החל מבלון פורח, דרך מצנחי רחיפה וצניחה חופשית ועד לקייט סרפינג: שורה של ענפים מנסים להגשים את המשאלה שלנו לרחף בשמיים - ולו לכמה דקות. "גלובס" בודק כמה יעלה לנו לראות את העננים מלמעלה.
צניחה חופשית: מתרגשים עד השמיים
תחושה של תעופה כמעט אמיתית מתקבלת ללא ספק בצניחה חופשית, שבה נופלים נפילה חופשית במשך כדקה, במהירות של 200 קמ"ש, עד לפתיחת המצנח. לאחר מכן גולשים עוד כ-7 דקות עד לנחיתה. הענף מתאים לאנשים בריאים ששוקלים עד 90-100 ק"ג וגובהם לא עולה על 190 ס"מ, החל מגיל 12.
בצניחת היכרות - צניחת טנדם בצמוד למדריך צניחה - אין צורך בניסיון קודם, ואת כל הציוד מסקפות החברות איתן.
"באים כדי לחגוג אירועים כגון הצעות נישואים, שחרור, יום-הולדת, וגם כדי להגשים חלום", מסבירים במועדון פרדייב, הפועל בנוף הייחודי של חוף הבונים. "תחושת הנפילה החופשית היא מיוחדת ושונה מכל חוויה אחרת. חוויה זו היא ללא כל ספק קצה כל הריגושים", מסבירים שם.
מועדון צניחה בולט נוסף הוא סקיי-כיף (Sky-Kef) בשדה תימן, שם מספרים כי חלק ניכר מהלקוחות הם "ילדי בר-מצווה ובת-מצווה המצטלמים בצניחה כחלק מקליפ לאירוע". במהלך הצניחה נשקף נוף השפלה הדרומית הירוקה, צפון הנגב המדברי ומזרחה עד ים המלח.
המועדון מציע גם קורס צניחה: "מדובר בענף ממכר, ולכן יש לקורס ביקוש גבוה. החניכים יכולים לצנוח בשביל הכיף, וככל שהם צוברים צניחות הם מתלווים לצוות שלנו ונכנסים לענף, לאחר מכן חלקם עוברים הכשרות של צילום והדרכת צניחה חופשית".
שני המועדונים מציעים צניחה מגובה של 4 ק"מ וצניחות מגובה רב יותר. כך למשל מציעים בפרדייב טנדם אתגרי, שהוא השלב הראשון בקורס הצניחה; וטנדם סילון - הצניחה היוקרתית ביותר, שבה עולים עד לגובה של 5.5 ק"מ, וזמן הנפילה החופשית הוא כמעט כפול.
בסקיי-כיף קיימת צניחה מ 4 ק"מ, וגם טנדם קומנדו - צניחה מגובה 8,000 רגל עם 15 שניות צניחה חופשית ו-4.5 דקות ריחוף באוויר.
את כל הצניחות ניתן לתעד בווידאו ותמונות סטילס. "עבור מי שצונח, כל מה שנותר זה לפקוח עיניים ולהביט בנוף המדהים ולנסות לתפוס כמה עננים על הדרך", אומרים בסקיי-כיף.
* כמה זה עולה?
- פרדייב: 1,300-2,000 שקל , הנחות לחיילים, סטודנטים וקבוצות ובהתאם למבצעים תקופתיים מיוחדים.
- סקיי-כייף: 1,090 שקל לצניחה (גובה 12 אלף רגל); טנדם קומנדו - 800 שקל.
קורס: 9,200 שקל (8 צניחות, שיעור עיוני, ציוד מלא של צניחה במהלך הצניחות וקורס קיפול מצנחים).
כדור פורח: 4 כיווני אוויר
כדור פורח, כלי הטיס הראשון בעולם, שהומצא בצרפת בשנת 1783, זוכה לעדנה מחודשת. גם כאן מדובר בענף צעיר בארץ, הפעיל באופן מסחרי כ-3 שנים. הטיסות מתקיימות באזורי הטיסה היפים בארץ, בין הגלבוע לתבור, בעמק יזרעאל וברמות יששכר (האזורים נקבעו על-ידי רשות התעופה האזרחית בישראל).
