ההבטחה ליום של גבינות, יין ואוכל טוב בגליל נראתה כמו סידור לא רע בכלל לאמצע השבוע, למרות שכחלק מהעסקה הייתי צריך לקום ממש מוקדם - מחיר שצריך לשלם אם רוצים להספיק להגיע ליודפת שבגליל התחתון ולמצפה אבירים ויקב דלתון בגליל העליון.
המחשבה על היינות שחבריי למסע הביאו כדי לסייע לנו בדרך, עזרה לי להתעורר בבוקר, והעובדה שהנהג נשבע שהוא לא ילגום אפילו שלוק בכלל שכנעה אותי. בטח שהאמנתי לו. עובדה שהגענו בחתיכה אחת.
ראשונה: חלב עם הרוח
את היציאה לדרך חגגנו עם ירדן בלאן דה בלאן וליד חדרה נאלצנו להיפרד מרוזה של רקאנטי, כך שלחוות, הגבינות "חלב עם הרוח", שנמצאת על הר השאבי סמוך ליודפת ומשקיפה על בקעת בית נטופה, הגענו די צמאים.
דרך העפר העקשנית שמובילה אל החווה חוצה שדות מרעה, ולמרות הציפייה לריחות עזים של בעלי חיים, קבלו את פנינו דווקא ארומות של לבנדר, מנטה ורוזמרין. אמנון ודליה, בעלי החווה, לא אוהבים לדבר על עצמם, אז הם פשוט לקחו אותנו אל אחת מפינות הישיבה הפזורות מסביב ונתנו למקום לדבר בשביל עצמו.
את השטיח הבדואי, השולחנות הנמוכים והכריות אפשר להעביר כמו שהם לחוף של הדיונה הגדולה בסיני ואף אחד לא ישים לב. ההבדל היחיד הוא עץ חרוב גדול שמתחתיו התמקמנו, ושפינק אותנו בצל איכותי ובמשבים קלילים וריחניים של אוויר יבש.
ראשונים הגיעו לשולחן כדי קרמיקה ובהם מים קרים בתוספת מי ורדים. לאחר שלושה או ארבעה ספלים מהמרענן המופלא הזה הייתי בשל לטעום לבנה, שהחמיצות הקיצונית שלה רוסנה על ידי שמן זית סמכותי ורגוע ושהתאימה ללחם השאור המקומי כמו שפעמון מתאים לעז. אחריה הובא סט גבינות שכלל גבינה חצי בשלה מתובלת ברכות בזרעי אניס, גבינה קשה וחריפה במיוחד בשם עיזבלה, חצי בשלה נוספת בשם פחימה – אין קשר לטלי, היא פשוט מיושנת בפחם, גבינות בסגנון פיקורינו, ושברייה בת יומיים עטופה בעלי גפן. כולן עשויות מחלב עיזים שמקורו בעדר האורגני.
בואו נגיד את זה ככה: תגיעו לחווה עם הרבה זמן פנוי, תאכלו משהו ותתפסו תנומה קצרה תחת אחד העצים. החלומות על עדרי הצאן כבר יגיעו לבד.
משלמים: 80 שקל לאדם לארוחת גבינות (שני אנשים ומעלה); 195 שקל לאדם לארוחה בשרית שכוללת את אחד החברים הצעירים בעדר, בטאג'ין או בטאבון. ניתן ואף מומלץ לרכוש גבינות הביתה.
מתקשרים: הארוחות מוגשות רק בתאום טלפוני. אמנון יענה לכם ב- 5327387- 050.
מגיעים: בצומת המוביל פונים שמאלה לכביש 79 וימינה בכביש 784 לכיוון יודפת. וממשיכים לכיוון הררית עד שרואים שער מימין. פונים ימינה, עוברים עוד שער ומגיעים לחווה.
