אזור גיאוגרפי: הגליל התחתון והעמקים
קושי: קל-בינוני
משך: כ-6 שעות
למי מתאים: לכו-לם, גם למשפחות
ציוד: 2 ליטר מים, נעלים נוחות וכובע
עונות שנה: כל השנה
התניידות: רכב, הולכי רגל
אזור העמקים, הטובל בירק ועשיר במקורות מים, נחשב לאזור שיש בו הכל: טבע מדהים, ארכיאולוגיה ואתרי מורשת. סיור בין הגלבוע, בית שאן והירדן הוא דרך נפלאה להעביר יום ארוך ומספק. המסלול הוא קווי, ותוכלו לבחור איזה מבין המקומות מעניינים אתכם במיוחד ולבנות את הטיול לפי טעמכם.
איך מגיעים: נתחיל את סיורנו בגלבוע. אם אתם מגיעים ממרכז הארץ, סעו דרך כביש החוף, רדו במחלף קיסריה לכביש 65 עד צומת הסרגל, מיד אחרי צומת מגידו. בצומת הסרגל נפנה ימינה וניסע לאורך כביש חבל התענכים. בכביש התענכים ניסע מספר קילומטרים בודדים ונגיע לפניה ימינה על פי השילוט ל"דרך נוף הגלבוע".
יוצאים לדרך:
תצפית כתף שאול: לאחר נסיעה של מספר דקות, נגיע לחניון שבו אפשר לעצור וליהנות מארוחת הבוקר. משם ניסע לתצפית כתף שאול ונצפה על העמק הקסום, הטובל בירק.
הר ברקן: מנקודה זו נחזור לכביש המרכזי, וניסע מזרחה לכיוון חניון הר ברקן, משם נצפה על הצד הדרומי ונוכל לראות חלק מקו התפר וגדר ההפרדה. בצמוד להר ברקן נמצאת גבעת האירוסים ובאביב הכל בה פורח. נצא מהחניון וניסע שוב מזרחה בדרך נופית לצד האורנים, הברושים והצמחייה הירוקה והעשירה לאורכה. בקטע זה נתחיל לרדת מהר הגלבוע ובדרך נראה את הכניסה למסלול נחל יצפור. בהמשך אפשר גם לתצפת מלמעלה על הגן הלאומי גן השלושה ("הסחנה"), המצטיין בבריכות מים טבעיות בטמפרטורה קבועה של 28 מעלות כל השנה.
נכנסים לבית שאן: בדרכנו במורדות הגלבוע מזרחה נגיע לצומת "הסחנה הקטנה" ונפנה ימינה בכביש 669, עד שנגיע לפתחו של גן עדן - הרי היא בית-שאן. בתוך העיר ילווה אתכם שילוט אל הגן הלאומי עד למבואה בכניסה לגן. בטרם נתחיל את סיורנו בגן הלאומי, נתרווח מתחת לפרגולת הענק שבמקום וזה בדיוק הזמן לארוחת צהריים. לאחר ההפסקה נתחיל את סיורנו בגן לאומי בית-שאן.
העיר העתיקה בית שאן: ראשית נצפה במודל העיר בית-שאן, הצופה אל מרכז העיר הרומית ביזנטית ובאמצעותו נבין את גודלה, יופיה ועוצמתה של העיר העתיקה. העמק בו שוכנת סקיטופוליס, הרי היא בית-שאן, היה מפורסם בתקופה העתיקה בפוריותו הרבה.
תאטרון רומי: נמשיך לתיאטרון הרומי הקסום, שרמת האקוסטיקה שבו אין דומה לה בכל הארץ. התיאטרון ניבנה במאה השניה לספירה ושימש למופעי דרמה, הוא השתמר ברובו ובשנים האחרונות בוצעו בו אך מעט שחזורים, כמו למשל עמודים וכותרות שהועמדו מחדש.
בית המרחץ: מהתיאטרון נסלול דרכנו על פי השילוט לבית המרחץ המערבי, שגודלו 7 דונם והוא הגדול ביותר במזרח התיכון. בית המרחץ השתמר מהתקופה הביזנטית והיתה בו פעילות בריאות, אתלטיקה ואף חדרים לאנשי רוח.
הקרדו: לאחר שהתרשמנו מבית המרחץ נרד במדרגות להתהלך ברחוב המרכזי – הקרדו, שנקרא בעצם רח' פלדיוס, על שמו של אחד המושלים בתקופה הביזנטית. הרחוב בנוי מאבני בזלת ולצדו עמודים מרשימים ומרצפות פסיפס צבעוני וצורות גאומטריות רבות. נמשיך ברח' פלדיוס עד לצומת המרכזי, שם נצפה במקדש ונפנה ימינה לרח' סילוונוס. ממש בפניה ימינה למרגלות המקדש, ניראה את תוצאותיה של רעידת האדמה שפקדה בשנת 749 לספירה את העיר שעמדה אז מלכת - עמוד ענק מהמקדש נפל ונשבר לשלושה חלקים, עקר את ריצוף הבזלת ולידו מונחת כותרתו המפוארת.
גן לאומי כוכב הירדן: הנסיעה לכוכב הירדן היא בכביש 90 לכיוון צפון. ניסע כ-18 קילומטרים ונגיע לאחד המקומות הגבוהים באזור - המבצר הצלבני המרשים, שניסיונות המוסלמים בפיקודו של צלאח אדין, לכבוש אותו היו רבים - עד אשר בשנת 1189, לאחר קרב קרני חיטין, נכנעו המגנים ופונו לצור.
פינת הגאון בדרכים
כוכב הירדן שימש נקודה אסטרטגית מהחשובות באזור ושלט על המעברים החשובים של הירדן. במבצר נותרו שרידים רבים ומעניינים, המסבירים היטב את השימוש הרב שעשו בו יושביו: צורת הבניה המיוחדת תוך ניצול החדרים והמרחבים בתוך המבצר, ובעיקר החפיר שנועד להגנה בפני הפולשים. התצפית מכוכב הירדן להרי הגלעד לבקעה, לכנרת, הגולן והחרמון פשוט עוצרת נשימה. מומלץ לבקר במקום גם בגן הפסלים של הפסל, חתן פרס ישראל, יגאל תומרקין.