בזמן שרבים מאתנו יצטופפו סביב שולחן הסדר — בין המצה, החרוסת, וההלצות הקבועות — ישראלים רבים יוותרו על הטרחה במטבח ועל שטיפת הכלים, ויעשו את הסדר מחוץ לבית. לפי רשתות המלון בישראל, עשרות אלפי ישראלים מוכנים לשלם ממיטב כספם עבור עריכת סדר הפסח בבית מלון, בהנחיית חזן ובליווי שף ומלצרים שיגישו את הארוחה ויפנו את הכלים בסופה.
מנעד המחירים לארוחת החג בבתי המלון רחב ונע בין 300 שקל ל–1,500 שקל לסועד. מחיר זה אינו כולל עלויות לינה וארוחת בוקר ביום שלמחרת, למי שנשאר ללון בבית המלון.
לצדם, יהיו מי שיעדיפו להתרחק מההמולה והפקקים, ולבלות את ערב החג במאהל בדואי או ביורט מבודד. כך או כך, מסתבר שלא רק בנתב"ג נערכים לעומסים ולתנועה ערה. גם אתרי הלינה והתיירות בישראל מדווחים על ביקושים גבוהים לימים של ערב החג וחול המועד פסח — במקביל ל–1.6 מיליון נוסעים שצפויים לעבור בנתב"ג החודש, לפי נתוני רשות שדות התעופה.
בתי המלון בארץ מדווחים בימים אלה על תפוסות כמעט מלאות של ישראלים, ששיריינו לעצמם חדרים מראש לפסח. אורחים אלה לרוב מגיעים בהרכבים משפחתיים רחבים, ומבקשים לבלות יחד בחג, בלי הטרחה הכרוכה באירוח.
"לצד מגוון האופציות לחופשות בחו"ל, בתי המלון בישראל מצליחים לשמור על תפוסות יפות מאוד בפסח השנה", אומרת ענת אהרון, מנהלת חטיבת מכירות ברשת פתאל. "גם כעת — ימים ספורים לפני החג — אנו ממשיכים לקבל בקשות להתארח אצלנו, אפילו רק לארוחת החג, ובמקרים רבים נאלצים לסרב". ברשת מדווחים על תפוסה בשיעור של 97%, שרובה (75%) ישראלים.
ברשת מלונות דן מדווחים על תפוסה גבוהה יותר בפסח השנה לעומת 2016. 60% מהאורחים ברשת השנה הם תיירים מחו"ל, רבים מהם יהודים המגיעים לישראל כדי לעשות בה את החג.
ישראל חייט, סמנכ"ל שיווק ברשת המלונות קיסר פרמייר, מספר כי כ–70% מהישראלים שמתארחים בבתי המלון בפסח השנה הזמינו חדרים לחמישה אנשים בממוצע, ולשני לילות לפחות. לינה בערב החג ברשתות רבות מותנית בהתחייבות לשני לילות. ברשת ישרוטל מדווחים על תפוסות מלאות בפסח, כאשר בחג השני נותרו עוד חדרים בודדים, בעיקר במלונות הספא — כרמים, בראשית ויערות הכרמל.
"יש הרבה אורחים שלא רוצים לארח בחג או מבקשים להיות יחד בהרכבים רחבים של משפחות גדולות וקבוצות, והמלון מאפשר להם את הנוחות — בלי המאמץ", מסביר אסף שלו, מנכ"ל רשת מלונות רימונים, שמדווח גם הוא על תפוסות גבוהות ברשת. "לרוב מדובר במשפחות מסורתיות, שמבקשות להיות יחד ולהקל על דרישות הכשרות וההיערכות הנדרשת לפסח. התפוסות הגבוהות נמשכות לאורך כל החג".
שלו מוסיף כי "השיקול המרכזי של המתארחים הוא ליהנות מהזמן שמתפנה ולהקדיש אותו באמת למשפחה. מי שהפרוטה בכיסו ויכול לאפשר זאת לעצמו ולמשפחתו — בוחר באלטרנטיבה הזאת".
