איינגאר או שיווננדה, קונדליני או בריגהו, אשטאנגה או ויג'ננה, איך אתם מעדיפים את היוגה שלכם? את שמות הקוד האלה, וגם אחרים, תוכלו למצוא בתוכנייה העשירה של פסטיבל "יוגה ערבה", המתקיים זו השנה השנייה. אבל אל תיתנו לשמות לבלבל אתכם, לא מדובר באירוע למקצוענים בלבד, אלא למתרגלי יוגה מכל רמות הקושי, כולל חובבים ואפילו מתחילים, ברוח שיגעון היוגה שסחף את המדינה כולה. השנה מתקיים הפסטיבל בכמה מוקדים לאורך 180 קילומטרים בערבה - עשרים מתחמי תרגול של מיטב המורים מהזרמים השונים ייפתחו לאורכה של הערבה, ממושב עידן בצפון ועד קיבוץ אליפז בדרום.
הבחירה בערבה לאירוח האירוע אינה מקרית. כפי שביוגה השעון יכול ללכת לאיבוד, גם לחיים בערבה יש סטייל שאנטי - קצב איטי שמאפשר מיזוג עם המרחבים, הנופים הפראיים, החולות הנודדים ועם הסלעים שמדיפים ריח מדבר. התוצאה של כל אלה היא תחושת ניתוק מטורפת. לפני, אחרי ובמקום תרגול התנוחות אפשר ליהנות גם מהאטרקציות התיירותיות ה"רגילות" של המקום. אני אוהבת את המקומות האלה, ששומרים על צביונם לאורך השנים, משמרים את המסורת שלהם, וכשחוזרים אליהם חשים ביטחון - מה שמכונה בעגה השיווקית "ודאות צרכנית". אבל עם זאת הם עושים גם טוויסט קטן שמצליח לחדש, לרגש, לעורר ולחמם את הלב.
חוות גבינות בוטיק וסדנת חריזה
במושב עידן, למשל, פגשנו את הדיי עפאים, שיחד עם אחיו ינון הקימו את חוות עפאים - חווה בת קיימה (אקולוגית, בלשון העם; כזו שאינה פוגעת במשאבי כדור הארץ) שמטרתה ליצור משק מודרני, מפרנס וירוק. הם הביאו לכאן עזים אלפיניות, שבאופן פרדוקסלי התאקלמו נפלא בלהט המדבר ומניבות חלב מתוק ועשיר. מהחלב מייצרים גבינות ויוגורטים ומוכרים בשירות עצמי. החווה פתוחה לביקורים, ושווה את המאמץ להגיע אליה.
האיש נוטף רצון להיטיב עם אורחיו ומכבד בטעימות נדיבות (ללא תשלום) כדי שתוכלו להכיר את התוצרת, ואולי גם לרכוש לעצמכם להמשך הטיול. למי שיש יותר זמן, כדאי לתאם מראש סיור חקלאי במשק, בין חממות העגבניות, מטעי המנגו הגדלים בשיטה לא שגרתית, לולי התרנגולות, ואפילו להזמין סדנת גיבון. אפשר לשלב עם ארוחה מקומית ולהתענג על חוויה זוגית/משפחתית/קבוצתית מלבבת בסטייל הערבה - ביתי ונעים (טל' 052-6130917).
לולה קדם מצוקים פתחה לפנינו את דלת ביתה, ולי היה נדמה שהגענו לביתה של רקדנית פלמנקו. שמלה אדומה, שיער מוקפד - אסוף בצד אחד ומעוטר בסיכת פרחים, חיוך רחב, חיבוק חם וכולה אומרת "אולה", כיאה לתושבת ספרד לשעבר. לולה ראתה הרבה ערים בעולם לפני שהתבייתה בצוקים. אחרי שבע שנים באיביזה, שם שזרה ומכרה מחרוזות, היא השתקעה בארץ וממשיכה לנהל את העסק מכאן.