עיקרית: מצפה אבירים
את הדרך למצפה אבירים, הסמוך לכפר פסוטה, עשינו עם בטן שעסקה בלפנות מקום למעדנים נוספים. כשהגענו ליישוב הופתענו לגלות שבית הקפה המקומי - "דיר קפה", פועל בקונספט חדשני המבוסס על אמון: אתם מכינים לעצמכם משקה, ניגשים לקופה, משלמים לבד ולוקחים לעצמכם עודף. לדברי המפעילים אף לקוח עוד לא פינק את עצמו בטיפ שמן, והגדר שסביב בכלל מיועדת להגנה על המצרכים מפני החיות שמשוטטות ביער.
במסעדת מורל שבמצפה, שבה בחרנו לסעוד צהריים, יש קופה מסורתית ואף נגבים בה מחירים תל אביביים עבור מה שהשף לירז קריספין מכנה "מטבח אירופאי כפרי עם נגיעות מהאזור". מהאזור הוא מביא בעיקר ירקות בלאדי מהשדות השכנים ועשבים מקומיים כמו עכוב, גרגיר, ומלוחיה.
למרות הכוונות הטובות התוצאות היו קצת מבולבלות, בעיקר בגלל שהחיבור בין המרכיבים לא הפך למנות שוות באמת. חוסר שביעות הרצון עומעם בעזרת בקבוק קברנה סוביניון מכרם אלרום שתוגבר בבקבוק פורט מתיישן.
משלמים: מסעדת מורל - ראשונות- 24-34, עיקריות - 92-110.
מגיעים: עולים צפונה בכביש 70, פונים ימינה לכביש 89 ונוסעים לכיוון צפת. אחרי מעלות תרשיחא, חפשו פנייה ימינה לכיוון אלקוש ופסוטה. בסוף הכביש נמצא המצפה.
מתקשרים: מסעדת מורל 054-5863546 (פתוח א'-ו' החל מ- 19:00 עד הלקוח האחרון, שבת החל מ- 17:00).
קינוח: יקב דלתון
הנסיעות השאירו אותנו קצת צמאים וגם נגמר לנו היין, אז המשכנו למרכז המבקרים של יקב דלתון שנמצא באזור התעשייה הסמוך למושב דלתון.
מהמדשאה של מרכז המבקרים המטופח אפשר לראות את אור השקיעה משתקף על הר בנטל והר אביטל, כשהרוח הקרירה מהווה בונוס איכותי ומעלה הרהורים נוגים בקשר לכדאיות החזרה הביתה. הסיורים המודרכים ביקב דלתון כוללים הסברים על אופי עשיית היין, סיבוב בין מכלי הנירוסטה התעשייתיים וביקור בחדר החביות הרומנטי, ומסתיימים - כמה לא מפתיע - בחנות היקב.
שיכורים מאוויר הערב הצלול ומעוד כמה וכמה כוסות יין, נמרחנו על הדשא והיינו נשארים שם עד היום. אבל הנהג שלנו, זה שלא שתה, נזכר שצריך לזוז.
מגיעים: נוסעים על כביש 70 עד צומת אחיהוד, פונים ימינה לכיוון כרמיאל בכביש 85 וממשיכים ישר עד צומת חנניה. פונים שמאלה ועוקבים אחרי השלטים למירון וצפת. אחרי מירון ממשיכים עד לצומת עין זיתים ופונים שמאלה לכיוון דלתון. כקילומטר אחרי מושב דלתון פונים ימינה לאזור התעשייה, ובכיכר הראשונה פונים שמאלה עד סוף הכביש.
משלמים: 12 שקל לאדם לסיור מודרך + טעימות, 30-120 שקל לבקבוק יין.
מתקשרים: 04-6987683
המזנון המהיר – הפינה לקצרים בזמן
קונים קצת גבינות ביודפת, עוברים ביקב דלתון ואוספים כמה בקבוקי יין לבן מקורר, מתיישבים מתחת לאחד העצים הרבים שבדרך וסוגרים עניין. רק אל תשכחו להביא נהג מלווה.