ירושלים של זהב הפכה בשנים האחרונות לעיר נטולת ברק ומלאת קשיים. לאחרונה מנסים כמה מפרנסיה לנער את האבק שדבק בה ולמשוך קהלי יעד חדשים, גם כאלה שלא באים בהכרח כדי לראות את מנהרות הכותל. העיר שצעיריה נוטשים אותה, שמתחרדת במהירות ונמצאת במרכז הקונפליקט המדיני עשתה לעצמה טובה, ובחרה ראש עיר שהביא עמו משב רענן של חדשנות. המאמצים ניכרים על-פני השטח בהגדלת תקציבים ובמספר גדל והולך של אירועי תרבות ואמנות, מסיבות ופסטיבלים. מהפכה תודעתית ממש.
אחד האמצעים לכך הוא פנייה גורפת לצעירים ולצעירים ברוחם. כבר בשנה שעברה השיקו שני אירועים מוצלחים, ליין מסיבות הרחוב ופסטיבל האור, ולאור ההצלחה מרחיבים ומבססים את הקונספט. מדי שישי בצהריים ביוני-יולי-אוגוסט תתקיים מסיבת רחוב - אירוע אורבני מהסוג שאופייני יותר ל"מדינת תל אביב" ופחות לעיר הנצח, תחת הכותרת "מסיבה לבנה", באתרים שונים ברחבי העיר - שישולבו בה אמנים מוכרים, הרכבים מוזיקליים, מסיבות ריקודים וירידי אמנות ועיצוב.
בין השמות המוזכרים מיומנה וברי סחרוף במופע משותף ראשון מסוגו, מוש בן-ארי, לוס כפרוס, הפיל הכחול, טרמפולינה, דנה ברגר, חמי רודנר, ירמי קפלן, מאור כהן, פיטר רוט, בום פם, קותימן, הבלקן ביט בוקס ועוד. לחלל האוויר הצלול כיין נזרקים מונחים כמו מתחם צ'יל-אאוט, מסכי לד, כדורי ענק, שירותי הסעה לנהגים ששתו יותר מדי, ושאר מושגים שגורמים לזקני העיר לשפשף עיניים בתדהמה. הכניסה למרבית האירועים חופשית. כדאי להתעדכן ב-www.young-city.co.il.
אירוע נוסף ששווה עלייה לירושלים הוא פסטיבל האור, שגם הוא בא להאיר את הבירה באור אחר. גם הפעם יזהרו פסלי אור ומיצגי אור ייחודיים שעיצבו, במיוחד לפסטיבל, כמה מאמני התאורה המפורסמים בארץ ובעולם. אלה יאירו את החושך הירושלמי בצבעים ובצלילים, ולצדם ייערכו מיצגים מוזיקליים, תהלוכות מוארות, יריד מעצבים של גופי תאורה ומופעי חוצות של אש, מוזיקה ותנועה. מופע הפתיחה הגרנדיוזי (שיהיה גם מופע הסיום לפסטיבל ישראל) ייערך בבריכת הסולטן, וישלב מוזיקה שתנגן התזמורת הסימפונית רשות השידור ותאורה נועזת מבית היוצר של אמן האור גרט הוף, המשלב ביצירותיו מולטימדיה, פירוטכניקה ואפקטים רב חושיים פורצי גבולות. בתיק העבודות של הוף רשומים אירוע המילניום באקרופוליס באתונה, אירוע המילניום בבייג'ין, אירוע "הלילה של אירופה", יום מוסקבה בכיכר האדומה ועוד.
מופע נוסף ייערך בגן הבונים, ובו קבוצת פירומניה במסע לעבר "ההיסטוריה של האור". אקרובטיקה, ריקוד וקרקסנות יתערבבו באפקטים פירוטכניים של תאורה, עשן ולייזר (שני האירועים בתשלום). הפסטיבל יתקיים בין ה-9 ל-16 ביוני בשעות 20:00-24:00, ויהיה גם שירות הסעות בין האתרים. כדאי להתעדכן ב-www.lightinjerusalem.org.il.
סמוך למרכז ההתרחשויות האקטיבי נערכת בטיילת אלרוב תערוכת אמנות דוממת אך מלאת חיים. מתחם ממילא הוא כידוע אזור שנוי מאוד במחלוקת, שאת הקמתו ליוו אין-ספור הפגנות, וגם כיום הוא מעורר ביקורת חריפה מצד ארגונים חברתיים, גופים ירוקים ואחרים. אלא שהמאבק כשל, ולמעט "בית שטרן" (שבו התארח הרצל), שפורק והורכב מחדש, ומנזר סן ונסן דה פול לא נותר מחורבותיה דבר, ועתיקותיה כוסו תחת כובד הבטון. השדרה נראית כמו איבר מושתל בגופה של העיר והוויכוח עדיין נמשך, אך קיומה שריר. במהלך הקיץ יוכלו המבקרים בה לצפות בתערוכת פיסול וציור המוצגת בחוצותיה, שהחוט המקשר בין היצירות המוצגות בה הוא סיפורי אגדות. סינדרלה, שחרזאדה, אלדין, הנסיך הקטן ועוד רבים וטובים זכו למחוות מידי 54 אמנים ישראלים. ילדים ייהנו מאוד.
ועוד המלצה: משהו מהקסם השמור לעיר ניתן לראות במוזיאון ארצות המקרא (www.blmj.org). מיסטיקה, כשפים ומאגיה עומדים במרכזה של תערוכה חדשה, "לכל השדים והרוחות". מה אין שם, מתקופות קדומות ועכשוויות - כתובות עם קללות, קערות לוכדות שדים, צלמיות פגומות שמייחלות לפגעי גוף (הגרסה המזרח תיכונית לבובות וודו), קמעות ולחשים נגד עין הרע, ושאר נוגדי שדים ורוחות, מחמסות וקלפים ועד תכשיטים ופריטי לבוש. האוסף הבלתי נדלה הוא חיבור מרתק בין ממצאים ארכיאולוגיים ממוזיאונים ואוספים פרטיים שתרמו מוצגים. גם אם אינכם מאמינים באמונות טפלות, לתערוכה הזו היכנסו ברגל ימין.