הביטוי "טיול כוכב" מוכר מטיולים בחו"ל. המשמעות היא שלנים כמה לילות באותו מקום ובכל יום יוצאים לטיול יום באזור אחר במרחק נסיעה קצר (הכול יחסי, כן). סידור הכוכב נוח במיוחד למשפחות שמעדיפות להתמקם במקום אחד שמהווה בסיס ליציאה במקום לזוז כל יום יומיים, לארוז ולפרוק - דבר שמקשה על ילדים (ותכל'ס גם על הורים). במונחים של חו"ל ישראל היא טיול כוכב גדול אחד בגלל גודלה הצנוע, אבל כמו שכולנו יודעים – כשנמצאים בישראל ובחו"ל הפרופורציות משתנות. ההמלצה הפעם היא להביט על טיול בארץ דרך משקפיים של טיול כוכב. יום אחד מבלים סביב מקום הלינה עצמו ובימים האחרים מתרחקים מעט וחוזרים. בואו נצא לדרך.

החולה–גליל-גולן

בסיס האם: לינה באזור עמק החולה או אצבע הגליל. אפשרויות :לודג' מנרה, מלון גליליון, אירוח קיבוצי בגונן או גדות, צימרים ביישובי אצבע הגליל, קמפינג בדפנה, שאר יישוב

יום 1 – מתחילים את היום בשמורת החולה או באגמון החולה. תוהים מה ההבדל? אז בגדול שמורת החולה של רשות הטבע והגנים משמרת את נופי הביצה המקוריים עם הצמחייה האופיינית, בעלי החיים (תאו, לוטרות) והעופות המזדמנים. אגמון החולה הוא פארק אקולוגי המתוחזק על ידי קק"ל והכניסה לפארק היא באופניים או רכבים חשמליים אותם משכירים במקום. בהחולה ההליכה היא רגלית בשבילים מסודרים, גשרים צפים, עמדות מסתור ותצפית וההרגשה היא יותר של טיול בטבע. בכניסה לשמורת החולה כדאי לצפות במיצג "עופוריה" המתאר את חוויית נדידת הציפורים בתוספת אפקטים של כסאות זזים ומתזי מים. קחו בחשבון שהאולם ממוזג אז כדאי לשמור את הסרט לשעת הביקור החמה.

>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש

יום 2 – מתחילים את היום בקייאקים ברפטינג  - הפעילות הרטובה המתבקשת באזור שמתאימה גם לקטנים וגם לגדולים. אם יש אצלכם מנעד רחב של גילאים בראפינג נהר הירדן אפשר להפריד מסלולים – את הגדולים לשלוח למסלול הנועזים הסוער (שיט של 3-5 שעות מגיל 15), לבאבל בול ולאומגה ועם הקטנים לצאת לשיט קייאקים. הקיץ חנכו בראפטינג נהר הירדן אטרקציה חדשה-ישנה: אבובים שמתאימה החל מגיל 3. שיט האבובים אורך חצי שעה ואחריו עוברים לשוט בקייאק או סירת נהר. עוד אפשר לשלב: טיולי ג'יפים וריינג'רים, טיולי אופניים, פיינטבול ועוד. אופציה נוספת היא לצאת לטיול רכוב בדרך נוף רמות נפתלי, דרך המתאימה לכל רכב, לרוב די ריקה מאדם ולאורכה חניונים ונקודות טובות לפיקניק. הנסיעה והעצירות מול נופי החולה היא ממש טיול הכנה לפעילות של מחר. אפשר לסיים בביקור בתל חי או בסליק בכפר גלעדי שם מסתיימת הדרך ולבדוק מה קורה בשביל הלולים – שדרת אמנים וגלריות בכפר גלעדי.

