שמורת פורה – טיול אל הפריחה החורפית המשתוללת
המסלול המדהים בשמורת פורה מתאים רק לעיצומה של עונת החורף ותחילתו של האביב. השילוב המיוחד של האדמה הפורייה של צפון הנגב, מישור סחף גדול של נחל שקמה על יובליו, הגשמים התכופים באזור והאקלים החצי מדברי - מפריחים בחורף את השטח. בשמורה פורחות בחורף כלניות אדומות ועיריות ורדרדות, ולקראת האביב נוספים גם פרחים צבעוניים נוספים אחרים, לשון הפר ועכנאי הסגולים, ערטנית השדות, כלח, חרדל ושמשון הצהובים. גם סחלבים ודבורניות פורחים בשפע.
>> לפייסבוק של mako חופש
מיקום כללי: על כביש 6, כ-15 ק"מ דרומית לקרית גת, כ-6 ק"מ צפונית לצומת בית קמה.
ציוד: נעלים להליכה, כובע, שתייה מרובה, מצלמה, מגדיר צמחים
תשלום: אין
אופי המסלול: מעגלי או הלוך וחזור
אורך המסלל: כ-2 ק"מ
צבע סימון שבילים: שחור, ירוק
משך הטיול: כשעתיים בנחת
התאמה: לכל המשפחה
עונה: חורף, תחילת האביב (פברואר-מרץ)
פרטי המסלול
חפשו ב-Waze ל"שמורת פורה". החנו את הרכב בחניון, חפשו את הסימון השחור בחלקו הצפוני של החניון, וצעדו בו לכיוון מערב. המסלול קל, עולה ויורד גבעות נמוכות ורכות. הסימון השחור יוביל אתכם אל השביל הירוק (המקביל כאן לשביל ישראל). כשתגיעו לשילוט המורה שמאלה אל השביל הירוק - לכו עמו חזרה מזרחה אל הרכב. על מנת לשמור על הטבע בבקשה הימנעו מללכת בים השבילונים הלא מסומנים בשטח.
בעונת החורף, אחרי גשמים טובים, באזור בו מתחברים השבילים של הסימון השחור והירוק - ייפתח מולכם עמק רחב ידיים ובו אגם עונתי גדול. האגם נוצר בעקבות אגירת המים באמצעות סכר בחלקו המערבי של הוואדי. כשהאגם מלא במים רוחשים בו חיים - צפרדעים, עופות מים ועופות נודדים –שמגיעים לאכול ולנוח בסביבותיו. נעים ומעניין גם לשוטט לאורך האגם וסביבותיו.
הרחבה למיטיבי לכת
המעוניינים ללכת רחוק יותר, בפיצול עם השביל הירוק, במקום לחזור שמאלה (מזרחה) אל הרכב, יוכלו להמשיך לכיוון ימין (מערב). השביל הירוק (ושביל ישראל) יוביל כעבור כ-1 ק"מ אל גשר הרכבת הטורקית ההרוס. מהגשר כעבור כ-2 ק"מ על שביל ישראל מגיעים אל תל נג'ילה המצוי על גבעה, בגובה 209 מטרים מעל פני הים, ועליו עץ אשל גדול ובודד. מתל נג'ילה אפשר לחזור באותה הדרך אל הרכב, או ללכת בשביל מעגלי ארוך יותר, כ- 2.5 ק"מ נוספים דרך הסימון הכחול ולחזור אל שביל ישראל חזרה אל הרכב.
מידע נוסף
מסלול ההליכה מתחיל בגבעות רכות של לס מצפון לנחל פורה. נחל פורה מגיע מדרום-מזרח לכביש 6 ומזין את נחל שקמה. נחל פורה הוא חלק ממערך שלם של נחלים ויובלים של צפון-מערב הנגב המזינים את נחל שקמה הנשפך לים התיכון בחוף זיקים. השמורה קרויה על שם חורבת פורה שהטיול המעגלי שלנו מקיף אותה. לא רחוק מהמסלול המעגלי שלנו עברה מסילת רכבת עות'מאנית שנסללה בשנת 1915 על ידי הטורקים ליצירת גישה מהשומרון דרך הנגב אל חצי האי סיני, תוך מאמץ לכיבוש תעלת סואץ מידי הבריטים. גשר המסילה שעבר מעל לנחל פורה נהרס ונותרו רק שרידים מבסיסו.