את החרוזים היא מייבאת מהמזרח, קהילת העבריים בדימונה אמונה על שזירת הדוגמאות, בסטודיו מוצגות עבודותיה הצבעוניות, ואת אורחיה היא מזמינה לסדנת חריזה. על שולחן ארוך הונחו קעריות קוקוס מלאות חרוזים מעץ, מקוקוס ומזכוכית ואבני טורקיז. מקלעת של צבעים זעקה אלינו והקשתה את הבחירות. מסביב רחשה הקלחת והניבה מחרוזות, צמידים ומחזיקי מפתחות יפים. הנתינה של לולה, ההדרכה והסבלנות הם רק כמה מהפיתויים להגיע לביתה הצבעוני והמזמין (39 שקלים, לכשעה וחצי, חמישה עד עשרה אנשים בקבוצה; טל' 052-5515260).
בעומק השטח: בוטניקה, זואולוגיה והיסטוריה של הערבה
ביקור בערבה אינו שלם בלי טיול בעומק השטח, שהופקד הפעם בידיו של קובי דרשר מצופר. קובי, חקלאי המגדל פלפלים, ממלא בזמנו החופשי ג'יפ צהוב במטיילים, שאותם הוא לוקח לטיולים בנתיבי המדבר ומרתק אותם בסיפורי חקלאות, היסטוריה, בוטניקה, זואולוגיה והרבה הומור משובח. טיילנו במואה, בדרך הבשמים ובציר המעיינות. הסיפורים זרמו והקיפו תחומי עניין מגוונים, הדרך הייתה יפהפייה, שלובה בעצי שיטים, וההפסקה תחת אחד מהם לארוחת בוקר מפנקת וטעימה. קובי הנעים את זמננו, האביס אותנו, וטמן בלבנו את זרעי הטיול הבא (1,200-750 שקלים לארבע עד שמונה שעות, עד שישה מבוגרים או שמונה כולל ילדים; טל' 052-3666656).
סיימנו בחוות האנטילופות. יוסי ושלומית בן מתנהגים כמו חלוצים מהעלייה הראשונה, ויוזמים בחווה שהקימו פרויקטים שטרם נראו. כאן הם מגדלים כמה מיני אנטילופות (צבאים אפריקאיים) ליצירת גרעיני רבייה והשבה לטבע. פרטים יוצאים ונכנסים, עוברים לגני חיות בארץ ובעולם או עושים עלייה - לצורכי ריבוי והמשכיות. בשטח הספארי פזורים בחופשיות ראמים, גנו, דישונים, זברות, קודו, אימפלה, איילים, עזים, יעלים ועוד. רק הכבש הברברי סגור במכלאה. יוסי טוען שמדובר בשבט צאצא לחטיבת גולני, שאם רק יינתנו לו ההזדמנות ושעת הכושר, במקום לברוח כמו האנטילופות הוא יסתער קדימה ללא חת, יתקוף (ויכריע) גם בעלי חיים גדולים ממנו - בלי להתבלבל. לצד אלה מונחת "תיבת נוח", מבנה דמוי סירה שבו כלובים עם מגוון בעלי חיים, סרטנים מיוחדים, חיות משק (שאפשר ומומלץ ללטף), תוכים וציפורים (טל' 052-3666041). בקדמת החווה יש מתחם צימרים שמזכיר כפר אפריקאי, עם בריכת גופרית ועם אוהלי ענק ללינה, שבחלקם יתקיימו גם תרגולי היוגה.
במסגרת הפסטיבל מגיעים מחו"ל שני מורי יוגה ידועים - אנדרי סידרסקי מאוקראינה ויוגי שיווהדאס מהודו, מקימו של בית הספר ליוגה ולהילינג בהרי ההימלאיה ומנהלו. השניים יקיימו אירוע יוגה בשקיעה לכל באי הפסטיבל. בנוסף יהיה גם מעגל שירה מקודשת עם להקת אנסמבל רישה, תוצרת מוזיקלית מדברית מקומית, קבלת שבת וארוחת ערב משותפת של כל באי יוגה ערבה.
הפסטיבל יתקיים ב-5-3 בנובמבר בחסות קרן מיראז' לפיתוח הנגב. בהרשמה יכוונו אתכם לאתרים המתרגלים בדרגת הקושי המתאימה לכם. האירוע כולל תרגולי יוגה ופעילויות (ערב שירה וקבלת שבת), אירוח מלא (שש ארוחות צמחוניות סטייל הודו), ולינה. המחירים משתנים בהתאם לסגנון המיטה שתבחרו (דין אוהל אינו כדין צימר) 880-1,400 שקלים לאדם; טל' 052-3383013,