כל מי שחי בארץ גדל עם הידיעה שהחצב פורח בסתיו. אבל בעוד שהחצב רק מבשר על בואו של הסתיו, וכעת הוא נמצא בסוף פריחתו, ישנם כמה פרחים הצומחים דווקא בשיאה של העונה - רגע לפני שהחורף מגיע עם פריחותיו שלו.
קבלו כמה מקומות בארץ, בהם אפשר גם להתרשם מהנוף, וגם למצוא צמחייה המאפיינת את התקופה. אם אתם מכירים מסלולים נוספים המשלבים פריחות של סתיו, אתם מוזמנים לטקבק לנו.
סתווניות בנחל ראש פינה
נחל ראש פינה היורד מהר כנען לעמק הוא פנינת חן המשלבת בתוכה מים, טבע, עצים עתיקים, בוסתנים וסיפורים. תחילת המסלול בשכונת קריית שרה בהר כנען שבצפת, אליה מגיעים מהכביש העולה לצפת (8900). עוברים את הפנייה לשכונת נוף כינרת ומגיעים לכניסה לצפת. לאחר שעוברים גשר קטן, מתבוננים היטב ומחפשים סימון שבילים בצבע שחור מימין. דרך המובילה אל שכונה חדשה, תוביל אתכם אל תחילת המסלול, מעט לפני הפנייה לרחוב הגדוד השלישי (מומלץ להשאיר רכב אחד ברחבת החנייה של אתר השחזור בראש פינה). השביל מוליך דרומה וגולש בתלילות אל נחל ראש פינה. לאחר כ-300 מטר מגיעים לתצפית אל המושבה ראש פינה, ממשיכים בדרך מזרחה עוד כקילומטר, ומגיעים אל שלושה מעיינות: עין גיא-אוני, עין פינה ועין כדן. בקטע שבו נובעים המעיינות זורם פלג איתן, שאורכו כמה מאות מטרים ולאורכו צמחייה עשירה בעצי תאנה, זית, שיחי פטל קדוש ונענע משובלת. בגדה הצפונית של הנחל נמצאים ריכוזי פריחה גדולים של חלמונית גדולה הפורחת בסוף נובמבר – תחילת דצמבר ועם בוא הסתיו תהייה הדרך מרוצפת בפרחים ענוגים של סתווניות.
חלמוניות בשביל פסגה הר מירון
היציאה ממגרש החניה לכיוון צפון. זהו שביל נוח הכולל מספר מדרגות מוביל אותנו לתצפית הראשונה הפונה לכיוון צפת. מראשו של הר מירון (1208 מ' מעל הים) ניתן לראות את הגליל המזרחי כולו, רמת הגולן וכמובן החרמון. האגם המנצנץ הוא אגם דלתון. המשך השביל מוביל בבטחה בתוך חורש אלוני תולע, קטלבים, עוזרר ולבנה רפואי. משם ממשיכים לתצפית הבאה הפונה צפונה לכיוון לבנון, שם ניתן לראות את עמק החולה, הרי נפתלי ואת דרום לבנון. בתקופה זו כדאי גם לחפש את ריכוזי הפריחה של החלמוניות הזהובות. בהמשך חולפים ליד גת - מתקן לדריכת ענבים להכנת יין. כיום משמשים מי הגשמים הנאגרים בגת כבית גידול לסלמנדרות - דו חיים נדיר בעל גוף שחור, ועליו כתמים בצבע כתום עז. לעצים שלאורך השביל תוספות מעניינות - פטריות עצים וחזזיות שיחניות (סימביוזה של אצה ופטרייה).
בהמשכו של השביל פיצול - יורדים עם השביל האדום ישר לסוף מסלול הפסגה וחזרה לחניית המכוניות. חוצים דרך ששימשה בעבר את הבסיס הצבאי הסמוך ונמשיך עד שנגיע לכביש אספלט המוביל לאותו בסיס. שם ממשיכים בדרך הימנית (הדרומית יותר) והיא מובילה אותנו למגרש החניה.
חלמוניות במזרח גוש עציון
מירושלים נוסעים לשכונת "הר חומה" שבדרום העיר, ממשיכים בכביש לכיוון גן לאומי הרודיון. נוסעים לכיוון היישוב "אל דוד" הסמוך ל"נוקדים", עוברים את בתי היישוב הקהילתי ונוסעים קטע קצר בדרך עפר לכיוון היישוב "מעלה רחבעם". לאחר הנסיעה בדרך העפר ממשיכים בכביש אספלט צר ומעט. לפני היישוב עוצרים את הרכב בנקודה בה ערוץ נחל חוצה את הכביש. ערוץ זה הוא אחד מהערוצים המגיעים לנחל תקוע ושמו ואדי חריטון. משם הולכים ברגל לכיוון דרום עם הערוץ וכעבור כ200 מ' מתגלה "שדה נרות צהובים" מרשים ביותר. אלו הם פרחי החלמונית הגדולה, ואפשר לומר ללא הגזמה שפורחים שם עשרות אלפי פרחים!