עין ירקעם – טבילת חורף בגב מים ענקי
המסלול הכייפי והחמוד אל עין ירקעם וחזרה עובר ביובל ללא שם של נחל חתירה. ההליכה אל גב המים וממנו חזרה אורכת כחצי שעה לכל כיוון על חלוקי נחל וחצץ, המפרים את השקט המדברי. אם מגיעים אחרי כמה ימים גשומים, הגב יהיה מלא מי מעיין ומי שטפונות, ובימי שמש הוא יהיה גדוש במטיילים רבים.
מיקום כללי: כ-10 ק"מ מזרחית לירוחם, על כביש 206, בק"מ ה- 16.5
ציוד: בגד ים, כובע, שתיה מרובה, מצלמה
תשלום: אין
אופי המסלול: הלוך וחזור
משך הטיול: כשעתיים וחצי, כולל רחצה בבריכה
צבע סימון שבילים: ירוק
התאמה: לכל המשפחה
עונה: עיצומו של החורף, תחילת האביב
פרטי המסלול
חפשו ב-Waze "חניון עין ירקעם". מחנים את הרכב בחניון (הערה חשובה: מומלץ לא להשאיר חפצי ערך ברכב מפאת חשש לפריצות). צועדים על השביל המסומן ירוק לכיוון מזרח - הוא עובר בערוץ חמוד, על חלוקי נחל נעימים. השביל יורד בגובה ובמקביל לכך מימין ומשמאל אט-אט מתגבהים צידי הערוץ. כעבור כחצי שעה מגיע אל שילוט המורה לרדת ימינה עם סימון "שקוף" (שני פסים לבנים) אל עין ירקעם. יורדים אל הנחל במדרגות שסותתו בעבר הרחוק על ידי נזירים שהתבודדו במדבר והיו צריכים להגיע אל המים בצורה נוחה לשם קיום יומיומי.
בחורף של גשמים טובים, גב המים מתמלא והופך לבריכת שחייה גדולה שעומקה יכול להגיע ל-5 מטרים ואורכה ל-15-20 מטרים. שימו לב - לקראת סוף האביב ותחילת הקיץ כמות המים בגב מתמעטת, וגם אם יש מים שנותרו הם כבר מעופשים ולא טובים לרחצה. אחרי הרחצה בבריכה חוזרים על אותה הדרך חזרה אל הרכב הממתין בחניון.
הרחבה למיטיבי לכת
מי שירצה להמשיך עוד עם הנוף המדברי המהמם הזה, יעלה בחזרה במדרגות אל השביל הירוק, ובמקום לפנות שמאלה בחזרה אל הרכב, יפנה ימינה (מזרחה), ימשיך עוד כ-1 ק"מ עם המסלול הירוק עד לנקודה בה הנוף נפתח אל תצפית מדהימה אל מרחבי ערוץ נחל חתירה וסביבותיו. עוצרים לפני ירידה מטורפת של מפל עצום בגובהו - הוא מעלה פלמ"ח, שנפרץ לפני קום המדינה על ידי סיירי הפלמ"ח. משם חזרו בהליכה של כשעה חזרה אל הרכב הממתין בחניון.
שימו לב! הירידה במעלה פלמ"ח כרוכה בשימוש בסולם בגובה של יותר מ-7 מטרים, מדרגות מתכנת וכבלים לתמיכה, והיא מיועדת למיטיבי לכת בלבד ומסוכנת למי שאיננו בעל ניסיון בטיולים אתגריים. כמו כן המשך המסלול לאחר הירידה במעלה פלמ"ח אל החניון הבא ארוכה מאוד, ולא מומלצת ללא תכנון קפדני מוקדם והקפצת מכוניות מתוכננת.
מידע נוסף
היובל בו פוסעים אל עין ירקעם מנקז את שוליו המזרחיים והחיצוניים של המכתש הגדול מזרחה אל נחל חתירה החובר אל נחל צין, שבסופו של יום נאסף אל ים המלח הדרומי.