רפטינג נהר הירדן (צילום: רפטינג נהר הירדן)
רפטינג נהר הירדן | צילום: רפטינג נהר הירדן

אומגה לירדן (צילום: רפטינג נהר הירדן)
אומגה לירדן | צילום: רפטינג נהר הירדן

יום 3 – את היום הזה מחלקים לשני חלקים בשני אתרים חדשים ושווים – ויה פראטה פעילות אקסטרים מקפיצת אדרנלין של טיפוס וחציית מצוקים ברכס רמים (למרגלות מנרה) וביקור בפארק מים חדש וידידותי (לא מגלשות, אלא טבע) בקרית שמונה – פארק הזהב. 'ויה פראטה' פירושה באיטלקית דרך הברזל והאטרקציה היא ז'אנר של ספורט אתגרי המוכר בעולם. בישראל זהו המקום הראשון של מסלול ויה פראטה (שמכונה: דרך המלך) והוא יצא לדרך בשנה האחרונה כמיזם הדסטארט. המסלול האתגרי כולל טיפוס וחציית מצוקים בעזרת יתדות ברזל, סולמות, היאחזות בכבלים וקורות עץ המונחות בין שמיים וארץ. כל מטפס מאובטח על ידי רתמת אבטחה של סנפלינג אליה מחובר גם 'סופג אנרגיה' – כבל מיוחד שמאבטח את המטיילים במיוחד בטיפוס מסוג זה שהוא לעיתים אופקי ולעיתים אנכי. המסלול האתגרי נמשך כחצי שעה-שעה (תלוי בגיל, ביכולות ובפחד) ומקדימה אותו ירידה רגלית תלולה (ובסוף גם עלייה). הנוף לאורך כל הדרך של עמק החולה והרי הגולן הוא מהפנט. ההרגשה על הצוק – כמו להיות הציפור הזו שרואים שמקננת על מצוק במקום אליו בן אנוש לא יכול להגיע. מתאים מגיל 8 ואידיאלי למשקל של מעל 40 ק"ג, אבל לא חובה. את המסלול ניתן לעשות עם מדריך צמוד או לקבל הדרכה, לשכור ציוד ולעשות אותו לבד. החלק השני של היום (או הראשון תלוי מתי התחלתם) הוא בפארק הזהב - טבע עירוני ונסתר מהעין ומהדעת ששופץ ונפתח לציבור לא מכבר. יש כאן מים זורמים, מפלים וצמחייה סבוכה וטבעית וכל זה באמצע העיר (אבל זה סוד. אל תגלו).

אין תמונה
ויה פראטה

החרמון בקיץ (צילום: עדי פרץ)
החרמון בקיץ | צילום: עדי פרץ

יום 4 – היום מרחיקים קצת בנסיעה ועולים לחרמון לטיול קיץ לפני שיהיה קר, יירד שלג ואז מגיעים לחוויה חורפית אחרת לחלוטין. בימי הקיץ ועד אחרי החגים מתקיימים בפסגת החרמון סיורים מודרכים בחינם הלוקחים את המטיילים לסיבוב הכולל הסברים על הצומח המיוחד, סיפורי מורשת קרב והיסטוריה. העלייה היא ברכבל והיא חווייתית לילדים ולמבוגרים כאחד. באתר יש גם אטרקציות כמו אבובים, מזחלות על מסילות ועוד. בסיום כדאי לעלות לכפר הדרוזי מג'דל שמס או מסעדה ולאכול חומוס, לאבנה, סמבוסק או ואז לרדת שוב לעמק החם.

גלבוע ועמק המעיינות

בסיס האם: מלון אוליב בגלבוע, קמפינג במעיין חרוד, קמפינג או לינת אוהלים מונגוליים בגני חוגה, צימרים ביישובי עמק יזרעאל והגלבוע.

