נקודת הפתיחה סבוכה. לא קל לשכנע את הישראלי המצוי לנסוע באוגוסט, בחגים או סתם לסופ"ש דווקא לבאר שבע. אמנם בשנים האחרונות לאחר פתיחת פארק קרסו למדע ומוזיאון הילדים 'לונדע' – נוסעים אליה (אפשר ברכבת) ליממה של בילוי משפחתי, אבל פחות מבקרים במקומות נוספים (מקסימום מתחם הקטר ואוכלים איפשהו) ובטח שלא נשארים ללון. לא עוד. נראה שהשלט הצבעוני עם הכיתוב WE LOVE BR7 מעולם לא היה פופולרי יותר.
>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש
בבאר שבע נפתחו לאחרונה כמה מלונות בוטיק ומלונות משפחתיים, יש סצינת ברים לילית מגניבה שמאחוריה יזמים צעירים עם ראש טוב (אתם חייבים להמשיך לקרוא על הבר של 'תקופת היובש' ועל כניסות סודיות) ויש גם קטע איכותי של אמנות (מוזיאונים, גלריות), סיורים עירוניים, אמנות רחוב (ציורי קיר, משחקי רחוב, פיסול) וגם מתחמי קולנוע, סקייט פארק, מזרקות מוארות ומתקנים עירוניים שיעשירו כל חופשה עם ילדים.
בביקור שלנו, באר שבע הזכירה לפרקים כל מיני שכונות מתפתחות שנחשבות "מגניבות" כשנוסעים ללונדון או לניו יורק. אם רוצים לדבר במונחים תל אביביים אז אזור העיר העתיקה המתפתח מזכיר קצת את אזור אלנבי – ערבוביה אותנטית של ישן וחדש-מדליק – בית כנסת ליד מספרת אלברט ו'שלאגר נעליים' בשכנות לבר, רפדייה, ספא, חנות לכריכת ספרים וקונדיטוריית הראשונים. כזה מין. מלונות הבוטיק כבר לוקחים לכיוון פלורנטין-נוה צדק.
גם העיר העתיקה משתנה בקצב מהיר כשכל פעם סוגרים מקטע אחר של רחוב לשיפוץ. בסופשבוע סוגרים חלק מהרחובות והם הופכים למדרחוב (קק"ל בחלקו העליון שבימים אלה מתבסס כשדרת האוכל עם 22 עסקי מזון ישנים וחדשים). ובכלל, נראה שבעיר העתיקה עושים מאמץ לחגוג כל הזמן – פסטיבלים, מוזיקה, יזמות צעירה, סיורים ושיתופי פעולה עם גורמים פעילים בעיר ואמנים. בעתיד הקרוב יוקם גם בית למחול, הצלמנייה, תיאטרון בובות וסדנה לאמנות אתיופית. עוד לא השתכנעתם לבוא לישון? קבלו פירוט שיעשה לכם חשק.
אמנות רחוב ובתי אמנים
סיור גרפיטי בשורדיץ' בלונדון? בברלין? בדרום תל אביב? חכו חכו לצבע ולתעוזה של רחובות באר שבע. יזמית עבודות החוץ בבאר שבע היא אסיה קינן, בת למשפחת אמנים שמאמציה להתכחש לאמנית שבה נגמרו בשנקר ובשחזור לא ייאמן של חורבה עות'מאנית שכיום הוא ביתה המופלא. היא ואמה, אמנית גם היא, גירדו ושיחזרו את האבנים, הקירות והחלונות ומחוץ לבית קיר פסלים משעשעים מחומרים ממוחזרים (גרשון 6). קינן עומדת מאחורי הצבעים וחלק מהפרוייקטים של רחובות העיר העתיקה, למשל צבע בעתיקה במסגרתו תלויים על מבנים היסטוריים קנווסים של 7 אמנים. פרוייקטים עכשוויים: קיר אמנות משותפת של אמנים מת"א ואמנים פלסטינאים. "זה לאו דווקא גרפיטי" מסבירה קינן, "אלא תערוכות מובנות עם רעיון ואוצרות". ברחוב טרומפלדור מתוכנן פרויקט בשיתוף בעלי העסקים ברחוב (בעיר העתיקה 700 תושבים ו-800 עסקים) ועל בסיס חומרים ממוחזרים שהם גם הפסולת של העסקים עצמם. מה עוד? ממש החודש נתלו לאורך רחוב קק"ל 150 אהילים סולאריים ונחנך קיר של משחקי חשיבה מעץ (רחוב מורדי הגטאות).
אמן ויזם נוסף בעיר הוא הצלם דני מכליס שמתגורר בשכונה 12 שנה ומאמין ברשת של אמנים, קהילה ועשייה משותפת. מכליס ייסד את פרוייקט שר"ב (שישי ראשון בחודש, כבר מעל שנתיים) וכשמגיע שר"ב לעיר המשמעות היא שכמה אמנים בעתיקה פותחים את הסטודיו שלהם למבקרים.
