלקית, לשימוש במסכות בכל מקום לאורך המגיפה.