לא מעט פעמים כבר יצא לי לסיים טיול בשמונה בבוקר, ליד אחד השולחנות אצל אבו סעיד בעכו. יש הטוענים כי חומוס בשעות הבוקר הינו בעיה חמורה למערכת העיכול, אך אלה סתם שונאי חומוס, עוכרי ישראל ובכלל, אנשים שממש לא כיף לטייל איתם. חומוס הוא אוכל של בוקר – ואם לא נראה לכם, לכו תתווכחו עם סעיד, שנמצא בחומוסייה מארבע וחצי בבוקר. אז נכון, היום כבר יש לו קהילת עובדים רצינית, שני חדרים מלאי שולחנות ותור מהכניסה למסעדה ועד קצה השוק, אך עדיין יש פה טעם נדיר שלא ניתן למצוא בגרסאות חיקוי תל אביביות.
איך קורה שמסיימים טיול בשמונה בבוקר? פשוט מאוד. מתחילים אותו בלילה. בלילה החומוס סגור, אז לא צריך למהר בכלל, וניתן להתהלך בניחותא מסביב למסעדה. טוב, זה באמת ייראה מוזר, אפילו לנו. אז אם משעמם לכם ללכת במעגלים בתוך השוק של עכו, יש כמה אפשרויות אחרות, בעיקר לאוהבי משאוושה. שיהיה בתיאבון!
לפנות ערב, נהריה
נהריה מקסימה אותי כל פעם מחדש. עם נחל הגעתון שאמור לעבור באמצע הרחוב אך כבר שנים נראה שמישהו הפסיק לו את הזרם, יחד עם בתי הקפה הקטנים והשקט הכמוס – עד שמגיעים לטיילת. כמעט תמיד ריקה, למעט בסופי שבוע, כשתושבי הסביבה עטים על המסעדות לאורך הים. ויש את הפאב המקסים בכניסה, ה-BK, שתראו בו קליפים ישנים של דיוויד גילמור, תשמעו בו שיחות על שירה של ברכט ותדחסו בו פופקורן לידיים עד שלא תוכלו לנשום.
למעט בזמן מלחמות עם לבנון, יש בעיר הזאת שלווה מופלאה. והרבה אופציות לטיול עם דרך פשוטה – מהחוף של נהריה פונים שמאלה ומתחילים ללכת. וללכת.
עוקפים את העיר דרך הטיילת המסודרת, בעוד תושבי הסביבה משוויצים במכנסי הריצה שקנו במיוחד כדי להיראות טוב על רקע הים. עם השביל הסלול מגיעים עד למושב שבי ציון שיש לו כניסה מדהימה למים, מלאת סלעים ואפילו מזח אבנים קטן שנשלח אל בין הגלים. אפשר לפרוש שם את שקי השינה ולקום בארבע לפנות בוקר על מנת לראות את כל תושבי המושב רוחצים במפרצון הקטן. לא צריך לאכול שום דבר לארוחת בוקר, כי זה לא מכובד להגיע לחומוס שבעים.
לפנות בוקר
עוד לפני שהשמש עולה ממשיכים ללכת דרומה, ליד חצרות יסף ובוסתן הגליל, ועד לעכו. לא תמיד יש שביל, אבל חוף הים מאפשר הליכה פשוטה ומעוררת. את החומות שבנה דאהר אל עומר, השליט הבדואי של הגליל, לא תצליחו לפספס. האתרים התיירותיים של עכו לא יהיו פתוחים בשעה כזו, אך הטיול היפה ביותר שניתן לעשות כאן ממילא מתהלך על החומות עצמן. תהליך ארוך הביא לבניית המחסום הזה, בין הים, והאויבים שגלשו מגליו, לבין העיר. הצלבנים היו הראשונים להפוך אותה לעיר של ממש כשקראו לה בירתם לאחר שכשלו בכיבוש ירושלים. בתקופה העותומאנית נבנו חומות חדשות על גבי החומות העתיקות, שאפילו נפוליאון לא גבר עליהן (או.קיי, ועל הצבא האנגלי). בחומות שבטיילת החוף ישנם חורים גדולים שניתן להיכנס ולשבת בהם על מנת להשקיף על הים – נקודה נהדרת לתצפית בוקר.