רפי בארי, סמנכ"ל השיווק והמכירות של רשת דן, מעיד כי בקרב התיירים ניכרת העדפה ברורה למלונות באזורים מסוימים, לפי מדינת המוצא. לדבריו, צרפתים, אנגלים, שווייצרים ובלגים נוטים לבחור באילת ובמלונות בתל אביב ובקיסריה. האמריקאים, לעומת זאת, מתארחים בעיקר במלונות הרשת בירושלים, שבה יש עלייה בהזמנות למלונות, אחרי שבשנים האחרונות נרשמה בה האטה בשל המצב הביטחוני. "הם מחוברים למסורת ולחוויות של היסטוריה, דת ותרבות", הוא מסביר. בפתאל מצביעים גם על ביקושים גבוהים של תיירים מרוסיה במלונות ים המלח.
בתי מלון: "להגדיל את מספר המשתתפים, בלי לבחור צד במשפחה"
למי שבוחר לחגוג את ליל הסדר בבית מלון בישראל, מוצעות שלוש אפשרויות. הראשונה היא סעודה רשמית לקבוצה גדולה של משפחות המתארחות במלון, בהנחיית מנהל סדר מטעם המלון, שלרוב יהיה רב או חזן מוכר. שתי האפשרויות הנוספות הן ניהול סדר משפחתי באופן עצמאי בחדר האוכל של המלון או השכרת חלל פרטי. בשני המקרים האלה המלון מספק את שירותי ההסעדה והמלצרות.
"ארוחת ערב הסדר אינה ארוחה רגילה וגם לא ארוחת שישי, היא אירוע בפני עצמו, שמתחיל ב–19:00 ולא מסתיים לפני 23:00", מסביר בארי ממלונות דן. "הארוחה מתוכננת לפרטים, מציעה תפריט עשיר שנבנה חודשים מראש עם מרכיבים ייחודיים, כלים חדשים, שולחן מעוצב והגשה מוקפדת. עם זאת, העלות הגבוהה ביותר היא על כוח האדם הנדרש לעבוד בימי החג ועל הכשרת המלון לקראת החג".
"אורח שמבקש להגיע לארוחת חג ומוכן לשלם עבורה מחיר גבוה מצפה לשירות אישי ומפנק, ולא יהיה מוכן להתפשר", אומרת אהרון, "ולכן, אנו מכשירים את העובדים לכך. מלבד העובדה שהחומרים באיכות גבוהה יותר מאלה של היומיום, ולכן גם יקרים יותר, יש בארוחות האלה הרבה יותר כוח אדם ולכן התשלום גבוה מהרגיל".
"חלק מהמשפחות מארחות קרובים מחו"ל, שמגיעים במיוחד כדי לחגוג כאן את הסדר ולכן אנו מציעים להם חוויה שונה ותפריטים מיוחדים", מסביר בארי. לדברי שלו, "עריכת הסדר בבית מלון מאפשרת למשפחות להגדיל את מספר המשתתפים, בלי לבחור לאיזה צד במשפחה הולכים השנה".
לדברי אורן בוטבול, סמנכ"ל שיווק ומכירות רשת קראון פלזה והולידיי אין, "השנה נרשמו ביקושים רבים למנות טבעוניות — ולכן ברשת הרחיבו את מגוון המנות לקהל הטבעוני והצמחוני".
בנוסף, יש אורחים המגיעים לארוחת ליל הסדר במלון, אך לא נשארים לישון. הדבר נפוץ יותר בבתי המלון בתל אביב ובמרכז. "בחירה בלינה בלבד במלון (ללא ארוחת חג) נפוצה בעיקר אצל זוגות ומשפחות שמגיעים מרחוק להתארח אצל משפחות במרכז, ומבקשים ללון בסמיכות לארוחה", מסבירה אהרון מפתאל. "לאורחים אלה מתאים אירוח במלונות קטנים יותר כמו במלון שלנו ברוטשילד 22, במחיר נוח המתחיל ב–650 שקל לזוג ללילה".
