גן לאומי אשכול ומעיינות הבשור הוא פארק עם נחל ומעיינות אבל גם הרבה היסטוריה וסיפורים. הוא נמצא בנגב המערבי ומתאים מאוד למי שמתעניין בהיסטוריה וארכיאולוגיה. הטיול הוא רגלי וקל ומתאים לכל המשפחה. אז קחו לכם כשעתיים ותלמדו קצת על מקום מיוחד עם היסטוריה מרשימה. קחו בחשבון הכניסה לאתר היא בתשלום ומדובר במסלול ישר וצריך יהיה לחזור לאוטו לאחר מכן.
יוצאים לדרך:
הגן הלאומי נמצא בנגב המערבי, ומגיעים אליו על ידי נסיעה מצומת קמה לכיוון אופקים, או מצומת יד מרדכי לכיוון אופקים, על פי השילוט. לאחר שהגענו, נחנה בחנייה בתוך גן לאומי אשכול, הנקרא על שם ראש הממשלה לוי אשכול ז"ל.
תצפית: בסמוך לחניית הרכב נעלה לגבעה המסומנת כאתר עתיקות וממנה נשקיף על מרחבי הפארק הקסום, שגודלו 3500 דונם והוא פותח על ידי הקרן הקיימת לישראל ורשות הטבע והגנים. גבעה זו צופנת בתוכה ארבע שכבות ישוב, הקדומה בהן, כלקוליתית, משנת 3100 לפנה"ס. בראש הגבעה שרידי מבנה מצרי, שריד לדרך העתיקה שעלתה ממצרים לסוריה.
גשר מסילת הרכבת: נרד מהגבעה ונלך לאורך נחל הבשור לכיוון דרום עד הגיענו לשרידי גשר בעל בסיס בטון החוצה את הנחל. גשר זה היה בעברו עשוי עץ, ונשא על גבו את מסילת הרכבת שבנו האנגלים בשנת 1917 מרפיח לבאר שבע. נחצה הנחל בנקודה זו ונמשיך פעמינו לאורך המסילה. התוואי עובר בין בתרונות הלס המאפיינים את נחל הבשור באזור זה.
כבישים, גשרים, שרידים: אם נמשיך ללכת נפגוש בכביש שנקרא כביש הרעב, והוא נסלל בשנת 1946 על ידי הבריטים כדי לספק תעסוקה לבדואים תושבי האזור, וכשמו, לשבור רעבונם. נלך לאורך תוואי הכביש הישן מזרחה, ובמפגשו עם הנחל נבחין בגשר צינורות בטון עליו עובר הכביש אשר הוקם עם סלילתו. בעת שיטפון שוטפים המים מעל הכביש. במבט צפונה נבחין בגשר הכביש החדש אשר הוקם על גבי גשר מתכת שעמד במקום משנות ה-60 ושימש מעבר כלי רכב בשעת שיטפונות בלבד.
חפירות תורכיות וכנסיה ביזנטית: נמשיך עם הכביש עד מפגשו בכביש החדש, משם נפנה ימינה לתוך הגן הלאומי חזרה ונעלה לגבעה המתנשאת מדרום לנו. בגבעה זו היו חפירות הגנה תורכיות ועמדה אשר נכבשה על ידי הבריטים. עם כיבושה נתגלתה במקום כנסיה ביזנטית בעלת רצפת פסיפס מרשימה, הדומה לפסיפס שבחורבת מעון. במקום תוכלו לראות גם בור מים ביזנטי משוחזר ושווה לעמוד על ראש הגבעה ולהביט על האזור כולו, אשר משנה צבעיו בהתאם לעונות השנה.
מעיינות הבשור: אם נפנה במורד המדרגות והשביל נגיע לכיוון מעיינות הבשור. מעיינות אלה נובעים מגומחה חצובה בסלע והם נובעים כל השנה באופן קבוע. מי המעיין נאספים לבריכה מלאכותית אשר אוכלסה בדגים. המים מששמשים להשקיית הדשאים ועצי התמר ברחבי הפארק ואסור לשחות בהם. עם זאת , כדאי ליהנות מהם, מיופיים ומהשכשוך, ולהתפנק בפיקניק בין עצי התמר והמדשאות.
פינת הגאון בדרכים:
גשר מסילת הרכבת: הידעתם כי מטרת תוואי המסילה היתה לספק מים ממעיינות הבשור לכוחות הצבא הבריטי שחנה בחזית מול התורכים מעזה עד באר שבע? תוואי זה איפשר העברת כוחות צבא, אספקה ותחמושת לצבא הבריטי במלחמת העולם הראשונה. פריצת קו ההגנה התורכי אפשרה כיבוש כל השטח עד ירושלים ללא כל התנגדות מצד התורכים.
הגשר החדש: שהוקם על גשר המתכת משנות ה-60 נקרא גשר אברהם, על שמו של אברהם יפה, שהיה אלוף פיקוד הדרום בעת בנייתו על ידי צה"ל. לא רע.
מחנה אוסטרלי על גדת הנחל: בעודנו מטיילים על גדת הנחל, אם נפנה מבטנו דרומה לערוץ הנחל, כמה עשרות מטר מאתנו נבחין בשרידי בטון אשר שימשו מתקנים לשאיבת מים לרכבות הבריטיות. בגדת הנחל שכן מחנה חטיבת אנז"ק, היחידה האוסטרלית-ניוזילנדית בצבא הבריטי שהשתתפה בקרב לכיבוש עזה מידי הבריטים במלחמת העולם הראשונה.
הכנסיה הביזנטית: הידעתם? הפסיפס היפה שברצפת הכנסיה זה נלקח על ידי האוסטרלים והוצב על קיר באתר ההנצחה לחייל האלמוני בעיר קנברה שבאוסטרליה. למרגלות הגבעה התרחש קרב גדול בשנת 634 לספירה, בין צבאות הביזנטים לפרשים הערבים העולים מהמדבר, "קרב דאתן".
מעיינות הבשור: הם נובעים, כאמור, לאורך כל השנה באופן קבוע בקצב של 60 מ"ק לשעה, בטמפרטורה של 21 מעלות צלסיוס, ומליחותם 1,200 מיליגרם כלור לליטר.
כרטיס ביקור:
אזור גיאוגרפי: נגב מערבי
משך: כשעתיים
למי מתאים: למשפחות ולכולם
נגישות נכים: יש
עונות שנה: סתיו, חורף, אביב
התניידות – רכב, רגל, אופניים, קרוקס: רגלי
אתרים נוספים בסביבה: פארק אשכול, נחל חוורים, תל ניצנה ושבטה
המסלול באדיבות רשות הטבע והגנים. למידע נוסף היכנסו לאתר או חייגו ל- 3639*