בכל פעם שאנחנו מדברים על "נסיעה לצפון" אנחנו מתייחסים, בדרך כלל, לרמת הגולן, אזור קרית שמונה, הגליל ולעיתים רחוקות אפילו לכנרת (למרות שבת'כלס אם אנחנו נוסעים לכנרת, אנחנו לא אומרים שאנחנו נוסעים לצפון אלא פשוט שאנחנו נוסעים לכנרת. או לעשות על האש). אבל אסור לשכוח שבין המרכז לבין צפון הארץ, קיימות פנינות דרך משובחות שלפעמים אנו פשוט חולפים לידן ובכך מחמיצים את כל ההזדמנויות שהן פורשות בפנינו.
ואם כבר אתם יוצאים בפסח לטיול בצפון הקרוב, למה שלא תחנכו את ילדינו לעתיד טוב יותר ותסעו כולכם ברכבת? כך גם תוכלו לחלוק את החוויות של הדרך עם הקטנים - כי כשהם יושבים במושב האחורי ומשחקים באייפד זה לא ממש אפשרי. רכבת ישראל מספקת לכם את האפשרות הזו. בנסיעה של שעה קלה, אתם יכולים למצוא את עצמכם בעולם אחר, מסקרן ומלא הפתעות.
על תרבות היין וראשית ההתיישבות | תחנות בנימינה וזכרון יעקב
התחנה הראשונה שלנו במסע לצפון הקרוב של ישראל היא המושבה בנימינה. תחנת הרכבת במושבה הוקמה כבר ב-1921, בתחילתו של המנדט הבריטי כנקודת עצירה בקו ביירות – קהיר. מכאן תוכלו לצאת למסע להכרת ראשית ההתישבות בארץ ולבקר בבית הראשונים, מוזיאון המציג את חיי המתיישבים הראשונים במושבה. בבית ניתן לראות כלי חקלאות, כלי בית ומכשירים נוספים אשר שימשו את האיכרים בשנות ה-20 של המאה העשרים.
במרחק נסיעה של כרבע שעה באוטובוס תגיעו לאחת מפנינות הדרך היפות ביותר בארץ – זכרון יעקב. המושבה, שהפכה למועצה מקומית, נוסדה כבר ב-1882 וזכתה לתמיכה כלכלית נכבדת מהברון רוטשילד, שפרש על המושבה את חסותו וגם היה זה שהעניק לה את השם הנוכחי.
בזכרון כדאי ורצוי לטייל במעלה ומורד "מדרחוב דרך היין", שמהווה את חלקו המשופץ והמשומר של רחוב המייסדים, הרחוב הראשי של זכרון יעקב. חזיתות הבתים שוחזרו לאורך המדרחוב, והוא מלא בבתי קפה ציוריים, חנויות מעצבים ייחודיות, וגלריות אמנות. סופה של דרך היין מוביל ליקבי כרמל, שם תוכלו לבקר במרכז תרבות היין ולצאת לסיור, הכולל הסבר על קצר על ההיסטוריה של היקב, סרט קצר, וביקור במרתף. בחול המועד פסח תוכלו להצטרף לסיור שיוצא בכל שעה עגולה.
במרחק של כמה צעדים משם, בבית אבן משוחזר מהמאה הקודמת, נמצאת מסעדת "אדמה" המצויינת לארוחת צהריים.
ואם נשאר לכם עוד קצת כח, חבל להחמיץ את אחת מהגינות המרשימות ביותר בארץ, גני הזכרון ברמת הנדיב. 70 דונמים של גנים מטופחים מקיפים את קברם של הברון רוטשילד ורעייתו, עם דשאים נרחבים, ורדים ופרחים עונתיים, גן מפלי מים ואפילו אמפיתאטרון בו ערכים קונצרטים בקיץ.
דרך אגב, דובר כבר רבות על פתיחתה מחדש של תחנת הרכבת הישנה בזכרון יעקב, אולם בשלב זה הפרוייקט טרם תוקצב לביצוע. בינתיים, את מיקומה של התחנה הישנה תפס בית קפה נפלא ומקורי.
אטרקציות והטבות באזור
רכבת ישראל מזמינה אתכם ליהנות מנסיעה להופעה של להקת משינה בבנימינה ומציעה לכם הטבה בלעדית. להקת הרוק האגדית יוצאת במסע הופעות אקוסטיות, בהן יבוצעו מיטב הלהיטים לצד ביצועים ייחודיים. להופעה בבנימינה יצטרפו פיטר רוט ויעל דקלבאום. המופע יתקיים בתאריך ה-28.3 באמפיתיאטרון שוני בבנימינה.