החלמונית הגדולה היא צמח ממשפחת הנרקיסים - צמח בצל הפורח ללא עלים בעונת המעבר (רגע לפני בוא החורף). ניתן לראות אותה באזור ירוחם שבנגב, באזור גב ההר (ירושלים) במירון ועוד.
( עמוס סבח, אקולוג מחוז יו"ש ברשות הטבע והגנים)
צמחי מרפא בנחל קטלב
המסלול נפתח עם הירידה לנחל קטלב בהרי ירושלים, שלאורכו גדלים עצי הקטלב אדומי הגזע. שוחרי רפואת הצמחים יודעים לספר כי קיים קשר ממשי בין מקום הגידול לתכונות הצמח. צמחים הגדלים בהרים למשל ,נוטים להיות צמחים בעלי תכונות אנרגטיות, בעלי השפעה חזקה על מערכת העצבים וחיזוק. צמחים הגדלים במדבר לרוב יהיו בעלי תכונות מחטאות ונוגדות דלקות חזקות, מכיוון שהצמח צריך להיות חזק מספיק ע"מ לשרוד בתנאים אקלימיים קשים. מסלול הטיול ממשיך בנחל קטלב עד להצטלבות עם נחל שורק ואז ממשיכים בירידה רצופה עד למגרש החניה. במהלך הטיול ניתן לראות מגוון רחב של צמחי מרפא ופרחים-נוריות ,צבעונים ,סחלבים, חרדל, שומר, עצי עוזרר פורחים, קטלבים ועוד. מחלקם ניתן להפיק חליטה פשוטה לשימוש ביתי עצמאי .
(שרון קוצר, "ברא צמחים")
מצ"ב תמונות מהטיול . קרדיט-אהרון כפיר .
עלווה ירוקה בשמורת נחל פרת
מצומת הגבעה הצרפתית (ירושלים) נוסעים לכיוון פסגת זאב. עוברים את מחסום חיזמה, ועולים על כביש 437 מזרחה המוביל לעלמון (ענתות), נכנסים ליישוב ונוסעים לשמורה לפי השילוט. יש אפשרות להגיע גם מכביש מספר 1 ירושלים- ים המלח ולפנות בצומת מישור אדומים צפונה בכיבש 437 עד הכניסה לישוב עלמון (ענתות).
מיקומה המיוחד של שמורת עין פרת, באזור שבין גב ההר [במערב] לבקע הירדן [במזרח], מהווה גורם חשוב ביצירת מגוון מיוחד בצומח ובחי. נתיבו הקצר ושופע המים של עין פרת, ריכז בתוכו צומח מגוון ויצר מפגש בוטני מעניין בין אוכלוסיות צומח שונות: גרגיר נחלים, נענע משובלת, סמר ימי, הרדוף הנחלים, טיון דביק, סוף מצוי וקנה מצוי. ובינות כל הצומח הזה שוכנות האילניות הירוקות ואליהם מתלווה סרטן הנחלים. מעל לגדות הנחל נפגוש בשיזף מצוי אשר לעתים מבצבצת מתוכו הפריחה האדומה של הרנוג השיטים – צמח טפיל הנטפל גם לתאנה הצומחת במרכזו של אפיק הנחל. בין סבך הענפים נראה החנקן האפור כשהוא משפד לטאה או חרק לתוך קוצי השיזף. לא נעדר מקומם של המלוח הקיפח, צלף קוצני וריכפתן המדבר צהוב הפריחה.
על הקירות המצוקיים של עין פרת ניתן לראות את הטבורית הנטויה, שושנתית משורטטת, כדן סגול, פריחות עונתיות של עירית גדולה, כלניות, כתמות ועוד. במבט חטוף ושקט נוכל להבחין בריצתם של שפני הסלע, נשמע בין המצוקים את קולות התיגר של הקאקים הגוברים על צווחות העורב חום העורף. כל אלו מחרידים במעט את קינונם של הבזים ויוני הסלע המצויים באיזור. כעת השמורה כולה מכוסה בעלווה ירוקה ורעננה. השילוב בין הירוק לצהוב המדברי מרהיב ואת התמונה משלימים פרחים הפורחים בצידי השבילים. כמו-כן, בימים אלו ניתן לראות בשמורה את פריחתם של רקפת מצויה, כלנית מצויה, העירית הגדולה ועוד ועוד.