יום 1 – טיול בפארק המעיינות ובנחל הקיבוצים המשודרג שעבודות הפיתוח בו הושלמו זה עתה וכוללות מעבירי מים שבהם ניתן להחליק בבטחה, גשרים מעל הנחל, מרפסות תצפית ושבילי הליכה וטיול. הטיול בחלקים בהם ניתן להיכנס לנחל כולל הליכה במים ושחייה (ילדים עד גיל 13 חייבים ליווי מבוגר). בפארק 3 מעיינות טבעיים (עין מודע, עין שוקק, עין מגדל) בטמפרטורה של 24 מעלות וניתן לטייל במרחביו ברכבים ירוקים אותם שוכרים במקום (כניסה רגלית – חינם). באתר ריבוי ציפורים ועופות מים, צמחייה טבעית ובעלי חיים. להעשרת החוויה יש גם אסקייפ פארק – חדר בריחה בטבע בין המעיינות והנופים. כדאי גם לבקר בשביל ההנצחה המכונה השביל הרטוב.

אין תמונה
פארק המעיינות

פארק המעיינות בחורף, פעילויות פורים (צילום: דביר אלמוג,  יחסי ציבור )
לטייל ברכבים ירוקים בפארק המעיינות | צילום: דביר אלמוג, יחסי ציבור

יום 2 – ביקור בסחנה – גן עדן של בריכות ומפלים בטמפרטורה אחידה כל השנה (28 מעלות). אם תגיעו הנה בתאריכים – ותצטיידו בכרטיסים תוכלו לקחת חלק בפסטיבל הקרקס הבינלאומי שמתארח כאן. אפשר גם לבקר במוזיאון חומה ומגדל באתר ולא לשכוח מזרון ים בשביל חוויה מושלמת. ניתן לשלב ביום זה גם ביקור בגן גורו – פארק החיות האוסטרליות הסמוך או לבקר בגן היפני המפתיע בקיבוץ חפציבה (בטיול מודרך בתיאום בלבד) ולשמוע על הקשר המיוחד של בני הקיבוץ עם הקהילה היפנית.

טיולים לצפון: בריכת הסחנה (צילום: איל שפירא)
הסחנה | צילום: איל שפירא

אין תמונה
גן גורו

יום 3 – הרבה מים יש באזור הזה בארץ וגם חם, כך שתמיד מתחשק לטבול ולהתרענן. ביום הזה אפשר לבלות בגן לאומי מעיין חרוד בין תעלות מים ובריכות ואפשר גם לבדוק מה מוצג עכשיו במשכן לאמנות בעין חרוד ומתי יש סיור מודרך. בית הקפה במוזיאון עם החצר היפה הוא מקום נעים במיוחד לאתנחתא. טיול מקורי אחר הוא לחוות הרוח בה מרכז מבקרים המסביר איך באמצעות טורבינות הופכים רוח לחשמל (שעות פתיחה מיוחדות בחול המועד סוכות).

מעיין חרוד (צילום: מנו גרישפן)
מעיין חרוד | צילום: מנו גרישפן

הנוף מהגלבוע (צילום: יחסי ציבור, ויקיפדיה)
נופי הגלבוע | צילום: יחסי ציבור, ויקיפדיה

יום 4 – ציפורים נודדות יש לא רק בהחולה – היום נצא לטיול ברכס הרי גלבוע ובעקבות ציפורים. הסיורים המודרכים במקור החסידה, מרכז הצפרות בכפר רופין מתקיימים בחלק מימי חול המועד בבוקר (10:00) ואחר הצהריים (16:30). מומלץ לראות מה יוצא לכם ומה מתחשק ולהתאים את היום להתגלגלות העניינים. להשלמת היום מומלץ לצאת טיול רכוב בדרך נוף גלבוע ולקחת סל פיקניק ובירה קרה. את ההפסקה כדאי לעשות בהר שאול ממנו נשקפות תצפיות יפהפיות על ריבועי השדות של עמק יזרעאל שם למטה למרגלות הגלבוע.

באר שבע-הר הנגב

בסיס האם: באר שבע. לינה באחד מהמלונות החדשים: הבית העותמאני, בית בעתיקה, אחוזת אנילביץ'.

