איך מגיעים? מסלולנו יתחיל בתחנת הדלק ופונדק הדרכים בצומת הלידו שבצפון ים המלח על כביש 90. כאן נוכל להשלים הצטיידות או סתם להתפנק בגלידה ומיד אנו יוצאים לדרך. המסלול שלנו בן 4-6 שעות ומשולב הליכה רגלית ונסיעה ברכב. הוא קל ומתאים לכל מי שאוהב את הארץ שלנו.
יוצאים לדרך:
מונטזת אל-לידו: כאשר מביטים לכיוון הים ומעט מזרחה, רואים את מבנה המסעדה המפואר ששימש את נכבדי ועשירי ירדן והגדה במשך עשרות שנים. מבנה יפה ומרשים, הבנוי בחצי עיגול הפונה לים. אליו צמוד מבנה מרובע ששימש כמטבח, מזווה ובחלקו גם את אולם הכניסה. זוהי "מונטזת אל - לידו". היכנסו למבנה הנטוש. עמדו על הבמה שבמרכז הרחבה כשגבכם לים, והשמיעו קול. האקוסטיקה נפלאה ואפשר ממש לדמיין כיצד נראה המקום בימי השיא שלו ולשמוע את המיית הגלים מכים על הקיר הדרומי של המסעדה.
רוג'ום אל-בח'ר: אם נרחיק את המבט מעט מזרחה, נגלה במרחק כמה מאות מטרים מאתנו עמוד ברזל גדול הניצב על "אי" העשוי אבנים. זהו "רוג'ום אל-בח'ר" המוכר גם כ"רוג'ום א-לוט" (יש המכנים את ים המלח – ים לוט), מעגנה עתיקה שהים עזבה. למעשה, המעגנה הראשונה שלנו להיום.
חי'רבת מזין: נעלה שוב על הרכב וניסע אל המעגנה הנטושה הבאה. נמשיך בכביש ים המלח דרומה, נחלוף על הכניסה לשמורת עיינות צוקים, אליה נחזור בהמשך, ונעצור כ-3 ק"מ מדרום לה, כאשר נראה שרידים מרשימים בצמוד וממזרח לכביש. זוהי חי'רבת מזין או בשמה המקורי "קצר אל-יהוד". שימו לב שאתם מחנים את רכביכם באופן שאינו מסכן את התנועה בכביש ואתכם.
במוצא נחל קידרון (ואדי א-נר) לים המלח, מדרום לערוץ נחל מזין עומד מבנה מאסיבי ששרידיו בולטים היטב בשטח. זהו מבנה המבצר והמעגנה של חירבת מזין או חירבת אל-יהוד. כינויים אלו מסומנים במפות ובדיווחים של נוסעים וחוקרים החל מהמאה ה – 19.
שמורת עיינות צוקים: מעט צפונה על הכביש נמצאת שמורת עיינות צוקים (עין פשחה), בה נוכל לנוח מעט. זוהי מעגנה נטושה היושבת דואבת וממתינה לים שישוב. המזח בעיינות צוקים נמצא בחלק הצפוני הסגור למבקרים ולכן הגישה אליו קשה. שאלו בכניסה לשמורה את ארז, עדי או זיו על הדרך למעגנת אל-פשח'ה, החנו את הרכב קרוב למקום וצעדו ברגל כ-100 מטר אל המעגנה.
נצטרף כאן לסיורים לשמורה החבויה, ונחווה חוויה מיוחדת במינה, בין סבכי צומח המסתירים אגמים, בריכות ומעיינות, תעלות מים ופלגים, ועולם שלם של צומח וחי. מיד לאחר שנצא מחלקה החבוי של השמורה, נוכל גם לטבול בבריכות מי המעיינות הרעננים ולנצל את אחת מפינות החן לארוחת הצהריים.
פינת הגאון בדרכים:
פריחה בחירבת מזין: אתרו את סוללות החלוקים המונחות בניכם לבין הים - סוללות אלו הן קווי חוף קדומים. סימן והוכחה לכך שאכן הים היה כאן. על גבי קווי חוף קדומים אלו, מתמקמים מדי חורף מרבדי צמחים חד שנתיים בשילוב מדהים של צבעים. הפשתנית הססגונית מנצחת על המקהלה עם שלל צבעי סגול, לבן ואף צהוב ואליה מצטרפים החומעה הוורודה בגווני ירוק ואדום, הפרגים באדום ושחור, באשן שלושת העורקים בעדינות שאינה מעידה על ריחו (רק אל תיגעו - זה מבאיש...) ואליהם מצטרפים הקחוון האביבי בעטרת עלי הכותרת הלבנים , הסביונים הצהובים ועוד.
המורינגה הרותמית: בדרככם הביתה, עצרו לרגע קט בצומת קומראן- קלי"ה וראו את פריחתה של המורינגה הרותמית. נציגה יחידה בארץ למשפחת המורינגיים הטרופית. זהו עץ, המגיע בגובהו לכ-8 מטרים, ונופו רחב ויפה. עלעליו מנוצים ונושרים מהר ומותירים נוף עצי רותמי וירוק שענפיו משתלשלים בחן כלפי מטה.
יחנוק המדבר: לאחר שהמשכתם בנסיעה, הביטו מבעד לחלונות הרכב אל השיחים שבצידי הדרך, אולי תראו את אחד מעמודי התפרחת בצהוב עז הסמוכים לשיחי המלוח הגדולים. זהו יחנוק המדבר, צמח חסר עלים, ממשפחת העלקתיים, ה"מתעלק" על שיחי המלוח על מנת ל"פרנס" את עצמו. גבעולו עבה ובשרני והוא מכוסה קשקשים אפורים. ברפואה העממית, נוהגים הבדווים לשטוף את שורשי היחנוק שהוציאו מהאדמה, לקלות אותם בעדינות על רמץ המדורה ולאכלם, סגולה לריפוי צהבת, לטיפול באבנים בכליות, לשלשול ולעצירות בדרכי השתן.
כרטיס ביקור
אזור גיאוגרפי: צפון ים המלח
משך: 4-6 שעות
למי מתאים: קל, למשפחות
עונות שנה: אביב
התניידות: נסיעה ברכב משולבת בקטעי הליכה קצרים
אתרים נוספים בסביבה: עין גדי, מצדה, מדבר יהודה
עוד טיולים, אטרקציות וצימרים בכל הארץ
המסלול באדיבות רשות הטבע והגנים. למידע נוסף היכנסו לאתר או חייגו ל- 3639*