כמה עולה: כרטיס להופעה ב-50 שקל בלבד לרוכשי כרטיס נסיעה להופעה (במקום 169 שקל). ניגשים לקופת תחנת ת"א מרכז סבידור, רוכשים כרטיס נסיעה ברכבת בסכום של 9 שקלים ומעלה ליום המופע ומקבלים מהקופאית גלויה ובה קוד. את הקוד מזינים באתר האינטרנט של חברת איוונטים.
אי אפשר לפספס את הבאהיים | תחנת חיפה
התחנה השניה שלנו במסע לוקחת אותנו לעיר השלישית בגדולה בארץ, חיפה. יורדים בתחנת חיפה, מרכז השמונה, הישר אל תוך העיר התחתית, בסמוך לממגורות "דגון" ומשם צועדים אל רחוב העצמאות והולכים עד לכיכר פריז, התחנה הראשונה של הרכבת התחתית היחידה בישראל, הכרמלית. זו בעצם לא בדיוק רכבת תחתית אלא מעין רכבל הנע על מסילה במקום להיות תלוי באוויר. הכרמלית הופעלה לראשונה בשנת 1959 ומלבד הפסקה די משמעותית בפעילות, בין השנים 1989-1992, משמש כלי התחבורה הזה את תושבי העיר ותיירים מזדמנים כדרך הנוחה ביותר לתנועה בעיר. התחנה אחרונה בכרמלית, "גן האם", ממוקמת במרכז הכרמל, בקרבת גן החיות הלימודי, שבו תוכלו למצוא אוסף מרשים של זוחלים, קופים ואפילו טיגריס בנגלי.
משם צאו לטיול רגלי לאורך טיילת לואי, הצופה מגבוה אל עבר מפרץ חיפה, עד לגנים הבאהים. אי אפשר באמת לפספס הזדמנות מדהימה שכזו אם כבר נמצאים במרכז הכרמל. המרכז הבהאי העולמי בחיפה הינו המרכז העיקרי של הדת הבהאית תשעה עשר גנים מדורגים, המתחילים בהר הכרמל ומסתיימים למרגלותיו. במרכזם של הגנים תמצאו את המקדש בעל כיפת הזהב, מקום קבורתו של מבשר הדת הבהאית, "הבאב". הדרך היחידה לטייל בכל מרחבי הגנים היא באמצעות סיור מודרך, הניתן ללא תשלום מדי יום, על פי לוח זמנים מסודר.
למרגלות הגנים הבאהיים שוכנת המושבה הגרמנית, שנבנתה על ידי חברי כת הטמפלרים כבר ב1868. כדאח לבקר בבית מנהלת המושבה, בעל שלושה מפלסים עם מאפיינים מובהקים לסגנון הבנייה הטמפלרי. המושבה, כיום, מאכלסת גם מסעדות רבות ובתי קפה. בשעות הערב ניתן לשבת בחוץ ולחזות במראה מרהיב של הגנים הבאהיים.
בבניין הטכניון ההסטורי, בשכונת הדר שבחיפה, נמצא ה"מדעטק", המוזיאון הלאומי למדע, טכנולוגיה וחלל. במקום תמצאו כ400 מוצגים, המזמינים את המבקרים לגעת בהם ולהפעילם כדי להבין תופעות מדעיות שונות. במקום פועל גם הסינמטריX, אולם קולנוע המקרין סרטי תלת מימד חינוכיים.
בעיר התחתית של חיפה תוכלו לבקר בואדי ניסנס, השכונה הערבית היחידה בעיר ששמרה על צביונה המקורי ומהווה דוגמא לדו-קיום הבין דתי ובין עדתי בחיפה. בקרבת המקום תוכלו להנות מחומוס משובח, פלאפל משביע וטיול לאורך הטיילץ של בת-גלים. תמיד אפשר לחזור למרכז או לביתכם מתחנת הרכבת בבת גלים.
אטרקציות והטבות באזור
רכבת ישראל מזמינה אתכם לפסטיבל חיפה הבינלאומי להצגות ילדים. הפסטיבל הייחודי יתקיים זו הפעם ה-23 בתיאטרון חיפה ובאולמות הסמוכים לו בתאריכים ה-27-29.3, במהלך חול המועד. בין ההצגות בפסטיבל: "בת המלך" המבוססת על האגדה, "שלושה וארבעה" של חיים נחמן ביאליק, "תופר החלומות", "יש דרקון בירקון" - הצגה מלאת דמיון ועולם של פנטזיה, "התשמע קולי" - הצגה ייחודית ומעניינת המשלבת בין שחקנים שומעים לשחקנים חרשים, ועוד הרבה הצגות נבחרות.