יום 1 – את היום הראשון מקדישים לבילוי בבאר שבע. אפשר ללכת על כיוון אמנותי עם מוזיאון הנגב לאמנות וגלריות בעיר ואפשר לקחת כיוון מדעי בפארק קרסו למדע (בסוכות – פסטיבל מדע ובו 30 תחנות). עוד רעיונות: לבקר במתחם הקטר או בפארק באר שבע ולקפוץ גם לאנדרטת הנגב (מומלץ בשקיעה בשביל תמונות יפות). אם הגעתם הנה בימי סוכות מתקיימים הרבה אירועים והתרחשויות ולכן כדאי לתכנן את הביקורים וטיולי הכוכב בהתאם לפעילויות בעיר בהם אתם מעוניינים לקחת חלק. במתחם הקטר למשל מתקיים הפנינג "קסם במדבר" ובו שוק יזמים בדואי וסדנאות בדואיות.

באר שבע (צילום: makarenko7, shutterstock)
הפתעה נעימה בבאר שבע | צילום: makarenko7, shutterstock

אמנות רחוב - נגה משל 2 (צילום: נגה משל )
מומלץ להתעדכן בפעילויות הרבות שיש בעיר | צילום: נגה משל

יום 2 – שדה בוקר ועין עבדת. נסיעה קצרה מבאר שבע ואתם בלב רמת הנגב בשדה בוקר. בדרך אפשר לעצור בחוות בודדים לטעם יין וגבינות ולהלך בין עזים, כבשים וחלוצים מודרנים. בקיבוץ שדה בוקר מומלץ לקפוץ לצריף בן גוריון – ביתו הקטן והצנוע של דוד בן גוריון שסביבו הוקם בשנים האחרונות מערך שלם של סרטים וחידות כדי להרחיב ולהעשיר את הביקור בייחוד עבור הדורות הצעירים. בסוכות יש כאן פעילויות מיוחדות כולל תרגול חווייתי של פלדנקרייז ועמידה על הראש. מומלץ גם לשלב טיול בטבע לעין עבדת, כ-3 שעות מהנות של טיול במקורות מים ובקניון יפה. גם נחל קרקש היוצא מפתח מדרשת שדה בוקר ומסתיים בכניסה לעין עבדת הוא מסלול יפה בין שכבות סלע שונות ונחלי אכזב מרהיבים כמו נחל צין. חזרה בבאר שבע אפשר לעשות סיבוב בשדרת הפסלים ברחוב קק"ל עם מופעי רחוב ופסלים חיים.

עין עבדת, טיולים דרום (צילום: איל שפירא)
עין עבדת | צילום: איל שפירא

צריף בן גוריון (צילום: באדיבות חנן אפשטיין)
צריף בן גוריון | צילום: באדיבות חנן אפשטיין

יום 3 – את היום פותחים בסיור אמנות רחוב בעיר העתיקה בבאר שבע ומשלבים גם משחקי רחוב מיוחדים שפוזרו ברחובות והוצמדו לקירות לרווחת הציבור. אם מעניין אתכם בעלי חיים אפשר לערוך ביקור בנגבZOO – גן החיות הגדול בנגב ובו מאות מינים של עופות, זוחלים ויונקים. בערב עם חשיכה כדאי לצאת למסע בין מזרקות העיר המוארות.

אהילים סולריים ברחוב קק"ל (צילום: פייסבוק)
אורות ברחוב קק"ל בבאר שבע | צילום: פייסבוק

אמנת רחוב (צילום: נגה משל)
סיור אמנות | צילום: נגה משל

יום 4 – מדרימים שוב לביקור היסטורי חלוצי במצפה רביבים המספר את סיפורה של ראשית ההתיישבות בנגב. במקום מערה קדומה שהייתה הבית הראשון, בונקר הפיקוד ממלחמת העצמאות, סליק, תחפושות תקופתיות, דגם מפעל מים ומיצג אורקולי. חוזרים לבאר שבע להשלמת ביקור במקומות שפסחנו עליהם.