בית המשפט בברזיל הורה לחקור את י', חייל המילואים שהגיע לבקר במדינה, ובישראל מבינים שהפעם היו קרובים לתקרית דיפלומטית יותר מבעבר. היום (ראשון), על רקע האירוע שהפעיל לחץ כבד על משרד החוץ, הובאו לממשלה נתונים מדאיגים על הכוונה לעצור חיילים ישראלים ברחבי העולם.
האירועים האחרונים מעסיקים מאוד את משרד החוץ ואת הבכירים בישראל. בדיון של ועדת המשנה לקבינט המדיני-ביטחוני, בראשות השר גדעון סער, עלו נתונים מטרידים - שחלקם עדיין נמצאים תחת מעטה חשאיות. ניתן לפרסם כי מאז 7 באוקטובר, בשנה ו-3 החודשים האחרונים, נרשמו 12 מקרים שבהם נפתחו איזשהם הליכים נגד חיילים - בסדיר ובמילואים.
במרבית המקרים ההליכים לא הגיעו לכדי חקירה - ונכון להיום אף מקרה לא הגיע לשלב המעצר. בכל המקרים בישראל לא לקחו סיכון ודאגו למלט את אותם החיילים מאותן מדינות. הארצות שבן נפתחו הליכים נגד חיילי צה"ל: ברזיל, סרי לנקה, תאילנד, בלגיה, הולנד, אירלנד וקפריסין.
לכך נוסיף כי במחצית השנייה של 2024 נרשמה עלייה של 63% בתקריות האנטישמיות ברשת. כמו כן, נרשמה עלייה של 104% בתקריות האנטישמיות הפיזיות. מטרה הדיון שהתקיים בוועדת המשנה לקבינט היא להתחיל לגבש נוהל חדש שמטרתו לגבש נוהל סדור להתנהלות במקרים מסוג זה. הסיבה: בישראל לא יודעים מי מטפל בנושא - ומשרד המשפטים עצמו לא יודע לקבוע בדיוק את רמת הסיכון.
"קיבל הודעה שהוצא נגדו צו מעצר, באותו רגע ביקשתי ממנו שייקחו את הדברים ויעופו הכי רחוק שאפשר"
אביו של החייל י'
גורם בכיר התייחס לניסיון המעצר של י' והדגיש כי "אומנם עד עכשיו המקרים לא רבים, אבל המגמה ברורה: אנחנו בחזית חדשה שעוד לא מבינים את היקפה הפוטנציאליים". גם אביו של י' התייחס למקרה בשיחה עם כתב N12 אור רביד ואמר: "אתמול בשעה 17:00 הבן שלי התקשר ש-י' קיבל הודעה מהקונסוליה שהוצא נגדו צו מעצר בין-לאומי. באותו רגע ביקשתי ממנו שייקחו את הדברים ויעופו משם הכי רחוק שאפשר".
"היה צריך לאתר אותו", מסר שגריר ישראל בברזיל דני זונשיין. "דיברתי איתו בזמן שהוא היה אמור להמריא ואז הוא סיפר לי שביקשו ממנו להתעכב רגע, אבל לא היה איזשהו צו מעצר נגדו". ד"ר רועי שיינדורף, לשעבר המשנה ליועמ"ש, הוסיף: "נדמה לי שהפעם היינו יותר קרובים מאשר בעבר. בית המשפט הורה למשטרה לפתוח בחקירה".
הבהרה: מבדיקה נוספת שנערכה עולה שסרביה אינה חלק מרשימת המדינות שמהוות סכנה לחיילים ישראלים.