הגבהים שאליהם עולים עם הכדור משתנים על-פי אופי מזג-האוויר. באזורי הטיסה בארץ ניתן לעלות עד לגובה מרבי של 1500 רגל (בערך 500 מטר), כאשר הטיסה נמשכת שעה-שעתיים. הטיסה מותרת החל מגיל 6-7.
"הכלל הוא שכל מי שיכול להיכנס לסל בכוחות עצמו ומצב בריאותו תקין יכול לטוס, אפילו אדם בן 94 הצטרף פעם לטיסה ביחד עם סייעת פיליפינית שלו", מספרים בחברת רייז אפ שבבעלות אפרים פלמאי וטל שטיגליץ. נשים בהריון ואנשים הסובלים מאסטמה ובעיות לב אינם מורשים לטוס.
הקהל רחב ומגוון, כשרבים מוצאים בזה דרך מקורית לשמח את יקיריהם או להפתיע אותם. "יש הרבה הפתעות של בני-זוג האחד לשני, לכבוד ימי נישואים, בר/בת-מצוות וכמובן גם הצעות נישואים", מספרים ברייז אפ. החברה מציעה לטסים גם השתתפות בתהליך ניפוח הבלונים, טיסה בגבהים משתנים של עד כ-2000 רגל, נחיתה למסיבת שמפניה בשטח, טיול ג'יפים וארוחת שף.
חברה בולטת אחרת בענף היא "לגעת בשמיים", בבעלותו של אלמוג אמיר. אלמוג הוא הטייס הפעיל הוותיק בארץ, ברשותו רישיון טייס כבר משנת 2000, רישיון טכנאי בדק לכדור פורח ורישיון בוחן מוסמך מטעם רשות התעופה האזרחית. גם הוא מספר על הזמנות שניתנות כמתנה: "אנשים מעניקים שובר כזה כמתנת חתונה למשל. בנוסף יש גם אירועי פרסום בהם תולים שלט ענק על הכדור ומשתמשים בכדור פורח כלוח חוצות ענק וססגוני".
בקרוב ייפתח על-ידי "לגעת בשמיים" בית-הספר הרשמי הראשון בישראל להכשרת טייסים להטסת כדור פורח. קורס ההכשרה יכלול חומר תיאורטי, שיעורים מעשיים והכנה למבחני רשות התעופה ולמבחן המעשי.
* על מה חשוב להקפיד? יש לבדוק שהחברה בעלת כל הרישיונות והאישורים מאת רשות התעופה האזרחית, ושהביטוח בתוקף. רצוי לבדוק שהטייסים הוכשרו במוסדות מכובדים ושהם בעלי ניסיון. חברה רצינית תציג באתר שלה את כל רישיונות ההפעלה והביטוחים.
* כמה זה עולה? 890-1,200 שקל לנוסע, תלוי במספר הנוסעים וביום ההשתתפות.
מצנחי רחיפה: ציפור לרגע
"ברחיפה מתקבלת חוויה מרגשת מאין כמוה, למעשה מרחפים באוויר לאורך 20 דקות ונהנים מהרוח, מהנוף ובעיקר מהתחושה של 'להיות ציפור' לכמה רגעים", מסביר איתי לנואל, מדריך רחיפה בכיר/ותיק, אשר מבצע טיסות טנדם והדרכות מתקדמות בארץ ובחו"ל.
הענף קיים בארץ משנת 1987, אך לדברי שימי הנגבי, מדריך ראשי בארגון הרחיפה והדאייה "סתוונית", הוא נחשב לענף קטן יחסית "כי לא גילו אותו עדיין. הוא נחשב לספורט אתגרי, למרות שמבין ענפי הספורט האתגרי הוא הכי פחות תובעני, כי הוא אינו מסוכן ואיננו דורש יכולות גופניות מורכבות".
ואכן, בשונה מענפים אחרים, ניתן ליהנות מהחוויה עם מדריך בכל גיל, מה גם שאין הגבלות רפואיות. הרחיפה מתאימה לכולם - לנשים לגברים ולילדים, אך לא לבעלי משקל עודף. היא מתקיימת באזורים רבים, לאורך החוף בנתניה, בגלבוע, בזכרון-יעקב, בתבור בארסוף ועוד.
