במרוקו ממשיכים בפעולות החילוץ הקדחתניות, מאז רעידת האדמה ההרסנית שהתרחשה ביום שישי בלילה, בעוצמה 7 וגבתה את חייהם של לפחות כ-2,860 בני אדם, בנוסף ליותר מ-2,500 פצועים. למרות שבממלכה עדיין לא נענו להצעת הסיוע שהגיעה מישראל, ישנם מתנדבים שעשו את דרכם מהארץ ופועלים במוקדי האסון כדי לסייע לנפגעים.
מתנדבים של "איחוד הצלה" הגיעו שלשום לאזורי האסון במרוקו ופעלו במרקש ובכפרים המרוחקים יותר. לדבריהם, המטרה היא לעמוד על הצרכים במקום ולבחון את הצורך בהגעתה של משלחת גדולה יותר. אנשי צוות החילוץ קיימו פגישות עם אנשי ממשל בכירים ולדבריהם, פועלים בתיאום מלא עם הרשויות המקומיות ומקיימים קשר רציף עם הקהילה היהודית וגורמים אזרחיים מקומיים.
כך למשל, הם פגשו את זהרה, אישה בשנות ה-60 לחייה, שמתגוררת עם בעלה מוחמד בכפר קטן. "חיים רק מהחלב שנותנת הפרה בחצר, הביצים מהתרנגולות, גבינה מהעז ומעט ירקות שמצליחים לגדל, בעיקר תפוחי אדמה. הבית שלהם דל מאוד", תיאר יחיאל גורפיין.
זהרה סיפרה כי "היה רעש גדול, ברחנו החוצה והחלק של הבית התמוטט. אין לנו בטון או יכולת לבנות בית חדש". וכך, הצוות עזר להם לבנות את הסוכה, כדי שיוכלו לישון תחת מחסה, בלילה הקר של הרי האטלס.
לינור אטיאס, חובשת ומפקדת כוח החלוץ ששלח איחוד הצלה לזירות האסון במרוקו, תיארה את המראות הקשים בריאיון ל-N12: "יש כאן הרס רב של בתים רבים שפשוט התמוטטו, והרבה בתים עם סדקים שלא ניתן לחזור אליהם. האוכלוסייה מפוחדת ומבוהלת, חלק מהסיוע התחיל להגיע - הכול קשה ומורכב".
"אנחנו רואים אנשים שאיבדו ברגע אחד את כל מה שהיה להם וגם את חייהם של יקיריהם", המשיכה אטיאס. "אנחנו נערכים להגעה של משלחת רחבה יותר למתן סיוע רפואי, בעיקר תרופות ורפואה קהילתית. הקור העז של הלילה נורא קשה והחום לאורך היום מאתגר. התנאים קיצוניים, אבל השליחות והמשימה חשובות שלנו. נעשה את מירב המאמץ למען העם המרוקאי שנפגע בצורה מאוד קשה".
בעקבות האסון , גם צוות חילוץ של "הצלה ללא גבולות" הגיע אתמול למרוקו ופעל בכפר אנוגל שבהרי האטלס, בשיתוף פעולה עם נציגים של הסהר האדום המקומי והקהילה היהודית.
יו"ר הארגון אריה לוי שנמצא כעת במרוקו, סיפר ל-N12: "התחושות מאוד קשות, בעיקר כשאנחנו מגיעים לכפרים בהרי האטלס שנמחקו לגמרי מעל פני האדמה. בחלקם אין יותר בתים ואנשים שעוד חיים, יושבים בין ההריסות ומחכים לעזרה. חלקם הגדול פצועים ובכפר שאנחנו נמצאים יש הרוגים".
לוי הוסיף: "אתמול בלילה הביאו אלינו נערה שחולצה ונזקקה לטיפול רפואי, בזמן שהיה קר מאוד. הכביש שם מאוד מפוצל ולמזלנו, הצוותים המקומיים פינו אותם מאבנים. במהלך השהות שלנו הבנו שיש צורך בהגדלת הצוות והקפצנו עוד רופאים של הארגון מישראל, צרפת וספרד לטיפול במקרים המורכבים יותר. אנחנו פה בשביל תיקון עולם והסברה ישראלית וטובה".
פיני מויאל, ישראלי ששוהה במרוקו ונקלע לרעידת האדמה הקשה, החליט מיוזמתו להישאר במדינה - על מנת להושיט יד לכמה שיותר תושבים במרוקו שנפגעו לנוכח הטרגדיה. הוא החליט לנצל את הכסף שנותר לו ולהשקיע את כולו ברכישת מזון ושתייה כדי לחלק אותם לתושבים, ואף הצליח לרתום חברים שהצטרפו אליו.
"המצב מאוד קשה, אז החלטתי להישאר פה כדי לעזור לאנשים במרוקו", הוא סיפר ל-N12. "יש לי רכב שכור וגם משאית קטנה ואני מחלק להם מזון, כמו מים, חלב, לחם. הכנתי בלילה שקיות וחילקתי היום קרוב ל-500 שקיות".
"היום ביקרתי בבית חולים והמצב שם מאוד קשה. עברתי מיטה, מיטה יחד עם החברים שלי וגם במלאח היהודי שהפך למגרש מפורק. חבר שעובד בסופרמרקט הכין לי סנדוויצ'ים עם שוקולד על חשבונו וחילקנו אותם לילדים", המשיך מויאל. "נולדתי במרקש ואני לא מסוגל ביום צרה ללכת אחרי כל השנים הטובות שהייתי כאן, אני עושה את זה באהבה. אנשים מוקירים תודה ואני כל הזמן מזכיר את ישראל".