הנה טיול מעניין ללילות הקיץ החמים, המשלב רכיבה דרך תוואי שטח משתנים, רכיבה לאורך המוביל הארצי וירידה בסינגל קופצני הכולל חציות מים וקיפוצים על אבנים רבות. מה שמייחד את המסלול הוא לא רק השטח, אלא השעה – זוהי רכיבה מעניינת ומאתגרת לאור ירח. כדאי להתחיל את הרכיבה עצמה בסביבות חצות, ומכיוון שנרכב רוב הלילה, כדאי גם לתפוס כמה שעות שינה אחה"צ.

טיולים בצפון: שלושה רוכבי אופניים במסע מים לים (צילום: איל שפירא)
מסע מים לים. נסו את זה גם בליל ירח | צילום: איל שפירא

המסלול

הרכיבה מתחילה בחוף זבולון בקריית חיים, וחציית העיר מזרחה ונסיעה לכיוון תל אפק. תל אפק הוא גן לאומי נחמד מאוד בשעות היום אך בשעה זו הוא נעול. נעקוף אותו מצפון על דאבל ברור ונמשיך מזרחה עד צומת עם דאבל מסומן אדום. ממשיכים עם האדום צפונה ואח"כ מזרחה דרך שדות ומטעים, כשהירח משרה עליהם אווירה מיוחדת.
האדום מסתיים בכביש המוביל לאעבלין. לוקחים אותו מזרחה עד קצה הכפר, ומשם דרומה לוואדי ברור. הירח כעת גבוה-גבוה ומאיר יפה על הוואדי הממשיך לכיוון דרום-מזרח. הוואדי מסתיים סמוך לכפר מנדא, שאליו נגיע בערך בסביבות שתיים לפנות בוקר. נדווש בשקט למרכז הכפר, ומשם מזרחה לשדות הכפר בכיוון מזרח ברור עד שניתקל בצומת עם שביל אדום החוצה מצפון לדרום. ניקח אותו דרומה. האדום מסתיים במפעל ציוני חשוב - המוביל הארצי. הגענו לחלק בו תעלת המוביל פתוחה ומובילה את הנוזל החשוב ממאגר צלמון למאגר בית נטופה. ניקח שמאלה לכיוון צפון-מזרח עד לנקודה שבה ניתן לחצות את תעלת המוביל, ומשם נמשיך לאורך התעלה בכיוון צפון-מזרח. זוהי נסיעה מהירה על דאבל המקביל לתעלה.
בשלב זה, פחות או יותר, תופיע השמש במזרח (כמובן) במלוא הדרה ומעט אח"כ נאלץ לשלוף את משקפי השמש כי נמצא את עצמנו רוכבים ממש אליה. היציאה מתעלת המוביל כוללת עלייה קטנה ומרעננת אחרי הדאבל השגרתי של המוביל, והופ – נמצא את עצמנו על כביש 806, סמוך לעילבון.
נרכב בזהירות על הכביש המפותל לכיוון דרום ואח"כ מזרח עד לצומת עם כביש 65, שם ניקח ימינה (דרומה) ושני קילומטרים מאוחר יותר נשים לב לשביל סימון שחור היוצא משמאל לכביש (מזרחה). אם הגעתם ב-65 לצומת לכיוון הכפר בעינה-נג'ידת – פספסתם. חיזרו אחורה בערך קילומטר על 65 ושימו לב - הפעם ימינה לשביל הסימון השחור.


שביל הסימון השחור מתחיל באופן נורמלי כסינגל, אך די מהר הוא מתחיל לרדת-לרדת לכיוון הכנרת דרך נחל ארבל. בערך אחרי חמישה קילומטר, הסינגל הופך לפראי יותר, תוך חציות רטובות של הנחל, זיגזוג בין שיחים ואבנים, מטה-מטה בערוץ ההולך ומתחתר. הקטע האחרון ממש כיף ועובר דרך שמורת נחל ארבל מתחת למצוק הארבל, בו נערך קרב קרני חטים המפורסם בין הצלבנים למוסלמים. השעה כעת בערך שבע-שמונה, והשמש כבר קופחת, אך גזלן חביב נמצא כבר בשטח. למרות זאת, הפינאלה עוד לפנינו, לכן מומלץ על שתייה קלה בלבד לכל היותר להרגעת האדרנלין מנחל ארבל. נחכה לכולם ונצא יחד מטה לכיוון הכנרת עד לצומת עם כביש 90 הממשיך צפונה.
ניקח אותו צפונה אל החוף של קיבוץ גנוסר (המלצה בלבד). המאורגנים שבינינו יכולים לתאם מראש כך שכשנגיע בשעה תשע, תחכה לנו שם ארוחת בוקר קיבוצית סבירה בהחלט בבית ההארחה שלהם. אך לפני הפינאלה, חייבים לרדת לחוף עם האופניים, להיכנס למים ולהניפם למעלה באוויר לתמונה קבוצתית קלאסית.
למותר לציין שזהו מסלול לא בדיוק מעגלי, כך שזהו זמן טוב לאיחוד משפחות, החלפת חוויות התרגעות מהנה על הדשא בצל הדקלים הנאים, החזר קלוריות קולינרי וכמובן - קפה של בוקר.
לסיום, כמה הערות: למרות שהרכיבה בלילה – קחו הרבה מים; לא צריך ולא כדאי להשתמש בפנס בשבילים. קחו אותו לקטעי הכביש (וגם נצנץ אחורי); מדובר בלילה, ומומלץ לקחת אמצעי הגנה (אקדח אם יש); ניתן לחזור הביתה עם מונית שירות, כולל האופניים; לשם הביטחון, אפשר לעשות את המסלול גם בשעות היום.

הקלוריות שאחרי

כפי שכבר נאמר, תזמון מדויק - ואתם מסודרים מבחינת ארוחת בוקר משביעה במלון נוף גינוסר (04-6700300). המסעדה פתוחה החל מ-7:00 בבוקר. מי שרוצה לסיים את חציית הארץ ממש על ים כנרת, מוזמן להצטייד מראש באביזרי פיקניק שימתינו לכם ברכב המאסף.

פרטים

רמה: בינונית
אורך המסלול: 40 ק"מ
זמן: לילה (אבל לא רק)
עונה מומלצת: קיץ
מפת ס"ש: גליל תחתון, העמקים והגלבוע (3).

הגעה: המסלול מתחיל בחוף זבולון שבקריית חיים. ההגעה לחוף דרך כביש 4, החוצה את הקריות, פנייה שמאלה לקריית חיים ונסיעה מערבה עד לחוף. החוף מתאים להתארגנות, ובלילות החמים של הקיץ זהו מקום נחמד לארוחת ערב והתארגנות לרכיבה הלילית. רצוי מאוד לבחור ליל ירח בהיר.

לכל מסלולי האופניים

המסלול והתמונות באדיבות אתר "הרים"