מוזיאונים וגלריות – ערימת זהב וצילומים עכשוויים
מוזיאון הנגב לאמנות והמוזיאון לתרבות האסלאם ועמי המזרח ממוקמים בסמיכות בשני מבנים היסטוריים לשימור משנת 1906 - בית המושל והמסגד. במקום המושל ומשפחתו, המשרתים בקומה למעלה ומאוחר יותר בנות ביה"ס לבנות שפעל פה ועובדי עירייה - מאכלסות היום את בית המושל תערוכות אמנות מתחלפות (3 התערוכות העכשוויות: "היפה מכל הכוכבים", חנה סהר, מבחר צילומים' "אורות", דליה אמוץ, מבחר תצלומים' "גלגל הצבעים", אוסוולדו רומברג). במוזיאון האסלאם שורר שקט מיוחד ובפתחו עץ מקושט בעל גזע כחול. בפנים עוברים דרך החצר המקורית והיפה ובה מזרקה ,עצים, ממצאים ארכיאולוגים וחן אסלאמי. התערוכה הנוכחית - "אמנות ואומנות מארצות המגרב" – מציגה תכשיטים וחפצי אומנות מארצות צפון אפריקה (אל תפספסו את הר הזהב ואת העיר הכחולה).
ניתן לרכוש כרטיס סיור מודרך משולב לשני המוזיאונים. ימי שני 10:30 ורביעי 17:30. ברישום מראש בטלפון 08-6993535. הסיורים מודרכים בקיץ בחינם לרוכשי כרטיס כניסה.
מרכז מבקרים השער לנגב – חוויה אינטראקטיבית מלמדת
מרכז מבקרים חדש וחדיש (מסכי מגע וכו') שחושף בדרך חווייתית ומוצלחת את ההזדמנויות הגלומות בנגב ששטחו 60% ממדינת ישראל ובו 180 ישובים. המרכז קושר יפה בין נושאים כמו בדואים, ציונות עכשווית, הפועל באר שבע, חינוך, יזמות, קהילה ומנהיגות נשית כמו זו למשל של אלונה ברקת. הביקור הוא בסיור מודרך של שעה (המדריכים הם סטודנטים שנשארו בעיר לאחר לימודיהם). יפה במיוחד מבחינה דיגיטלית הוא מיצב ספר הפלאות של תחום החינוך והמשחק בו צריך לבנות וליישב את הנגב תוך התחשבות ותכנון בתחומי בריאות, חינוך, פיתוח יישובים ועוד. בחופש הגדול הכניסה לילדים – חינם.
איפה ישנים?
גל פתיחת מלונות בוטיק פוקד את באר שבע. יזמים מזהים את הפוטנציאל התיירותי ותוקעים יתד. כזה הוא למשל מלון אחוזת אנילביץ' שקם בשני בתים ערבים מחוברים. בבנייתו שומרו הטיח והמשקופים המקוריים. במלון 8 חדרים יפים (לזוג, משפחה, חתן-כלה) חצר משותפת ובה ג'קוזי ומיטת אפיריון להתחרדנות של בחוץ. יש גם חדרי טיפולים. החומרים השולטים הם קש, עץ בהיר וצבעוניות טבעית מרגיעה של לבן ואדמה. החל מ-650 ש"ח לזוג. מרדכי אניליביץ' 9.
מלון הבית העות'אמני, ממש מעבר לכביש. מלון של 20 דירות בעל אופי עסקי פונקציונלי המתאים למשפחות שרוצות להגיע לכמה ימים ואף לקבוע את באר שבע כבסיס לטיולים באזור רמת נגב. במלון דירות נוחות ומרווחות של 2 חדרים וסלון, מטבח ביתי מאובזר ומרפסת (בכל דירה מיטה זוגית, 2 מיטות יחיד ומיטה מתקפלת). ארוחות בוקר בסיסית של מוצרי בוקר מוגשת בסלסלה לחדר. הצבעים הבולטים הם טורקיז, צהוב ואפור, הריהוט בחדרים ממרוקו וטורקיה וגם הצילומים על הקירות. החצר הפנימית של המלון מטופחת ומזמינה ולמעלה מרפסת גג חביבה. 550 ש"ח לזוג, 800 ש"ח למשפחה. האבות 9.
מלון בוטיק נוסף בעל אופי מיוחד עתיק-משומר וטאץ' אישי בכל חדר הוא בית בעתיקה (שבעליו הם הזוג היצירתי שבנה ועיצב את הצימרבוס בעזוז למי שמכיר). יש כאן 5 חדרים שונים בגודל וכולם שומרים על אסתטיקה דומה השאובה מהבניינים המקוריים ומהטעם והכבוד שמעניקים הבעלים לחומרי המקור ולעבר. בחדרים עבודות עץ, שטיחים, רצפת חמרה, וילונות ונגיעות קרמיקה. למעשה מדובר בכמה בתים מחוברים, ובעבודות השיפוץ והוספת החללים קולפו השכבות עד שהגיעו לבניין המקורי. החל מ-550 ש"ח לזוג. גרשון 24.
עם השפע הגיע עתה גם סיור מלונות בוטיק בעיר ביוזמת I LOVE BASH.
איפה אוכלים?