לפנות חומוס
כבר רעבים? מכל מקום בטיילת ניתן להגיע בקלות לשוק העתיק, אך כמובן שתצטרכו להסתבך קצת בין סמטאות העיר העתיקה על מנת לעשות את זה. רק קצת – שכן השוק מאוד מרכזי ובסופו של דבר כמעט כל פנייה שתיקחו תוביל אתכם אליו. סעיד נמצא ממש במרכז השוק, והתור לא יאפשר לכם לפספס אותו. מלאו את הצלחת כמה פעמים שאתם צריכים (אם הצלחתם לאכול יותר משלוש צלחות ולהצליח לצאת מהחומוסייה בהליכה - אני מסירה את הכובע), ומסרו ד"ש.
פוסט-חומוס
אתם רק חושבים שאתם מלאים. מיד אחרי שסיימתם את הארוחה אצל סעיד, אפשר לצאת למסע אל עבר החומוס הבא – אבו-אדהם. וגם אם חלקכם בטוחים שאבו-אדהם הוא תל אביבי גאה, ושהחומוס בקרליבך מתעלה על כל דבר שטעמתם אי פעם, עדיין כדאי לבדוק את המקור מקרוב. והמקור, כמה הגיוני, נמצא בכפר יאסיף – מרחק טיולון מעכו. משום מה, אין סימון שבילים מסודר בין החומוס של סעיד לחומוס של אבו-אדהם, אך מדובר במרחק די קצר של פחות מעשרה קילומטרים. קחו את מפת סימון השבילים מספר 2, וצאו לדרך מצפון עכו. הולכים בצד הכביש ועוברים ליד המקדש הבהאי, המקום הקדוש ביותר לבני הדת הבהאית. בהתאם למסורת, המקום ידוע בגננות המפוארת שסביב המקדש, ובנועם והיופי שמושרה על הכל. הגן נמצא על הכביש שבין עכו לצומת שמרת, על דרך קטנה היוצאת לכיוון מזרח, כ-100 מטר צפונה לפניה לבוסתן הגליל. המקום פתוח בין שמונה בבוקר לארבע אחר הצהריים, ובשבת וראשון עד חצות היום בלבד. מכאן אפשר להמשיך לקיבוץ שמרת, חצי קילומטר צפונה מכאן, לחצות אותו ולהגיע עד קיבוץ לוחמי הגטאות – חצי קילומטר נוסף קדימה. משוליו המזרחיים של הקיבוץ יוצא שביל פנימי המוביל, דרך בריכות דגים, פרדסים ושדות, היישר לכפר יאסיף. (חצו בזהירות את כביש 70, שגובל בכפר).
חומוס, השלב השני
אתם כבר אמורים להיות רעבים למדי, הרי צהריים, ושאריות הטעם של חומוס סעיד הלכו לאיבוד בנוף. החומוס שוכן ברחוב הראשי של כפר יאסיף, פשוט לכו בעקבות הריח.
פתוחים: סעיד – בימים א'-ו', החל משש בבוקר ועד הצהריים המאוחרים (בשלוש כבר יהיה סגור). אבו אדהם נפתח גם הוא בשעות המוקדמות של הבוקר, ונסגר כשהחומוס נגמר.
מתקשרים: לאדהם: 04-9996245, סעיד: 04-9913945.
מגיעים: סעיד נמצא במרכז השוק העתיק של עכו, ואדהם שוכן ברחוב הראשי של כפר יאסיף. אם אתם רוצים להגיע לכאן באוטו, פנו לכביש 85 מעכו והמשיכו עד לצומת יאסיף, שם יש לפנות צפונה, אל כביש 70. כפר יאסיף יופיע לימינכם תוך פחות מחמש דקות נסיעה.