עונת הבציר זה עתה נגמרה, ואנשי הענף יכולים לנשום לרווחה. חביות היין מלאו תירוש עסיסי שתוסס ברגעים אלה ממש בדרכו לעונג משכר. הייננים שבעי רצון ועמלים על הטיפול בנוזל היקר, ובמקביל נוטלים חלק בפסטיבל היין המסורתי של יקבי יהודה. השנה מתקיים האירוע זו הפעם ה-12, בגרסה מורחבת. בכל סופי השבוע באוקטובר יתקיימו אירועים משמחי לבב וחושים. בנוסף לטעימות יין וטיולים ביקבים ובאזורי גידול יין יהיו גם בתים פתוחים של בשלנים ושל אמנים תושבי האזור, טיולי טבע, ספורט, מוזיקה ומחול - כולם מזוגים בהרבה יין.
בימי שישי יושק סיור יקבים ייחודי, שיצא מתחנת הרכבת בבית שמש ב-10:00 ויסתיים ב-13:00. שעות אלה מותאמות ללו"ז של רכבת ישראל, כך שאנשים יכולים להגיע ולחזור ברכבת. הסיור יעבור בשלושה יקבים ובאתר נוסף (גלריה או סטודיו) וילווה בהסברים ובסיפורים. המחיר הסמלי של 50 שקלים כולל אוטובוס, טעימות ומדריך. לסיום ייערך ב-28.10 אירוע טעימות ומוזיקה בקיבוץ צרעה (50 שקלים). למחרת יארח היקב מפגן שיא שיזם ראש המועצה משה דדון - הרמת הכוסית הגדולה ביותר בישראל.
במטה יהודה היו הראשונים בארץ לפתח "דרך יין" כהלכתה, כמו חברותיה בעולם. מרגע שנבטו הניצנים, הגיע מטר מטאורים של ממש, ולמרות הקשיים והעלויות הגבוהות הוקמו עוד ועוד יקבים בשפלת יהודה. למה דווקא שם? כי יש בה מסורת של יותר מ-3,000 שנות ייצור יין, והגתות העתיקות הרבות הפזורות בשטח מעידות על כך שתרבות היין הישראלית לא התחילה אתמול. החידוש היה למעשה חזרה למקורות, והתוצאות - פריחת יקבים ברחבי הארץ, עלייה בצריכת היין לנפש, וההכרה באיכויות של היין הישראלי גם במרחב הבינלאומי - מוכרות וידועות. טיול באזור הזה, שכולו חוצפה ירוקה גם בימים שחונים אלה, הוא חוויה מצודדת. בין חורשות ויערות, מטעים וכרמים, צצו אתרי חן שפקדנו לקראת האירועים.
יקב כץ האורגני, למשל, ממושב מסילת ציון, חרט על בקבוקיו את סמל האקולוגיה. יוסי כץ, ביוכימאי במקצועו, מטפל בכרמיו בשיטות ירוקות, ודווקא מתוך הידע המדעי הוא נמנע מתוספת כימיקלים. סביבת היקב שלו פראית משהו ומתאימה לאווירת הטבע. באולם קטן (מאותגר עיצובית) המוסתר בצמחייה פורעת, הוא מזמין לטעימות יין (15 שקלים). טעמנו שלושה סוגים, בסקרנות לשמה.
אני, שבעוונותיי איני חובבת יין, נתתי ליידעונים סביבי לומר את דברם: היו גניחות הפתעה, גבות שהורמו ולחישות תמיהה מתובלות בפרגון. טעמתי רנואר מעודן ומאתיס דומיננטי יותר בניחוח עז. בפסטיבל יערכו כאן בימי שישי ארוחות בראנץ' עשירות במחיר מגוחך (45 שקלים) ובהזמנה מראש (טל' 052-2872743).
גם אמנות טעמנו, במושב גבעת ישעיה, כשפגשנו כץ נוסף - משה, שעבודתו היא יצור כלאיים של נפח, חרש ופסל פלדה. בסדנה המטופחת כמו בית מרקחת הוא מדגים בהתלהבות את שיטות עבודתו. פיסת ברזל תמימה הפכה בתוך דקות לראש סוס מפורט וגאה. הגלריה, הבית והחצר עמוסים יצירות נפלאות: חי וצומח, דמויות ופרזולים מעטרים כל פיסה פנויה - מדפים, שידות, קירות ורצפה. ההקפדה על זעיר הפרטים מעוררת התפעלות, והמגוון העצום מוצע למכירה. המחירים בהחלט אינם זולים; רפליקות מברונזה הן תחליף זול יותר, אבל אותנטי פחות. אתם מוזמנים להתרשם, להקשיב ולהתפעם מעבודה מרשימה (טל' 02-9912660).
לא עזבנו את האזור מבלי לסעוד את לבנו. ביישוב שריגים חבוי בית מלא טעמים. יעל ואבי רוזנבוים אוהבים לבשל ולארח, ויודעים את המלאכה. אבי מנפנף במקצוענות על הגריל הארגנטינאי שעליו מככבים אסאדו, אנטריקוט, פרגיות, צ'וריסוס ועוד - תאוות בשרים לשמה. יעל רוקחת לצד אנטיפסטי גם סלטים יצירתיים וקינוחים מענגים שגרמו לעינינו לפלבל ולבני מעינו לשוש. במשך השנה הם מארחים קבוצות, ובסופי השבוע באוקטובר מוזמנים כל דכפין ודכפינה (130 שקלים לארוחה ללא יין, קינוחים 20-10 שקלים). מהרו להזמין מקום מראש, וצפו לבילוי ארוווווך (טל' 054-5987231).
הצד המשפיל של השפלה מגיע מכיוון הביורוקרטיה. התושבים טוענים שמינהל מקרקעי ישראל משית תשלומים גבוהים מדי על בעלי העסקים, שנאנקים תחת העול. בזמן שבצפון ובדרום יש הנחות/פטור מתשלומים עבור בניית צימרים, למשל, כאן, טוען משה דדון ראש המועצה, קורה ההפך - דרישות המחיר נוסקות, וכנראה מצפים למכת נדל"ן - כרגיל על חשבון השטחים הפתוחים. משום כך יש בשפלה צימרים מעטים בלבד, דוגמת קסם האלה שהקימו בחצרם אמנון ויונית גוטמן מגבעת ישעיה. שתי יחידות זוגיות מקסימות בעיצובן ומשפחתית מרווחת יותר (800-400 שקלים לזוג, 100-50 שקלים לילד, 50 שקלים לארוחת בוקר, טל' 050-5744333).
ענן נוסף בשמי השפלה הוא התוכנית הידועה והשנויה במחלוקת להפקת נפט מפצלי שמן, מחצב שנמצא באזור. לאחרונה החלו בניסוי הפקה. אנשי הארגונים הירוקים טוענים שמדובר בשיטה ביזארית שלא הצליחה בשום מקום בעולם, ושטומנת בחובה סכנת פגיעה אדירה בסביבה. מטה המאבק של חבל עדולם מספק מידע והסברים, ואפשר להצטרף למחאה (http://saveadullam.org). כך או כך, כל עוד עומד האזור על תלו, כדאי להגיע לפסטיבל היין. מי יודע אם האזור יישאר יפה כל-כך גם בפעם הבאה.
פרטים והרשמה לכל האירועים בטל' *8108.