כפרה ביסטרו בר (סמילנסקי) – מקום מצוין שיודע לעבוד וכיף לשבת ולאכול בו ולקבל שירות טוב. בתפריט מבחר טאפאסים ומנות קטנות (הכי כיף לחלוק), עיקריות ותפריט אלכוהול עשיר. יש מקום בפנים ובחוץ, אווירה וגם אירועים, הופעות והרצאות. סמילנסקי 23.
קפה לולה - בית קפה ובר מסעדה – התפריט כתוב על מעין גיליון עיתון המתחלף כל חודש, על הקירות יצירות אמנות למכירה והמבנה – ניחשתם – בית עותמאני משוחזר. יש כאן אוכל ואלכוהול, במה להופעות ומדי שבועיים – 'קבלולה' קבלת שבת סביב מדינה בעולם הכוללת הופעה, מוזיקה, קוקטיילים, אוכל ואווירה. סמילנסקי 13.
קבב אמונה - אוכל עממי מנצח עם ותק של 60 שנה. האבא התחיל להאכיל את החברים, המקום הפך למוסד והבן ממשיך את ההצלחה ואת העשייה המדויקת של הקבבים הקטנים והעסיסיים. אין כאן שום דבר מפואר אבל יש ניסיון בבשרים שעובר במשפחה, מגוון סלטים טרי וטעים ואפשרות לקחת. המקום מלא, ידוע, מתקתק. קק"ל 58.
מקום מגניב נוסף שאינו בר או מסעדה אך קשור באופן ישיר לתרבות שתיית בירה הוא בית מלאכה לבירה. זו לא מבשלה אלא מעין מכולה לחומרי גלם להכנת בירה, ציוד והדרכות בנושא ומקום מפגש לבשלני בירה ואוהביה ולשיתוף מידע ועשייה. הבעלים ייסדו מסורת של הכנת בירה בדרום ומהווים גב מקצועי. מקיימים כאן גם סדנאות טעימת בירה ואחראים לפסטיבל בירות מקומי. במקום נמכרים כ-100 סוגי בירה (כולל המותג העצמי תוג). הרצל 32.
סצינת הלילה
סיבוב pub crawl הוא דבר מתבקש בבאר שבע כי יש כאן מקומות שבמרכז עוד לא המציאו. עשן הזמן – מועדון כוכי בסגנון פעם באווירת רוק'נ'רול וספרות. במה קטנה, חלל פיצי ואווירה צפופה שמיטיבה עם הופעות אינדי. מקום שהוא מוסד בשכנות לחצר תיאטרון הפרינג' - שניהם באים טוב יחד מבחינת אטיטיוד של תרבות שוליים ושיתופי פעולה.
עתיקה הוא בר של בעלי הלולה קפה ולא רחוק ממנו עם חללים של פנים וחוץ כולל ביר גארדן, אפשרויות אלכוהול טובות ואוכל. הזאלמה הוא בר קוקטיילים מסתורי ואפלולי (אך בכלל לא דחוס) שמשחק (עם מודעות עצמית גבוהה) את משחק שמירת הסודיות סטייל תקופת היובש בארה"ב. את הכניסה לא ניתן לזהות ובעצם צריך לחפש באזור התעשייה בין המוסכים הסגורים את 'המזנון של אדמונד'. המזנון הוא למעשה המטבח של הבר וסיפור הכיסוי שלו. שם כבר יובילו אתכם לכניסה. בפנים קירות אדומים עם ציורים וחדר עישון סודי מאחורי ארון ספרים (לא במקרה הונח שם יומנה של אנה פרנק). התפריט הוא תורה שלמה וסבוכה של ערבוב משקאות – פשוט בקשו המלצה וספרו לברמן מה אתם אוהבים.
עוד בר מפתיע עם כניסה סודית הוא הברבסבא שהוא בעצם הבר של מסעדת סבא ג'פטו. בפנים תמצאו עצמכם בחצר פנימית ענקית עם צמחייה שחיה על מי מזגנים ותפאורה מטורללת בקטע טוב. בעל המקום המוכשר אוסף חפצי יד2 (חלקי מחשב, קסטות, בובות ראווה וכל מה שתעלו על הדעת ומשבצם בחלל. אל תפספסו את השירותים!
קורה עכשיו בבאר שבע - פסטיבל פריסקול
הפסטיבל האורבני הגדול של "הרשת: באר שבע" מציע סדנאות, הרצאות ותכנים מרתקים שנוצרו על ידי צעירים בעיר. בתוכנית: הכנת בירה ביתית, יוגה ומדיטציה, פיסול בפירות, סטיילינג, אילוף כלבים, ערב פויקה קהילתי, איך מקימים קואופרטיב, במת הופעות חיות ועוד. הרשת: באר שבע" היא קהילה מבית "ארץעיר", ארגון הפועל לפיתוח קהילתיות עירונית ב 27 ערים ברחבי הארץ באמצעות קהילות, יזמות ותעסוקה. 22-24/8 מרכז ח"ן בבאר שבע, 17:00-23:00.
>> לעוד מידע וכל מה שקורה בעיר העתיקה של באר שבע