בשנים האחרונות התמלאו רחובות פראג בתיירים, ובירת צ'כיה, הידועה בארכיטקטורה מימי הביניים, בהיסטוריה העשירה ובנקודות הציון שלה, הפכה לאחד היעדים המבוקשים באירופה. על פי נתונים עדכניים, בשנת 2019, שנת שיא התיירות בעולם, ביקרו בעיר למעלה מ-8 מיליון מבקרים, ולמרות האתגרים שהציבה הקורונה והמתחים הגאופוליטיים, זרם התיירים חזר. ברבעון הראשון של 2022 לבדו אירחה פראג 2.8 מיליון מבקרים, מה שאותת על התאוששות חדה מהשפל. השנה מספרי המבקרים בעיר צפויים להיות אפילו גבוהים יותר, במיוחד לקראת חגיגות חג המולד.
>> הנחיתה המושלמת: פראג היא המקום הכי יפה בעולם מחלון המטוס
עם זאת, הזינוק הזה בתיירות העולמית לפראג וכוללת לא רק אירופאים אלא מבקרים מארצות הברית, ישראל ועוד, מובילה לחששות גוברים מתיירות יתר. פראג נאבקת עם אותם אתגרים איתם מתמודדים יעדים פופולריים אחרים ברחבי העולם: צפיפות, לחץ על תשתיות והשפעה על החיים של המקומיים.
הצלחה הרבה מעבר למצופה
ככל שמספר המבקרים בפראג זינק, כך גם תופעות הלוואי של תיירות היתר. העיר העתיקה, שהיא אולי החלק האייקוני ביותר של העיר, היא כעת תפאורה יומיומית להמוני תיירים המצלמים תמונות של אתרים מפורסמים כמו השעון האסטרונומי או הנוף של מצודת פראג.
עם זאת, לא רק התיירים נאלצים להתמודד עם ההמונים בכל מקום, גם המקומיים מרגישים את העומס. השכיחות הגוברת של השכרות לטווח קצר, במיוחד באמצעות פלטפורמות כמו Airbnb, שינתה את הדמוגרפיה של מרכז העיר פראג. תושבים רבים נדחקו החוצה, והשכונות ההיסטוריות הפכו יותר ויותר ממוקדות בתיירות. אזורים מסוימים, כמו העיר העתיקה, מתגאים כיום ביותר תיירים מאשר תושבי קבע, כאשר כשבעה מתוך עשרה אנשים בלב העיר הם מבקרים.
בתגובה ללחצים אלו, רשויות העיר פראג נקטו בצעדים לטיפול בבעיות. אחת הפעולות הבולטות הייתה האיסור על סיורי פאבים מאורגנים במרכז העיר בין השעות 22:00 ו-6:00, צעד שמטרתו לבלום את ההתנהגות הפרועה של קבוצות תיירים שיכורים. "זהו שינוי הכרחי", אומר ג'ירי פוספיסיל, חבר מועצת העיר, ומדגיש שהעיר צריכה להיות מסבירת פנים אך גם חייבת להתחשב בתושביה. ההשפעה של הפרעות בשעות הלילה המאוחרות, כמו זו של תיירים שיכורים המתאספים באמצע הרחוב, הפכה לבלתי נסבלת עבור תושבים מקומיים רבים.
עם זאת, בעוד שחיי לילה והתנהגות סוררת בברים בעיר טופלו, הבעיה של השכרות לטווח קצר נותרה נושא מסובך יותר. ההתרחבות המהירה של דירות להשכרה לטווח קצר תרמה למשבר הדיור בעיר, כאשר מקומיים רבים אינם יכולים להרשות לעצמם לגור בשכונות שלהם.
חוק האיזון
למרות האתגרים הללו, התיירות נותרה חלק חיוני מכלכלת פראג, ותורמת באופן משמעותי לתמ"ג של המדינה. בשנת 2019, התיירות הכניסה כ-7 מיליארד אירו (26 מיליארד שקלים), וכרבע מיליון אנשים מועסקים במגזר. לכן, בזמן שהעיר מתמודדת עם תיירות היתר, יש גם רצון להמשיך למשוך מבקרים – רק בצורה הגיונית יותר.
אסטרטגיית התיירות של פראג מתפתחת. הרשויות מתמקדות במשיכת תיירים המחפשים חוויות תרבותיות ושירותים איכותיים. נעשים מאמצים לפזר את התיירים בצורה שווה יותר ברחבי העיר, ולהסיט המונים מאזורים צפופים מאוד כמו העיר העתיקה לאטרקציות ולמחוזות אחרים.
לא רק תיירים מאירופה נוהרים לפראג. מבקרים מישראל הפכו את העיר לאחד היעדים המובילים שלהם. ישראל הפכה למקור מבקרים מרכזי, כאשר בטיסות בין פראג לתל אביב יש עלייה חדה בביקוש, בעיקר בצל המלחמה והעובדה שפראג נחשבת לאחד היעדים הבטוחים לתיירים הישראלים כבר למעלה משנה. אומנם המלחמה הייתה דחפה עוד יותר את המטיילים מישראל לפראג, מדובר למעשה בתוכנית של העיר עצמה, שרואה בגידול בתיירות הישראלית כמטרה לשנים הבאות.