מצוקי עין עבדת – טיפוס סלעים ומעיינות
הטיול הלוך וחזור בפנינת הטבע עין עבדת במרכז הר הנגב מתאים לכולם. במסלול נופי מים, מצוקי סלע אדירים, הליכה מרשימה במעוק, מעיינות, צמחיית מים מתוקים, יעלים על מרומי המצוקים ונשרים בשמים. נסקור כאן רק את המסלול הנוח, המשפחתי והקל. (הטיול הארוך בעין עבדת מצריך יכולות הליכה וטיפוס, לא מתאים לילדים קטנים, לא למבוגרים מאוד ולמתקשים בהליכה, לא לסובלים מפחד גבהים, ודורש הקפצת מכוניות לחניון העליון).
מיקום כללי: סמוך לשדה בוקר
ציוד: נעלים להליכה, כובע, שתייה, מצלמה
תשלום: יש (מבוגר 29 שקלים, ילד 15 שקלים)
אופי המסלול: הלוך וחזור
אורך המסלול: פחות מ-2 ק"מ
צבע סימון שבילים: כחול
משך הטיול: כשעה וחצי בנחת
התאמה: לכל המשפחה
עונה: כל השנה
פרטי המסלול
חפשו ב-Waze "עין עבדת כניסה תחתונה". כשתגיעו אל אחוזת קבר בן גוריון, תוכלו להחנות את הרכב ולצאת לביקור קצר בקבר דוד ופולה בן גוריון. משטח גן הקבר הוא גם תצפית מרשימה אל מרחבי נחל צין הגדול בנחלי הנגב המזרחי.
חזרו אל החניון וגשו רגלית אל חנות המבואה לתשלום עבור הכניסה לעין עבדת. לפני הירידה עם הרכב אל המסלול, בקשו תחילה לצפות, ללא תשלום נוסף, בסרטוני טבע ומורשת בחנות של רשות הטבע והגנים.
לאחר התשלום חזרו אל הרכב וסעו בכביש צר ומפותל היורד אל ערוץ נחל צין, חצו את נחל חווארים וכעבור כ-2 ק"מ תגיעו אל הכניסה לתחילת המסלול. הצטיידו ליציאה למסלול ופסעו דרומה עם השביל הכחול. ממש בקצה החניון, לפני הכניסה לשביל השמורה תעברו ליד סלע מגולף המדגים את תבליט הנוף ומהלך נחל צין בשטח השמורה. אם תשפכו מים על הסלע, תוכלו לדמות כיצד מתנקזים המים בערוץ ויוצרים שיטפונות במורדות הוואדי. היכנסו למסלול הכחול ולכו בו עד לתחתית מפל עין עבדת. שם חובה-חובה להצטלם. מבריכת המפל חזרו מעט לאחור ותתחילו להעפיל במדרגות החצובות בסלע אל המפלס העליון של עין עבדת. בקטע זה דרושה זהירות ושמירה בחלקו העליון של הצוק (ייתכן שמבוגרים מאוד וילדים קטנים מאוד לא יוכלו לטפס במדרגות הללו, ולכן מקטע זה תחזרו כבר חזרה לרכב). מי שכן יכול לטפס יגיע למפלס העליון, יחצה את הנחל פעמיים עד לחורשת צפצפות הפרת. מנקודה מרשימה זו חוזרים את הדרך חזרה אל הרכב בחניון התחתון.
הרחבה למיטיבי לכת
מיטיבי לכת שירצו לטפס מכאן למעלה את כל המצוק יעשו זאת במסלול מסודר היטב, באמצעות מדרגות טובות, שני סולמות חזקים מברזל, ויהנו מכל רגע של טיפוס בטיחותי ומאתגר, שבסופו תצפית מהממת אל מרחבי נחל מין ושמורת עין עבדת. בחניון העליון צריך להמתין הרכב המאסף שהוקפץ לכאן מבעוד מועד.
מידע נוסף
שמורת עין עבדת קרויה על שם העיר הנבטית עבדת הסמוכה. השמורה עוברת בתחום המעיינות עין מערוף, עין עבדת ועין מור הנובעים בערוץ נחל צין. נחל צין, הגדול בנחלי מזרח הנגב, מתחיל את דרכו המרשימה מצפון למצפה רמון. סמוך לשמורת עין עבדת נחל צין יוצר עיקול פרסה ענק למרגלות מדרשת שדה בוקר, ופונה בבת אחת מזרחה. מנקודה זו נחל צין ממשיך את דרכו מזרחה עד לשפכו בדרום ים המלח.
טיילת נוף מהממת על שפת מכתש רמון
במצפה רמון מחכה לכם טיילת מהממת מול נוף מדברי עוצר נשימה. מרחבי מכתש רמון הייחודי יפתחו לכם את הלב והנשמה, ויעלים מדלגים על הסלעים יביטו בכם בשיעמום הכרוך במעט חשד. בגובה של כ-900 מטרים מעל פני הים בקיץ קריר ונעים בטיילת, ובחורף עשוי להיות קר ובימים סוערים הרוחות עלולות להבריח אתכם מהמסלול.
מיקום כללי: פאתי העיירה מצפה רמון
ציוד: נעלים להליכה, כובע, שתייה, מצלמה
תשלום: אין
אופי המסלול: הלוך וחזור או חד כיווני עם הקפצת מכוניות
אורך המסלל: כ-1 ק"מ לכל כיוון
צבע סימון שבילים: שביל ישראל
משך הטיול: כשעתיים בנחת
התאמה: לכל המשפחה
עונה: כל השנה
פרטי המסלול
חפשו ב-Waze "טיילת מצפה רמון". חנו בחניון של מרכז המבקרים. אם תגיעו בשעות הפעילות של מרכז המבקרים, מומלץ להיכנס לביקור מודרך ומוסבר היטב (בתשלום), המוקדש ברובו לזיכרו של האסטרונאוט הישראלי אילן רמון ז"ל. במרכז המבקרים מידע רב גם על היווצרות המכתש, נופיו, החי והצומח שבו.
אחרי הביקור צאו אל הטיילת הקרויה על שם אלברט כץ ידיד קק"ל משוויץ. צעדו בהליכה נעימה ולא קשה לכיוון דרום על שביל ישראל עד להר גמל הנראה באופק מדרום. במהרה תגיעו למרפסת תצפית התלויה על פני תהום עצומה של מכתש רמון. שווה לעמוד עליה ולהכיל את יופיו המרשים של המכתש עצום הממדים. צבעים רבים של סלע יתגלו לעיניכם: שחור של הרי געש כבויים, לבן של חרסיות, אדום, כתום, וסגול של סלעי אבן חול צבעוניים.
ממרפסת התצפית המשיכו עוד דרומה בשביל העובר בפארק הסלעים בין פסלים שגולפו על ידי אמנים בסלע הגיר המקומי. השביל יורד קצת אל מדרגות ודילוגים קלים בין סלעים, ומסתיים בטיפוס לא קשה אל דבשת הר גמל. בחלקו העליון של הר גמל, שהוא בעצם גבעה קטנה, הותקנה מרפסת תצפית אליה מטפסים במדרגות נוחות. מהמרפסת נשקף נוף בראשית מהמם לכיוון המזרח והדרום. לכיוון מערב וצפון נפרש נוף העיירה מצפה רמון. למרגלות הר גמל יכול להמתין הרכב המאסף, או שניתן לחזור רגלית את כל הדרך חזרה לחניון מרכז המבקרים. אפשר לחזור רגלית חזרה בקלות רבה גם דרך המדרכות שלצד הכביש הצמוד לטיילת.
מידע נוסף
מכתש רמון הוא הגדול מבין שלושת המכתשים הטבעיים הידועים והמוכרים בישראל. כל רחבי המכתש הם שמורת טבע הרוחשת חיים ומשמרת בתוכה גיאולוגיה נדירה וייחודית, בעלי חיים וצמחי מדבר חשובים. העיירה מצפה רמון היושבת על שפת המכתש הוקמה לאחר קום המדינה בהקשר לפריצת כביש 40 היורד אל המכתש ב"מעלה העצמאות", שנחצב כדרך חלופית לירידה לכיוון אילת לאחר אסון "מעלה העקרבים" בשנת 1954. בימיה הראשונים העיירה הייתה מחנה עובדים שעסקו בסלילת הכביש החדש. מחנה העובדים התפתח ברבות השנים לעיירת תיירות נופית ושקטה, המתפרנסת כיום בעיקר מתיירות ומעבודה בבסיסי צה"ל הרבים המצויים באזור.
הכתבה באדיבות מטיילים עם ענת – Traveling