בלעדי: תיעודים שהגיעו לידי N12 מתוך מלון "Brown" מחנה-יהודה בירושלים חשפו היום (רביעי) כיצד צוות העובדים מכין ארוחות בחדרים, למרות שהמלון כלל לא מחזיק ברישיון עסק להפעיל מטבח. בסרטונים שצולמו בסוף השבוע האחרון נראים סיר ותבנית ביצים מונחים על רצפת החדר. אורח ששהה במקום סיפר כי "ריח הטיגון שנעשה בתוך חדרים, במקום במטבח מסודר, זולג גם לחדרים ולמסדרונות".
בשיחות טלפון שערכנו עם מוקד ההזמנות של מלון "Brown" מחנה-יהודה, עלה כי אכן למלון אין רישיון עסק להפעיל מטבח. נציג מוקד ההזמנות הסביר: "המלון מציע ארוחת בוקר. רק ארוחת בוקר, אין ארוחות נוספות במקום - במלון עצמו אין מטבח".
בהמשך הוא הוסיף כי האוכל מובא מחברת קייטרינג חיצונית, שנושאת את כשרות מבשרת ציון. לדבריו, החברה עורכת את המזון בלובי. "זה אוכל מעולה שמגיע מבחוץ, הוא כשר ומגיע לפני כניסת השבת", ציין. נציגה אחרת של המלון פירטה בשיחה נוספת: "ארוחת הבוקר כוללת בופה של גבינות, חביתות וסלטים. אין לנו חדר אוכל, אלא אנחנו מביאים בופה שיושב בלובי".
חוק רישוי עסקים קובע כי על מנת להפעיל עסק שכולל מכירת מזון – יש לקבל רישיון ייעודי מטעם הרשות המקומית, על מנת לוודא שמירה על בריאות ובטיחות הציבור. שמואל מולדובן, תברואן מוסמך העוסק בתברואה ובטיחות מזון, בוגר בית-הספר לבריאות הציבור של משרד הבריאות אמר ל-N12: "כדי שמלון יוכל לבשל ולמכור מזון לציבור הרחב עליו להחזיק ברישיון עסק מתאים. בחלק מעסקי המזון מתן הרישיונות הוא בסמכות העירייה או הרשות המקומית ובחלק מהמקומות, כמו בתי-מלון, הסמכות למתן רישיון עסק היא בידי משרד הבריאות".
מולדובן הוסיף כי עסק שמגיש אוכל ללא רישיון, מסכן את בריאות הציבור. "אנחנו לא יודעים איך נרכש המזון ואיך מטפלים בו. כשאין בקרה ופיקוח על התפעול התברואתי בעסק, הסכנה לציבור מתעצמת. אנחנו פשוט לא יודעים מה קורה שם", הדגיש. "לא בטוח שאנשים שעוסקים בהכנת המזון מבינים את עבודתם בהיבט המקצועי והבטיחותי. כשאין פיקוח ואין בקרה, הסיכונים לבריאות הציבור מועצמים: זה עלול לגרום למחלות מעיים ולהרעלת מזון".
בשבוע שעבר פקחים מטעם אגף הרישוי של עיריית ירושלים בדקו את המלון ולא איתרו ממצאים חריגים. עם זאת, הבדיקה נערכה באמצע השבוע והעובדים תועדו מכינים את ארוחת הבוקר בסופי שבוע בלבד.
מרשת מלונות "Brown" נמסר תגובה: "ארוחות הבוקר של מלונות בראון הן שם דבר וחלק אינטגרלי מחוויית האירוח לה אנו מחויבים, בסטנדרטים הקולינריים הגבוהים ביותר. מלון 'בראון מחנה יהודה' נפתח לפני כשנה ואנו מקימים בו בימים אלה מסעדת שף איכותית. עד לפתיחת המסעדה, בחרנו עבור אורחינו את בתי הקפה האיכותיים ביותר בסמוך למלון.
בשישי ובשבת, נערכת ארוחת בוקר קונטיננטלית בעזרת קייטרינג חיצוני מוכר וידוע בירושלים. הקייטרינג פועל ברישיון עסק כחוק, המספק למלון ארוחת בוקר טרייה אותה מכינים במטבח הקייטרינג ולא במלון עצמו. יובהר כי המלון אינו מעסיק עובדי מטבח או עובדי מזון ומשקאות כלל וכלל. ארוחת הבוקר משונעת לחלל ייעודי במלון (ולא לחדר אורחים כפי שנטען) ע"י חברת הקייטרינג וע''פ נהלי התברואה שלהם המפוקחים ע"פ חוק, ומוגשת על ידם.
למותר לציין כי המלון אסר בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים על הקייטרינג ועל עובדיו לקיים כל סוג של בישול בתחומי המלון. הנושא עדיין בבירור, ואם אכן יתברר כי הקייטרינג פעל בניגוד לחוקים, העניין יטופל במלוא החומרה הראויה".
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "למלון בראון מחנה יהודה קיים רישיון עסק לניהול בית מלון עם לינה בלבד וללא הכנת מזון. בתקופה האחרונה, בוצעו מספר ביקורות שגרתיות בעסק ולא נמצאו ממצאים בדבר הכנת מזון במקום. יחד עם זאת ומתוך החשיבות אותה מייחסת העירייה לשמירה על בריאות הציבור, תפעל העירייה בשיתוף משרד הבריאות, לבדיקת הטענות ולביצוע אכיפה על פי חוק, ככל שיידרש".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "הנושא מוכר ללשכת הבריאות המחוזית בירושלים. מפקחי המחלקה לבריאות הסביבה צפויים לערוך במקום בקרה ועל סמך הממצאים תתקבל החלטה, בשיתוף המחלקה לרישוי עסקים של עיריית ירושלים. ככלל, אישור משרד הבריאות לצורך מתן רישיון עסק ניתן על פי בקשת הרשות המקומית. בקשה לרישוי מקום זה טרם התקבלה".