מי שמעוניין להפוך את החוויה לתחביב קבוע ולרכוש ציוד, ייאלץ להוציא לא מעט: הציוד האישי יקר (15 אלף שקל), אך אפשר גם לקנות ציוד משומש או לשכור או בעת הצורך. מי שמבצע רחיפה חד-פעמית עם מדריך לא צריך להצטייד בדבר, כי המדריך או החברה מספקים לו את כל הציוד.
עופר רוקנשטיין, מדריך רחיפה בעל וותק של 20 שנה, מספר: "ישנן באוויר הרבה הצעות נישואים. רבים מעניקים אותה כמתנת יום-הולדת או לבר/בת-מצווה".
הנגבי מסביר כי כיום אין חוק מסודר לענף, אך בימים אלה הוא מקבל גושפנקה חוקית: "בכל מקרה, למרחפים אצלנו יש כמובן ביטוח, מה גם שהמדריכים שלנו עוברים תהליך הכשרה ארוך וקפדני".
אחת החוויות שמציעה "סתוונית" היא טיול מצנחי רחיפה בהרי האלפים. לטיול יכולים להצטרף אנשים ללא רקע (2,000 אירו, כולל הכול).
* כמה זה עולה?
- סתוונית: 350 שקל באזור המרכז, 450 שקל בצפון (צניחה עם מדריך); קורס - 5,800 שקל ל-4 חודשים.
- שחף: 350 שקל ל-20 דקות. 450 שקל לחצי שעה, 800 שקל לשעה.
- איתי לנואל: 350 שקל לרחיפה עם מדריך (טנדם) באזור המרכז, 450 שקל בצפון. צילום (וידאו וסטילס): 150 שקל.
קייט סרפינג: עפים מעל הים
הקייט סרפינג (Kite surfing) הוא ספורט אווירי-ימי יחסית חדש, הפעיל בארץ כ-10 שנים ומשלב מצנח וגלשן. במידה מסוימת הוא דומה לסקי מים, עפיפונים, גלישת רוח וגלישת גלים. הגולש עמד על הגלשן כשרגליו בתוך רצועות, והוא משתמש בכוחו של מצנח מתנפח הגורם לו להעלות את הגלשן מעל המים.
"מאזן הכוחות בין הגלשן למצנח מאפשר גלישה מהירה, עלייה לגבהים וביצוע של קפיצות ותרגילים באוויר", מסבירה חגית עוז, אלופת ישראל ומקום שלישי בעולם לשנת 2003, ובעלת אתר B-OZ.
הענף הפופולרי פונה לגברים, נשים, נוער ואף ילדים (מגיל 11 וממשקל 30 ק"ג). "התנאים בישראל נהדרים, גם בים התיכון וגם בכנרת. ניתן לגלוש גם בסיני, בקפריסין, ביוון, בחופי ספרד ובאזורים נוספים המספקים תנאי רוח ומזג-אוויר טובים. הגולשים מתאימים עצמם לרוחות המאפיינות את עונות השנה: בחודשים אפריל-מאי - עונת רוחות הצפון - גולשים בעיקר לאורך החוף, בחודשים יוני-אוגוסט - בעיקר בכינרת", מספרת עוז.
כדי לגלוש נזקק הגולש למצנח שגודלו מותאם לתנאי הרוח ולגלשן המותאם למשקל הגולש, לרמתו ולתנאי הרוח. כדי ללמוד לגלוש חובה לקחת שיעורים עם מדריך צמוד. גולש שאינו יודע לתמרן את המצנח עלול להיגרר להיפצע.
* כמה זה עולה?
- קורס מתחילים: 1,800 שקל ל-10 שעות, 1,150 שקל ל-6 שעות בבי-עוז ובסרף האוס; קורס של 8 שעות יעלה 1,080 שקל בפרי-גל, ו-1,450 שקל בקייט-אוויי.
- ציוד משומש: 3,500-7,000 שקל.
- ציוד חדש: 7,500-15,000 שקל.