רוחות האביב שדחקו את ענני החורף הקדימו להעיר את הקיץ מתרדמתו, והבשילו את פירותיו. ארסנל הפירות שבהם התברכה הארץ תוגבר בשנים האחרונות בעולים חדשים מהתפוצות, שהעשירו את מנעד הטעמים, המרקמים והריחות. הפירות המבכירים זה אחר זה מעצבים עונה ארוכה, מתוקה ומלאת תשוקה, ויש להם אפקט קולינרי שהוא שוס אמיתי. עשרות מיני פירות גדלים בחלקות מטופחות, וקוראים לכם להושיט את היד ולגעת בם, להתענג על יצירות אמנות מהטבע, ולאסוף רגעים קטנים של אושר עם כל המשפחה.
הקטיף העצמי, שכמו הרבה אופנות נולד גם הוא בארצות הברית, גרם גם לכמה אתרי גידול בארץ להסיר גדרות ולפתוח אותם בתשלום למטיילים. נכנסים לשטח עם סלסילה וטועמים מהפירות כמה שרוצים. משלמים רק על מה שקוטפים לקחת הביתה. בדרך כלל כך קוטפים גם חוויה שמחברת לחקלאות, לאדמה ולשורשים.
פסיפלורה: יש מועד ב'
נפצח בפסיפלורה, פרי סובטרופי אקזוטי מדרום אמריקה. הפריחה מיוחדת ויפה, והצמח מניב פעמיים בשנה: בחורף מפברואר עד מאי - פרי חמצמץ, ובמועד הקיץ מיולי עד ספטמבר - פרי מתוק. שמואל לנדאו ממושב בן-עמי הביא ארצה את הצמח לפני עשרים שנה, וחלקת הגידול שלו אפילו אורגנית (20 שקלים, טל' 050-5461981).
באתר "בצל הפסיפלורה" במושב מדרך עוז מקבלים שקיות ואוספים פירות (25 שקלים לקילוגרם, טל' 077-3293383,*סגור בשבת). במקום יש גם רכיבה על פוני ופינת יצירה לילדים, ושתי "חושות" קש פשוטות ומקסימות, מרופדות במחצלות ובמזרונים ל-12 איש, שירותים ומקלחות (רחוקים מעט). לינה: 70 שקלים למבוגר ו-50 שקלים לילד.
פירות יער: פטל, אוכמניות וחברים
פירות יער הם להיט בתחום הקטיף העצמי. הזנים מאתגרים את החך ונעים בין חמיצות למתיקות. החורף ההזוי הקדים את ההבשלה, והשיחים הקוצניים מלאי אסנה, פטל שחור ועסיסי ורסברי אדום ונימוח. למשק ז"ק ממושב שדה יעקב, חלוצי הקטיף העצמי, יש מבחר זני פטל (20 שקלים למבוגר, 15 שקלים לילד, טל' 04-9832539); כמו גם ללנדאו מבן-עמי.
ברמת הגולן מתמחים בפירות יער חובבי הקור. במושב אודם בגולן גדל גם חזרזר (גוסברי), בגוון צהוב-ירוק. בשטח יש אוהל עם עמדת פיתות ומאפים דרוזיים, חנות עם מוצרי פירות יער, ובית קפה (25 שקלים, טל' 054-2600130). במושב שעל הסמוך גדלות ביוני וביולי, בחלקת פירות היער העשירה, גם דומדמניות חמצמצות, אדומות וצהובות, ואוכמניות (בלוברי). במתחם פינת חי, וקפיטריה המגישה תוצרת מפירות היער (25 שקלים, טל' 04-6981651, סגור בשבת). המהדרים יכולים לנפוש באחת מ-24 החושות במחיר צנוע (60 שקלים לאדם, ארוחת בוקר 40 שקלים), עם אופציה לאירוח מלא (בתיאום). לכל חושה יש עץ תות פרטי, ומבחינתי תותי עץ הם התמכרות. חמישה זני ענק נוטפי מיץ יש בארץ, המניצים באפריל ושיאם במאי-יוני. הגדול מכולם הוא הפקיסטני, זן רזה וארוך כמו מלפפון זעיר, שטעמו מציף את הפה באושר עילאי. במשק ז"ק ובמושבים שעל ואודם כבר בשלו התותים, ואתם מוזמנים להתענג.
דובדבנים: קצרי מועד
דובדבנים לעומתם הם פרי נחשק שנעלם במהירות האור. חודש אחד, מתחילת מאי עד תחילת יוני, מסחררים האדומים המופלאים האלה ראשים. ארבעה זנים חובבי קור גדלים בגולן. ממלון הבוטיק נרקיס במג'דל שאמס יוצא סיור למטעים, כולל טעימות חינם לאורחיו (לשני לילות) או בתשלום (60 שקלים, טל' 04-6982961, בתיאום). בוסתן עין זיוון משמר מסורת קטיף דובדבנים הכוללת סיור בעגלה לגבול הסורי. במתחם בית קפה עם תוצרת חקלאית ופעילויות בהתאם לעונה (30 שקלים, טל' 04-6993612). גם במושב אודם קוטפים דובדבני וישניאק, ואצל לנדאו בבן-עמי גדל קפולין, זן טרופי (נטול טעם דובדבן) מאמצע יוני עד תחילת יולי.
האקזוטיים: אובליפיחה, לונגן, וואמפי
האובליפיחה הוא פרי קטן, צהוב וחמוץ מאוד, שאהוב על עולי חבר העמים, לצד ענבים, שזיפים וסברס מיוחדים. במושב שעל חוגגים גם הפיטנגו, הגויאבה התותית (נטולת ריח לרגישים), הליצ'י והלונגן בן-דודו. הוואמפי, שמקורו בסין וטעמו חמצמץ מתוק, מניב אשכולות בחום ירקרק. במשק ז"ק יש גם שפע תאנים מפתות.
קטיפים נוספים יש בקיבוץ אלרום (טל' (04-6838016, במושב נוב (טל' ,052-7560460 סגור בשבת) ובמושב אבני אית"ן (טל' 054-5684575, סגור בשבת), עם מגוון משתנה; רובם חותמים את העונה באוגוסט, בנשירים למיניהם.