וילות: "פתרון אטרקטיבי לאירוח, רק עם פרטיות"
אחד הטרנדים המתחזקים עבור מי שנשארו בישראל, ולא רוצים לחגוג בבית, אבל גם לא עם זרים בבית מלון, הוא הווילות הפרטיות. משפחות רבות וקבוצות חברים מתארגנים יחד ומשכירים וילות פרטיות גדולות או מתחמי אירוח, המאפשרים לינה של כמה משפחות.
הווילות מתאימות לקבוצות המונות 20–40 אורחים וברבות מהן יש מתחם משותף, המאפשר תעסוקה לכל האורחים, כולל בריכה פרטית, ג'קוזי, מערכות קולנוע, שולחנות פינג פונג ועוד. רובן גם ממוקמות בקרבה למסלולים ואטרקציות בטבע, מה שחוסך עמידה בפקקים הארוכים בחול המועד.
לא בכל מהווילות ניתנים שירותי הסעדה מלאים, אך הן כוללות מטבחים המאפשרים לבשל לבד או להזמין שף מקצועי שיבשל עבורכם, וכן חלל גדול לארוחה משותפת. אפשר כמובן גם להזמין אוכל מוכן מבחוץ.
"הווילות הן פתרון אטרקטיבי למי שמחפש חלל שמתאים למספר רב של אנשים ולשלב משפחות וחברים. המתארחים מקבלים תחושה של בית מלון, אבל עם פרטיות, בלי ההמוניות של חדר האוכל, כשהם יכולים לארגן לעצמם פעילויות ואטרקציות במתחם ובסביבתו", מסבירה דנה לביא מהדקה ה–90, המציעה שירות של וילות בדקה ה–90. "המגוון בישראל רחב, הן מבחינת רמות האירוח והאבזור והן מבחינת אופי החללים. יש מתחמים עם יחידות נפרדות ויש וילות שבהן כולם לנים באותו החלל".
קמפינג: לינה זולה וארוחה כשרה מתחת לכיפת השמים
מי שמחפש חוויה משפחתית נעימה ולא יקרה יכול למצוא אותה במתחמי הקמפינג בישראל, שמציעים אלטרנטיבה נוחה, חווייתית ומגבשת. חאן השיירות בשדה בוקר, למשל, מציע ללנים במתחם פינות ישיבה מרווחות, מקלחות עם מים חמים 24 שעות ואפשרות להזמין ארוחות בוקר וערב כשרות. המחיר ללינה במתחם הקמפינג הוא 60 שקל למבוגר ו–40 שקל לילד, ולינה כולל ארוחות בוקר וערב תעלה 185 שקל למבוגר ו–140 שקל לילד.
מעבר למתחם הקמפינג הרגיל, שבו האורחים מקימים בעצמם את האוהלים, מוצעת אפשרות של לינה על מזרנים באוהל בדואי ענק ומרווח, המחולק על ידי מחיצות בד לתאי שטח המותאמים לכל קבוצה. עלות לינה באוהל בדואי, כולל ארוחות בוקר וערב, היא 210 שקל למבוגר ו–160 שקל לילד.
בערב חג הפסח מציע החאן ארוחות כשרות במגוון סגנונות הגשה, למינימום של שמונה אורחים. מחיר הארוחה משתנה לפי דרישות וצורכי הקבוצה. אורחים יכולים גם לערוך סעודה באופן עצמאי ולקבל מהמתחם ציוד כמו שולחנות וכיסאות, בתיאום מראש.
במתחם הקמפינג באלרום שבצפון, מלבד האוויר הטוב והגישה לנופי ומסלולי רמת הגולן, מציעים שירותים, מקלחות, מתחמי ישיבה, מטבח מאובזר ומזרנים (ללא מצעים) ב––50 שקל למבוגר ו–40 שקל לילד.