כמה עולה: הטבה למגיעים ברכבת - 50 אחוז הנחה על מחיר הכרטיס, ב-45 שקל בלבד (במקום 90 שקל).יש להציג כרטיס נסיעה ברכבת לחיפה בתוקף ליום ההצגה.
איך מגיעים? יורדים בתחנת הרכבת חיפה מרכז השמונה ועולים על אוטובוס (קו 16 ו-24) לרחוב ארלוזורוב, ליד גן בנימין
אטרקציה נוספת שרכבת ישראל מזמינה אתכם אליה היא תצוגת הכדורסל הגדולה בארץ. אירוע אולסטאר ליגת ווינר סל 2013 יתקיים בתאריך ה-18.3 בהיכל הספורט רוממה שבחיפה, ויכלול משחק בין נבחרת הישראלים לנבחרת הזרים, תחרות הטבעות ענקית, תחרות שלשות והופעה מוזיקלית של אחד מהאומנים המובילים בארץ.
כמה עולה: כרטיס למשחק ב-40 שקל בלבד לרוכשים כרטיס נסיעה ברכבת (במקום 80 שקל). את הכרטיסים ניתן לרכוש במשרדי "לאן" רח' דיזנגוף 101 ת"א.טלפון: 03-5247373. יש להציג כרטיס נסיעה ברכבת לחיפה בתוקף ליום המשחק בסכום של 9 שקלים ומעלה.
איך מגיעים? יורדים בתחנת רכבת חיפה חוף הכרמל ועולים על אוטובוס 123 עד לאולם רוממה.
היסטוריה ציורית | תחנת עכו
התחנה השלישת במסע שלנו והנקודה הצפונית ביותר בו, מביאה אותנו לעיר ההסטורית, עכו. בעבר הרחוק שימשה עכו כעיר הבירה של הממלכה הצלבנית בישראל והיא אחת מערי הנמל העתיקות ביותר בעולם והיא היחידה מבין ערי ישראל עם שני אתרי מורשת עולמים, המוכרים על ידי אונסק"ו - עכו העתיקה והמקדשים הבאהיים.
ביציאה מתחנת הרכבת תוכלו ללכת לעיר העתיקה, אחד מהאתרים המפורסמים ביותר בעיר הוא גבעת נפוליאון, בסמוך לעיר העתיקה, היישר לשוק הצבעוני ולסמטאותיה שוקקות החיים של העיר שהייתה בירת הממלכה הצלבנית השנייה. אתם מוזמנים לטייל על החומות העתיקות, ולבקר באולמות הצלבניים אשר שימשו לטקסים, לאכילה ולשינה של המסדר הצלבני. בקרו בחמאם התורכי, בח'אן הייחודי, בשוק הצבעוני ובנמל הפעיל.
בשנת 1799, הציב נפוליאון במקום תותחים כבסיס ליצירת מרד כנגד השלטון הטורקי. ליד הגבעה נפתחת בפני המבקר העיר העתיקה של עכו, עם כל הריחות הנפלאים של התבלינים והטעמים יוצאי הדופן של מאכלים המקומיים. כדאי מאוד לבקר גם במנהרת הטמפלרים, שאורכה כ350 מטרים, שמובילה מהעיר העתיקה ועד לנמל עכו. חלקה התחתון של המנהרה חצוב בסלע הטבעי ומעליה קמרון דמוי חצי חבית. המנהרה נפתחה לקהל לכל אורכה הנוכחי בשנת 2007 וכוללת הקרנת אנימציות וסאונד, שבאים ללמד על חיי עכו בתקופה בתקופה הצלבנית. בסופה של המנהרה, בנמל עכו, כדאי ללכת לאורך המזח ולבקר באחת ממסעדות הדגים, המתפארות בשלל היומי של הדייגים המקומיים.
כדאי מאוד לנצל את הביקור בעכו כדי לראות את אולמות האבירים (המצודה ההוספיטלרית), ששימשו בעבר ללינה ואכילה למסדרי הצלבנים שהתקיימו בעכו. והכי חשוב, לא לשכוח לאכול חומוס.
איך מגיעים: יורדים בתחנת הרכבת של עכו, לוקחים אוטובוס – קווים 61, 62 ו-343 ויורדים בכניסה לעיר העתיקה.