כ-12 שעות חלפו מאז פתחה ישראל במתקפת מנע נגד חיזבאללה, שגרמה בין השאר לשיבושי טיסות קשים, ונוסעים ישראלים רבים עדיין לא הצליחו לשוב ארצה.

החל משעות הבוקר המוקדמות חברות תעופה רבות החליטו להשהות או לדחות את הטיסות לישראל וקונסוליות הישראליות פועלות לסייע לאזרחים שנפגעו, אך המצב הבטחוני המתוח מסבך את המאמצים לספק תמיכה בזמן.

מלי, שנתקעה בקפריסין יחד עם משפחתה, מספרת בשיחה עם mako שהיא הגיעה לנמל התעופה בשעה 4 בבוקר, אך כעת נאלצה לשוב למלון.  "אנחנו עם תינוקת בת שנתיים וילדה בת 8. הטיסה שלנו עם חברת קורנדון נדחתה פעמיים ולבסוף התקבלה הודעה מקשרי תעופה שהיינו אמורים לטוס היום בשעה 07:00. כשהגענו לשער שלנו לא היה שום עדכון, אף נציג לא ניגש אלינו והמתנו עד שעה 11 כשאז הופיעו נציגים לא שירותיים, כעוסים, ובלתי מובנים שבקושי יודעים אנגלית".

כמו רבים כעת, גם מלי ומשפחתה מתמודדים עם חוסר ודאות ובלי לדעת מתי הטיסה חזרה לישראל תתקיים. "אנחנו יושבים פה על הרצפה מחוסרי כוחות וכסף, כאילו אבודים בעולם. פשוט זרקו אותנו, אין לנו מושג איך חוזרים לישראל ואין עם מי לשוחח כאן בשדה. פשוט סוריאליסטי שאזרחי מדינה לא יכולים לשוב הביתה ומירי רגב טוענת שיש המון מטוסים של חברות ישראליות. אם אין לך 700 אירו לכרטיס לשלם אתה תישאר כאן לנצח וגם לא בטוח שעם המחיר הזה נצליח לחזור כי הטיסות פה מתבטלות. אני באמת לא יודעת מה לעשות, אין לנו שום מידע, אין למי לפנות פה ולא סידרו לנו כלום. פשוט זרקו אותנו בשדה התעופה והתחושה נוראית".

גם שקד נמצאת כעת בחו"ל יחד עם בעלה ושני הילדים שלהם, והמשפחה כעת מנסה לחזור לישראל. "טיילנו בפראג ומשם נסענו לקרואטיה והיינו אמורים לחזור עם אייר קרואטיה אבל הטיסה התבטלה. לא יכולנו לעמוד במחירים של החברות הישראליות וטסנו משם לוינה כדי לטוס עם אייר אוסטריאן אבל גם הטיסות האלה התבטלו. בסוף החלטנו לטוס עם ארקיע אבל היא דחתה את הטיסה מהצהריים ללילה ובהודעה שנשלחה נכתב שנצטרך לטוס לקפריסין ומשם להעביר את עצמנו עצמאית לישראל. זה מאוד קשה עם שני ילדים ומזוודות והחלטנו שאנחנו לא נעשה את זה. אבל המחירים גבוהים ואין כמעט איך לחזור לארץ בלי שהחברות הישראליות ישדדו אותך לאור יום וגם הקונקשנים באמצע הלילה זה ושאין עם מי לדבר. זה פשוט חוסר אונים".

פרופ' דרור מאירוב שנמצא כעת באי היווני קורפו יחד עם 14 בני משפחה, היה אמור לחזור היום לישראל בטיסת ישראייר וכבר מחר לשוב לשולחן הניתוחים בבית החלים בו הוא עובד, אך הוא כבר לא יעשה זאת. "בדקנו מראש אם מדובר במטוס חכור של חברה זרה כדי שלא יקרה המצב הזה ונאמר לנו שמדובר במטוס של ישראייר עם צוות ישראלי. כרגע אין תשובות ואנחנו אמורים להסתדר לבד", הוא אומר בשיחה עם mako.

קורפו נמל תעופה  (צילום: Markus Mainka, shutterstock)
ישראלים רבים עדיין לא טסו מכאן. נמל התעופה של קורפו | צילום: Markus Mainka, shutterstock

יחד עם פרופ' מאירוב נמצאת גם שלי רודד מקיבוץ כברי ביחד עם שבעה מבני משפחתה. גם הם היו אמורים לטוס חזרה היום לישראל בטיסת ישראייר שבוטלה. "הבן שלי צריך להגיע לצו שמונה, הבת שלי חולה ואף אחד לא נותן לנו תשובות. ישראייר אמרו לנו שאנחנו צריכים להסתדר לבד ולמצוא דרך להגיע לארץ בלי לפרט מתי הם יוכלו להטיס אותנו מכאן. השערורייה היא תשובת החברה שאמרה שאין בכלל חלופה ושנסתדר עצמאית", אומרת שלי ומוסיפה, "אנחנו המוני אנשים ולכולנו יש חיים לחזור אליהם. ההתנערות היא מקוממת ואין תשובות סבירות".

ההשפעה הסופית של המצב הביטחוני על ענף התעופה עדיין לא ברורה. חברות התעופה עוקבות מקרוב אחר המצב ומוכנות להתאים את לוחות הזמנים לפי הצורך. ממשלת ישראל ורשות שדות התעופה מדגישות כי הפעילות בנתב"ג שבה לסדרה, אך קוראות לנוסעים לשמור על קשר עם חברות התעופה שלהם ולעקוב אחר הנחיות הבטיחות. נכון לשעה זו לא ניתן לשלול אפשרות של שיבושים נוספים, מה שמותיר ישראלים רבים ברחבי ללא מידע קונקרטי לגבי חזרתם ארצה.

מהבוקר מספר חברות תעופה בין-לאומיות הודיעו כי הן משהות את טיסותיהן לישראל בעקבות המצב הביטחוני: אייר פראנס, איתיחאד, אג'יאן, וויז אייר הונגריה, אתיופיאן איירליינס ואזרבייג'ן איירליינס. טיסת בריטיש איירווייז שעשתה את דרכה לישראל שבה על עקבותיה חזרה ללונדון. ברשות שדות התעופה ובמשרד התחבורה שבים ומזכירים כי הפעילות בנתב"ג חזרה לשגרה וכי בסך הכל 50 טיסות בוטלו, כלומר 85 אחוזים מהטיסות יטוסו היום כמתוכנן.

נעשתה פנייה לישראייר ותשובה תתפרסם כשתתקבל.