נסו פעם להרכיב משקפיים של תיירים: לדמיין את הנחיתה על אדמת הקודש בפעם הראשונה, לחוש את חומו המהביל של האוויר המזרח תיכוני ולנשום את בליל הניחוחות והצבעים הגודשים את השווקים ואת הרחובות. קמצוץ מאותה חוויה בתולית של ראיית ישראל דרך עיניים של תיירים ניתן לחוש באמצעות שיטוט מהנה לאורך רחוב יפת שביפו.
רחוב יפת מתחילתו ועד סופו מזמן הצצה היסטורית אל יפו של פעם, דילוגים בין תחנות אוכל רחוב אותנטיות ולסיום... עינוג אמיתי לגוף ולנפש.
יומכם יתחיל בכיכר השעון של יפו, על מבניה המשוחזרים והיפהפיים. קחו את הזמן לעמוד בכיכר ולהביט סביבכם. את החנויות הישנות והמטות ליפול החליף שפע מבלבל של בתי קפה וחנויות במבנים מקומרים, ומעבר לכיכר קמו לתחייה רחובות היסטוריים. גולת הכותרת של המבנים החדשים והמעניינים בכיכר המתחדשת הוא "בית הסראייה", ששימש בעבר כביתו של המושל התורכי ביפו וישמש כמרכז לתרבות תורכיה. במרכז יוצגו תערוכות מתחלפות, פריטים מוזיאוניים וסרטים על האומה המפוארת.
כדאי להיכנס לאווירה העות'מאנית בבית הקפה "CAFEZ" שבכיכר השעון. בית הקפה, השוכן בבית ערבי יפהפה ששוחזר בעבודת כפיים קפדנית, עוצב ברוח בתי הקפה באיסטנבול. מעבר לקפה תורכי אמיתי ולאוכל טעים תמצאו כאן גם דברי טקסטיל ומגבות חמאם אותנטיות מתורכיה.
משם העמיקו אל תוך יפו לרחוב יהודה הימית, שם מצפה לכם הפתעה מיוחדת במינה. טפסו במדרגות של בית מגורים רגיל למראה ונקשו על הדלת. תפתח לכם יפה לוגסי, אשתו של אמן הפסיפס יוסי לוגסי, שהקדיש את ביתו ואת חייו לעבודות פסיפס נדירות ויוצאות דופן. יש להניח שעם כניסתכם לבית, שלמעשה הוא מוזיאון, תימלט מפיכם צעקת הפתעה למראה דמויות היסטוריות מוכרות; פוליטיקאים משחר הימים ועד היום, אמנים, אנשי צבא, אנשי רוח ודמויות מיתולוגיות שלוגסי מחשיב כראויים במיוחד, תורגמו תחת ידו לצירופי אבנים צבעוניות המרכיבות את פניהם בדיוק מפליא.
בקצה הרחוב מצפה לכם עונג צרוף שכמותו מזמן לא חוויתם - שיקוי קסמים לגוף ולנפש. "דרך הגוף" הנו מרכז טיפולים המסתתר תחת קימוריו של בית יפואי יפהפה, הצופה על עינו התכולה של הים. רוח מלוחה נושבת לתוך הבית החרישי והמעוצב של נטע ומריאן שוויצר, צמד מטפלים המתמחים בעיסויים מקצועיים בשיטת ה"איורוֶודה". כל שעליכם לעשות הוא להתפרקד על המזרנים ולהניח לגופכם ולרוחכם לשקוע לתוך מגע ידיהם ו...כפות רגליהם. העיסוי המיוחד מבוסס על שימוש בשורש הקולמוס המגיע מהודו וידוע בסגולותיו הטובות. לא מדובר בעוד אחד מעיסויי ה"פוצי מוצי" המבוסס על שמנים ופינוקים. העיסוי שמעניקים כאן עמוק, חודר לשרירים בכאב מענג, ומותיר את המטופלים רפויים כמו בצק לא אפוי. לאחר העיסוי תוכלו לשבת על גג הבית וליהנות מכיבוד בריא וקל ומליטוף הבריזה מהים.
העיסוי מביא עמו רעב בריא לאוכל טוב. ביפו כדאי להתנהג כיפואי ולאכול באחד מדוכני הרחוב הפשוטים, המתמחים בבשר על האש. הדוכן של סאלים ברחוב קדם (קרוב מאוד ל"דרך הגוף") הוא כוך קטן שמתמחה בקבב טוב: גריל פחמים ביתי, קצת חריף, עגבנייה על האש ומינימום התעסקות. והטעם... תשפטו בעצמכם.
אם תרצו להשלים את הארוחה בקינוח, גשו לממתקי טיראן המצוינים, המתמחים במיני מגדנות מזרחיים שיענגו כל חך. השילוב של תרבות, אוכל, פינוקים וקניות הוא כמובן המתכון ליום מושלם. אחרי שביצעתם את משימת היום כמעט בשלמות, לא נותר לכם אלא לשוב הביתה עם כמה שקיות הפתעה קטנות.
ביפו, כאמור, התנהג כיפואי - ועל כן מומלץ לרכוש כמה תבלינים עזי ריח וטעם, חִלווה סורית, סחלב אמיתי וקפה ערבי שריח פוליו הנקלים מטמטם כל חוש ריח מצוי. אם התמהמהתם בעיר עד השקיעה, שאו את מבטכם לשמים המפנים את צבע התכלת לטובת גוני הכתום, הביטו בצריחי הכנסיות, המסגדים והיונים הפורשות כנף לשנת הלילה, והחליטו בעצמכם אם באמת כדאי להיות תייר בעיר הזאת.
עוד משהו בקטנה...
מי שמתגעגע ליפו הבלקנית יכול לסור למסעדת ה"תאומים" הוותיקה. התאומים הג'ינג'ים הם דור רביעי למשפחת בשלנים השומרת על גחלת האותנטיות ומגישה עד היום מאכלים בולגריים אמיתיים. מביני עניין ייהנו שם ממרק שקמבה ומריאות מבושלות במיץ. הפחות הרפתקנים יכולים לזלול את הקבב הבולגרי הנהדר ואת הסלטים והירקות המבושלים, המוכנים במקום מדי בוקר.
"מסעדת התאומים", עולי ציון 32, יפו. כשר. טלפון: 03-6819949
"בית הסראייה", מול השעון, יפו. “Cafez", רחוב רזיאל דוד 24, כיכר השעון, יפו. טלפון: 03-6828702
"בית הפסיפס", רחוב יהודה הימית 26, יפו. בתיאום מראש. טלפון: 054-4700397
"דרך הגוף", מנוחה 3, יפו. בתיאום מראש. טלפון: 03-5084568
"הדוכן של סאלים", רחוב קדם 60, יפו. אין טלפון.
"ממתקי מוטראן", רחוב יפת 99, יפו. טלפון: 03-6574527
"קפה טיראן" (תבלינים), רחוב יפת 121, יפו. טלפון: 03-6588045
מתוך ספרה של חגית אברון "יום חופש - שפע המלצות לימים קסומים", הוצאת כנרת