מתחם קמפינג נוסף הוא גן לאומי אכזיב, המתוחזק על ידי רשות הטבע והגנים, ונמצא כ–5 ק"מ צפונית לחוף נהריה. הכניסה לחניון הלילה היא בין 12:00 ל–19:00, והמתחם מציע מקלחות ושירותים מוסדרים, מזנון, מקומות לינה ופינות פיקניק. לילה במתחם יעלה 63 שקל למבוגר ו–53 לילד. תמורת 30 שקל ניתן גם להתחבר לחשמל.
גם אלי אביבי, מקים מדינת אכזיב, פותח את שערי המתחם הסמוך לשמורה המוכרזת, ומציע מקלחות מוסדרות וגישה חופשית לחוף. מדי פסח נוחת במתחם קהל קבוע, וגם השנה המתחם מלא עד אפס מקום בימי חול המועד. אביבי גר במתחם ומציע שני מבנים שבהם חדרי הארחה מוסדרים. מי שרוצה ליהנות מהחוף הכמעט פרטי, המדשאות המוצללות, אזורי פיקניק ובעיקר מהרבה סיפורים מפי אביבי על כפר הנופש ההיפי והבוהמייני משנות ה–70, יכול לנסות למצוא לעצמו מקום בערב החג, או לקראת שבועות.
יורט (אוהל מונגולי): מתחמי רביצה וערסלים סמוך למסלול הטיול
היורטים, אוהלים משודרגים ששימשו בית לנוודים באסיה, הם אלטרנטיבה המאפשרת לינה בטבע בתנאי מזג אוויר נוחים. במקרים רבים היורטים מוצבים על רצפות עץ ויש להם מסגרות אלומניום וקורות המהוות תקרה ומאפשרות מרחב נוח במבנה.
בלא מעט קהילות ברחבי העולם היורט נהפך למבנה קבע אקולוגי, ומוצמדים לו קולטי חשמל ומערכות ניקוז מלאות. בהרבה מהיורטים לאירוח בישראל נמצאים בסמוך אליהם מתחמי רביצה, סאג' להכנת פיתות, תשתית לפויקה, ציוד למדורה, ערסלים ועוד.
מרבית היורטים בישראל ממוקמים בצפון, בסמוך למסלולי טיולים, ומחיר הלינה בהם מקנה כניסה חופשית לבריכות השחייה שביישובים הסמוכים.
הפלגות: "המחירים נמוכים משמעותית לעומת שנה שעברה"
העלייה בביקושים בפסח השנה אינה מורגשת רק בטיסות לחו"ל או בבתי המלון בישראל, אלא גם בחבילות השיט. חברת קרוז תור מדווחת על עלייה של 20% בהזמנות לחופשות שיט בפסח, לעומת 2016. כ–70 אלף ישראלים צפויים להפליג במהלך החג — 80% מהם מפליגים לאירופה, והיתר לקריביים ולאזורים אחרים.
לדברי סימן עובדיה, מנכ"ל קרוז תור, "בעקבות התרחבות הענף והחבילות המשלבות שהות בים וביבשה במגוון רחב של מחירים, יותר זוגות צעירים ומשפחות בוחרים כיום בחבילות שיט, בעוד שבעבר היתה זו נחלתו של הגיל השלישי משלושת העשירונים העליונים בלבד. בנוסף, בגלל הירידה החדה בשער הדולר והיורו, המחירים נמוכים באופן משמעותי בהשוואה לעונה הקודמת, ובעסקות רבות מדובר בחיסכון של מאות שקלים לאדם".
מנו ספנות מתמחה בהיצע חבילות לקהל הישראלי ומשלבת אטרקציות, הפעלות והופעות למשפחות. לדוגמה, כרטיסים להפלגה לאיי יוון, המשייטת בין רודוס, אלונדה ואגיוס ניקולאוס שבכרתים, ב–9–14 באפריל, על בסיס פנסיון מלא וכולל ארוחת ליל הסדר — יעלו החל ב–610 יורו לאדם בחדר זוגי. לחג השני נמכרות חבילות החל ב–523 יורו לאדם בחדר.
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
לכתבות נוספות באתר: