הגלבוע הוא אזור בארץ שלא כולם סגורים איפה הוא בדיוק נמצא והוא נחשב יעד קצת פחות קלאסי לטיול בזמנים בהם אירוס הגלבוע אינו פורח. האזור נטוע בזיכרון הקולקטיבי בזכות הפסוק המשונן היטב "הָרֵי בַגִּלְבֹּעַ, אַל טַל וְאַל מָטָר עֲלֵיכֶם" - מילותיו של דוד המקונן על מות שאול ובניו בקרב כאן, אך לעיתים נדמה שהוא מעט שכוח ומוכר רק באופן חלקי. ההפתעה הגדולה היא הנוף הנשקף ממנו כשעולים על הרכס.
אחרי שנוסעים בכביש השקט המטפס מעלה פתאום נפתח הנוף וריבועי השדות של העמקים למטה מסתדרים להם יפה יפה במשבצות של ירוק, חום וצהוב. אפשר לאהוב או לא לאהוב נוף חקלאי ארצישראלי – אבל נקודת המבט הזו באמת מיוחדת ופורסת שטיח גרפי מרשים של שדות מעובדים, בריכות דגים ומאגרים. לידע כללי – הרכס ההררי של הגלבוע ממוקם מעל בקעת בית שאן, עמק חרוד ועמק יזרעאל וכשמסתכלים עליו מעמק חרוד הוא מתנוסס מעלה במצוקים תלולים ודרמטיים.
מתחילים בדרך נוף גלבוע
דרכי נוף הן דרך טובה להכיר אזור ולתצפת מבלי ללכת או להתאמץ יותר מדי. מצד אחד זה טיול של פנסיונרים או הורים צעירים, מצד שני ברוב דרכי הנוף התנועה די דלילה, הנופים משובחים ואפשר למצוא בקלות פינות חמד להסתלבטות. רוב העם מבלה באטרקציות, במקומות מוסדרים ובמסלולי טיול פופולריים ודרכי הנוף נותרות עמוסות פחות עם רחש משב רוח בין ענפי עצים, תצפיות יפות ומקומות לפקנק.
אל דרך הנוף גלבוע (12 ק"מ) אפשר לעלות מצומת נבות (ליד כפר יחזקאל) על כביש 71 (או מצומת יזרעאל על כביש 60), נוסעים על כביש 675 ואז מתחברים לדרך הנוף (כביש 667). ניתן לעלות אליה גם מהקצה המזרחי ליד שדה תרומות על כביש 675 או לסיים לפני כן את נסיעה בירידה מיצפור לעבר הסחנה ובית אלפא. אם עולים מהקצה המערבי מעט אחרי צומת נורית מגיעים אל נקודת תצפית גדולה ונפלאה מפסגתו של הר שאול - בבחינת עצירת חובה.
המצפור מוסדר עם חניה, שביל סלול, נגיש ומשולט (שביל התנ"ך) שעובר בין עצי אורן ולאורכו פסוקים מהקרב האחרון של שאול המלך שהתרחש ממש כאן. הנוף פנורמי ומרשים ומההר נפרש מטה כל עמק חרוד. יש פה גם חניון ושולחנות פיקניק – כתף שאול. בהמשך הכביש יש פניות למצפורים נוספים המעניקים לצופים חלונות אל פיסות נוף פנורמיות. מרשים במיוחד הוא מצפה דובי וערן שמיר מדרום לדרך אחרי קיבוץ מעלה גלבוע. המצפור מקורה בפרגולה, מוביל אליו שביל עטור עצים וצמחייה והוא משקיף על הרי נצרת ואזור הגלעד שבעבר הירדן מגובה של 600 מטר. התצפית נקראת כך על שם אב ובנו (האב הסמג"ד נהרג במלחמת ששת הימים והבן, סגן מפקד סיירת צנחנים בפעילות מבצעית ב-1997).
בדרך עוברים גם בהר ברקן – יעד אסטרטגי בחודש מרץ, אז פורח כאן אירוס הגלבוע והמוני מטיילים מגיעים כדי לראות את הפרח הענק והמיוחד בשיא תפארתו. את הפריחה ניתן לפגוש בכל האזור אך ריכוזי פריחה נמצאים כאן וגם בחניון האירוסים ושער הזהב. לא רק האירוס פורח בו באביב וכדאי לסמן את האזור כיעד לטיול פריחה מומלץ. בהר ברקן יש מגדל תצפית (לא ניתן לטפס עליו) ממנו מתריעים על שריפות ביערות הגלבוע.
יש בגלבוע גם מסלולי אופניים לחובבי התחום. סינגל רום הגלבוע הוא מסלול אופניים מאתגר במיוחד באורך 40 ק"מ מנורית ועד גן נר. הנופים הפנורומיים מפצים על הקושי וכשפורח כאן האירוס מדובר בחגיגה.
אורות וחזיונות לילה בבית שאן
העיר העתיקה של בית שאן מפתיעה ובגדול את מי שלא מכיר אותה. הממדים שלה מרשימים, השרידים משמעותיים והעבר מפואר. הודות לאדמה הפוריה באיזור ולשפע מקורות המים התפתח פה יישוב כבר במאה החמישית לפנה"ס והעיר הגיעה לשיאה במאה החמישית לספירה אז גרו בה כ-40,000 איש. יש פה אפילו תיאטרון להופעות - אמנם קטן יותר מקיסריה, אבל מושלם לא פחות.
בכלל, בית שאן נותנת פייט ראוי לקיסריה מבחינת הרושם שהיא מותירה על המבקר עם שרידיה הרומיים-ביזנטיים. אם בקיץ החום פה בלתי נסבל החורף הישראלי והקצוות של הסתיו והאביב הם זמן אידיאלי לביקור יומי, אז גם אפשר לטפס לראש תל בית שאן ולהשקיף על העיר המונומנטלית מגבוה. אטרקטיבי במיוחד הוא ביקור לילה בעיר הכולל חיזיון לילי. המיצג מייצר ביקור חווייתי וצבעוני והוא כמובן אידיאלי בקיץ. החוויה מתחילה בסרט המוקרן על העתיקות (בדומה למיצג במגדל דוד בירושלים המוקרן על חומות המצודה) המציג את תפארתה של העיר, חשיבותה ההיסטורית וההרס שספגה בשנת 749 לספירה בעקבות רעידת אדמה שהחריבה אותה כליל. חלקי העיר מוארים באורות צבעוניים ולאחר מכן יוצאים לסיור מודרך ברחבי העיר המוארת. עוברים דרך בית המרחץ המרשים, הקארדו, בתי השימוש של פעם (!) ועמודי ענק. מדובר בחוויה מומלצת ומהנה, גם למי שאינם חובבי ארכאולוגיה.
לילות שאן, ימי שני עד חמישי, עד סוף חודש נובמבר. עם רדת החשכה. מחיר: מבוגר - 55 ₪, ילד – 45 ₪, מנויים - 28 ₪.
הגן היפני בחפציבה
המציאות תמיד מפתיעה, כי מה הקשר בין הגלבוע ועמק חרוד לבין יפן? אז מסתבר שלקיבוץ חפציבה מערכת יחסים מפוארת עם בני המקויה היפניים – תנועה יפנית של אוהבי ישראל שמדי שנה מגיעים תלמידיהם לקיבוץ כדי ללמוד עברית. וכך במקום הכי לא צפוי טופח גן שינטו יפני. הגן ניתן במתנה לקיבוץ ואפשר לבקר בו רק במסגרת סיור מודרך. לגן מאפיינים מסורתיים של סלעים, מפלונים, פסלים, בריכה, דגי זהב והוא עמוס סמליות, שקט ומיסתורין.
התרעננות במעין חרוד
מתחם נופש למרגלות הגלבוע ובו מדשאות ותעלות מים. לאחרונה הכשירו כאן מערך בריכות שכשוך נוסף שהחליף את הבריכה המיושנת. ניתן ללון כאן בקמפינג וכשלא חם מדובר ביעד מוצלח לבילוי של יום ולילה.
עצירת גבינות וקפה בברקנית
אם אתם חובבי גבינות צאן ותשמחו גם לכוס קפה נחמדה על הדרך - אפשר להיכנס לכפר יחזקאל ולערוך עצירה קטנה במחלבת ברקנית – מחלבת בוטיק לגבינות צאן. אפשר לטעום מהגבינות ולהחליט איזה חריץ לוקחים הביתה ואפשר לשבת סביב אחד השולחנות, להזמין קפה או יין וצלחת גבינות. בבקרים יש ארוחות בוקר. פתוח בשישי-שבת ובשאר השבוע בתיאום מראש.