גרפיטי באתרים היסטוריים ובאתרי טבע, חדרים מלוכלכים, מיטות עם ערימות זבל, שמורות טבע עם בדלי סיגריות ושאריות אשפה, מוסיקה רועשת במקומות ציבוריים ומקומות שפשוט מסרבים לקבל מטיילים ישראלים, אלה הם רק חלק מהדוגמאות עליהם חתומים המטיילים הישראליים המבקרים בדרום אמריקה מדי שנה. כמובן שאי אפשר לעשות הכללה, אך מספיק מעט מטיילים שיהרסו את השם לכולם.
>> לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש
לאסיה ספקטור, מדריכת טיולים בדרום אמריקה, שנתקלת במקרים מכוערים כאלה כל הזמן, נמאס והיא פרסמה פוסט בו חשפה חלק קטן ממעללי המטיילים הישראלים ביבשת. "המצב לא השתפר עם השנים", היא מסבירה. "להיפך, זה רק הולך ומחמיר. למרות שמדובר במיעוט שבמטיילים, הם אלה שעושים שם רע לשאר המטיילים ופוגעים בתדמית מדינת ישראל".
לדבריה, כמורה ומחנכת, הבעיה נעוצה עוד כשהמטיילים היו בכיתה א', בטיולים השנתיים ובחינוך מהבית כשהם למדו שלא להתחשב במרחב הציבורי של האחר ומרגישים שמותר להם לעשות הכול. "הביטחון העצמי המופרז של המטיילים הישראליים שבאים בקבוצות, הוא זה שגורם להם לקשקש בגרפיטי, להאזין למוסיקה בקולי קולות במקומות ציבוריים, מונעים מאנשים בהוסטל לישון כשהם צועקים, מרעישים ומשאירים את האורות דולקים כל הלילה", טוענת ספקטור. "הם פשוט מאמינים שמגיע להם הכול".
"הם יוצאים לטיולים ועושים מה שהם רוצים למרות כל האיסורים שיש", ממשיכה ספקטור. "הם ירעישו במוסיקה במקום לשים אוזניות ולהתחשב באחרים. הפגיעה שהם גורמים למדינת ישראל היא עצומה. אנחנו מצטיירים כאומה של חיילים אלימים וקיצוניים שמתנהגים בברוטאליות. מדינת ישראל חייבת לקחת אחריות עוד מכיתה א' וללמד כיצד מתנהגים כשמטיילים ולא משנה באיזה מקום בעולם. כששאלתי מטיילים למה הם מתנהגים ככה, הם ענו שזה בשביל הסיפוק ושהם אוהבים לשמוע מוסיקה בעוצמה רבה".
ספקטור מציינת שבעקבות המצב ישנם בעלי הוסטלים רבים שמסרבים לאפשר לישראלים להתאכסן אצלם. "כשישנו בדורמס (חדרים משותפים) עם ישראליים, הזדעזענו מהגועל, הלכלוך והיחס למיטות של אנשים אחרים, הדלקת אור בלילה, תוך כדי דיבורים וצעקות בלי שום התחשבות באנשים האחרים שישנים. כשהיינו עם אירופאיים לא חווינו כאלה דברים", שחזרה ספקטור. "רק אתמול דיברנו עם בעל הוסטל מקסים בפוארטו נאטאלס בצ'ילה, והוא סיפר איך התחיל בשנאה קשה לישראליים אחרי שנשרף הפארק".
דבר נוסף שהמקומיים לא אוהבים, במיוחד אצל המטיילים הישראליים, זו ההתמקחות האין סופית על המחירים של מוצרים בשווקים ובחנויות. "המוכרים בשווקים הם אנשים פשוטים שחשוב להם לפרנס את ילדיהם וכאשר מתמקחים עימם כל הזמן זה פוגע בהם כלכלית. אני לא אומרת שזה לא טוב להתמקח אבל אפשר לנסות ולראות מי האדם שמולנו ולהחליט לאחר מכן עד כמה ראוי להתמקח. אני נוכחתי בהתמקחויות קשות ומשפילות מאוד על שקל, שניים במדינות עניות מאוד, וזה היה מביך, שוב חוסר היכולת לראות את האחר ושוב רק את 'האני ואני'", הוסיפה ספקטור.
"אני חוזרת ומדגישה שזה לא כל הישראלים, אבל מישהו צריך לעשות לזה סוף, אפשר לטייל גם בלי לקשקש על הסלעים באתרים היסטוריים או להדביק סטיקרים עם דגל המדינה. בתור אשת חינוך וטבע זה כואב לי מאוד", סיכמה ספקטור.