אזור גיאוגרפי: מרכז הארץ, תל אביב
משך: כשעתיים
למי מתאים: לכולם
עונות שנה: כל השנה
התניידות: רגל
בדרום תל-אביב, בין מגדלי התיירות למרכזי העסקים, נושקת ליפו שכונת נווה צדק. בתים נמוכים, רחובות צרים, גלריות, מרכז מחול ותיאטרון - וביניהם שזורים סיפורים נפלאים מימי ראשית המאה. המסלול האורבני הזה יקח לנו כשעתיים ואורכו כקילומטר וחצי.
איך מגיעים? ניסע לאורך רחוב אילת ונפנה ברחוב שלוש (על פי השילוט למרכז סוזן דלל). נחלוף על הגשר, ברחוב אמזלג נפנה שמאלה ובפנייה הראשונה שוב שמאלה, אל החניון שמתחת לגשר.
יוצאים לדרך:
הגשר שמעל לפסי הרכבת: מן החניון נעלה לרחוב שלוש, אל הגשר. הנוף הנשקף למרגלותינו מאכזב - בסך הכול חניון. מה היה כאן בעבר, ולאיזו תכלית נבנה הגשר? בסוף המאה הקודמת הגיעו עולי רגל רבים ליפו בדרכם לירושלים, והועלתה דרישה להקים קו רכבת, שיחבר בין שתי הערים ויקל על הדרך הארוכה והמייגעת. וכך, בספטמבר 1892 נחנכה כאן מסילת הברזל הראשונה במזרח-התיכון.
בית אהרון שלוש: נלך על פני הגשר לעברו השני של רחוב שלוש, עד בית מספר 32, בית אהרון שלוש. שלוש הגיע ליפו בגיל 11 עם משפחתו מאלג`יר. וכשבגר נמנה עם היוזמים לצאת ולבנות שכונה יהודית מצפון ליפו. ביתו היה הראשון שנבנה בשכונת נווה צדק, כאשר בתחילה היה בן שני חדרים בלבד, אולם עם השנים נוספו לו חצר וקומה שנייה, ובית הכנסת שיסד ביפו עבר לכאן. כיום המבנה נטוש, אך יופיו ניכר עדיין בכתליו ובחומה המקיפה אותו.
בית רוקח: נפנה ימינה ברחוב רוקח ונלך עד בית מספר 36. בבית היפהפה העומד מולנו , בית רוקח, שוכן היום מוזיאון לעבודות אמנות של הפסלת לאה מג`רו-מינץ. סבה, שמעון רוקח, נולד בירושלים בשנת 1863. בהיותו בן 21 שלח אותו אביו ליפו, להיות האחראי על גביית המס בעיר. את ביתו הוא בנה בשכונה בסגנון מיוחד: שתי הקומות, המרפסות והכיפה שיוו לבית מראה פריסאי, והפכוהו לאחד מבתיה המרשימים של השכונה.
קולנוע עדן: נמשיך ברחוב רוקח מזרחה עד רחוב פינס, נפנה בו שמאלה (צפונה) ונחצה את הכביש. נמשיך לאורך הרחוב עד קולנוע "עדן", מבנה גדול, צבוע בוורוד ובצהוב. זהו הראינוע - בית הסימנטוגרף - התל-אביבי הראשון. בראשית שנות ה-70 הוא נסגר מחוסר מבקרים, וכיום הוא משמש כארכיון בנק לאומי.
מרכז סוזן דלל: נמשיך מעט צפונה ברחוב פינס ונפנה שמאלה ברחוב בוסתנאי, עד בית מספר 10, שהיה ביתו של ש' בן-ציון, סופר ומחנך, אביו של נחום גוטמן. במשך שנים היה הבית מוקד ומקום מפגש לסופרים ואנשי ציבור. נמשיך מערבה עד רחוב שלוש. נפנה בו שמאלה, וברחוב יחיאלי, ימינה. המבנה הגדול, שאל מבואותיו וחצרו ניכנס, הוא מרכז סוזן דלל. כאן נבנה בשנת 1908 בית הספר לבנות "יחיאלי" ובנות יפו ותל-אביב למדו בו בשפה העברית, חידוש באותם ימים. היום מדובר באחד ממרכזי התרבות השוקקים בישראל ובו נסיים את הסיור.
פינת הגאון בדרכים:
בית מספר 35 ברחוב שלוש: בבית מספר 35, בקומה השנייה, בחדר הימני ביותר, גר בשנים 1909-1912 הסופר ש"י עגנון. החדר מתואר בספרו "תמול שלשום": "חדרו של חמדת חדר ובאמת נאה הוא. עומד הוא לו לעצמו, ויש לו חמישה חלונות. בחלון אחד רואים את הים הגדול שאין לו סוף, ובחלון אחר רואים את הפרדסים הירוקים שאין להם שיעור, ובחלון אחר רואים את הבקעה שהרכבת עוברת בה, ומחלון אחר רואים את המדבר שעליו נבנתה אחר-כך תל-אביב, וחלון אחד פונה כלפי נווה צדק"...
קולנוע עדן:ראינוע עדן נבנה ביוזמתם של מרדכי וייסר ומשה אברבנאל. בשנת 1914 חנכו השניים את הראינוע בהקרנת הסרט "ימי פומפיאה האחרונים". את הסרטים האילמים, שהוקרנו בו בשנים הראשונות, ליוותה בנגינתה תזמורת כליזמרים.
מסלול זה באדיבות צופית - פורטל הצימרים, הטיולים המסעדות והאטרקציות.