אזור גיאוגרפי: הגליל המערבי
משך המסלול: כארבע שעות
אורך המסלול: כ-4.5 ק"מ
ציוד מיוחד: פנסים
עונה מומלצת: כל השנה
חלמתם פעם להיכנס לתוך עולם האגדות? ללכת בתוך חורש צפוף כמו בסיפורי עליסה בארץ הפלאות? להגיע למערת הנטיפים שאולי בה הסתתר פו הדוב? ברכות, אתם בדיוק במסלול הנכון.
מערב הגליל, הקרוב לגבולה הצפוני של המדינה, הוא אזור עשיר בנחלים ועטוי בצמחייה, ובו אתרים רבים ומעניינים. זורמים בו כמה נחלים גדולים המנקזים את הגליל העליון ונשפכים מערבה לים התיכון, ביניהם נחל בצת (הצפוני שבהם), נחל כזיב, נחל געתון ונחל בית העמק.
איך מגיעים: נוסעים בכביש הצפון (מס' 899). כ-100 מ' מזרחית לכניסה למרכז האיזורי "גרנות הגליל", ופונים בעקבות השילוט לחניון שרך. נוסעים צפונה מהכביש בדרך עפר, עד שמגיעים לחניון.
יוצאים לדרך:
קיימות שתי אפשרויות -
1. מסלול מלא: אם ברשותכם שתי מכוניות, משאירים אחת בתחילת המסלול, בחניון שרך, ומכונית שנייה בסיום המסלול, בחנייה בקיבוץ אילון. ניתן לבצע את המסלול גם בכיוון ההפוך, מקיבוץ אילון לחניון שרך.
2. מסלול חלקי: אם ברשותכם מכונית אחת בלבד, משאירים את הרכב באחת מנקודות אלה, חניון שרך או קיבוץ אילון, יורדים לאפיק הנחל ושבים באותו הנתיב.
המסלול המלא:
תחנה ראשונה – מערת שרך: יורדים מהחניון לאורך סימון השבילים הכחול, אל נחל שרך - יובלו הגדול של נחל בצת. לאחר הליכה של קצת יותר מקילומטר מגיעים למערת שרך (בגדה הצפונית של הנחל). פתח המערה נמצא בצד נתיב ההליכה בנחל. מציצים מדי פעם ימינה לעבר הסלעים, כדי לא להחמיץ את הכניסה למערה (אם הגעתם למפגש עם נחל בצת, חלפתם על פניה ועליכם לשוב על עקבותיכים). מדליקים פנסים ונכנסים אל המערה. מערת שרך היא מערה טבעית, שנוצרה מהמסת הגיר על ידי מי הגשמים. נכנסים לתוכה דרך מסדרון ההולך וצר, שבסופו מגיעים לחדר רחב יותר. שם מתגלים "אוזני פיל" ונטיפים אחרים.
מי שמסתפק בסיור קצר, ימשיך מכאן ימינה וייצא מן המערה לכיוון האור המבצבץ מן הפתח. ההרפתקנים שביניכם מוזמנים להישאר במערה ולטפס על הסולם שבחדר זה לחדר נוסף. בצדו העליון, הימני, של החדר השני - יש מסדרון, שדרכו זוחלים עד פתח היציאה העליון. שימו לב: ההליכה בנתיב זה קשה ומתאימה לבעלי ניסיון בלבד.
תחנה שנייה – מפגש הנחלים: יוצאים מהמערה וממשיכים ישר בנחל עד מפגש הנחלים. על גבי אחד הסלעים נמצא סימון המורה על פיצול שבילים - ממשיכים שמאלה, בנחל בצת, במקביל לסימון השבילים הכחול, ועד למקורות המים הראשונים של עיינות כרכרה. כאן אפשר לחלוץ נעליים ולשכשך רגלים במים הקרים.
תחנה שלישית – גן העדן: ממשיכים מהמעיינות לאורך סימון השבילים הכחול, וניתן גם ללכת בתוך אפיק הנחל. באזור זה של הנחל נמצאים צמחי מים כמו עצי דולב ענקיים ושערות שולמית - בקטע המכונה "גן העדן". ניתן גם ליהנות מצילו של "יער" שיחי הרדוף הנחלים, אשר הודות לשפע המים צמחו לממדים של עצים גדולים. ואם שומרים על שקט, אפשר אפילו לשמוע את קרקור הקרפדות.
תחנה רביעית – חורשת האקליפטוס: ממשיכים ללכת בשביל ומגיעים לבריכת אגירה מבטון, שממנה יוצאים צינורות המתכת, ועל ידה חורשת אקליפטוסים. במקום זה נשאבים מי הנחל על ידי קיבוץ אילון. בחורשה זונחים את סימון השבילים הכחול, ועולים דרומה מהנחל בכביש משובש לאורך כ-1 ק"מ עד החנייה של קיבוץ אילון.
פינת הגאון בדרכים
מקור השם נחל שרך: שרך - ולא שרך - הוא צמח נמוך, חסר זרעים, הזקוק לכמות מים גדולה כדי להתקיים, ולכן נמצא רק במקומות של מים רבים. נחל שרך קרוי על שם הצמח, אם כי צמחי השרך נמצאים בכמות גדולה יותר דווקא בנחל בצת. שני הנחלים, על כל מקרה, עטויים צמחיית חורש עשירה מאוד: עצי אלון מצוי ואלה ארץ-ישראלית, כליל החורש, קטלב, אדר סורי וער אציל (דפנה), ובהם נאחזים מטפסים כמו קיסוסית קוצנית, אספרג החורש ועוד.
מקור השם בצת: על שם עיר קדומה, ששרידיה - צלבניים, יווניים ואף כנעניים - הנמצאים סמוך לעיירה שלומי. שלומי, אגב, הוקמה על אדמותיו של אל-באצה, כפר ערבי ששמר על השם הקדום וניטש במלחמת העצמאות.
מסלול זה באדיבות צופית - פורטל הצימרים, הטיולים המסעדות והאטרקציות.