תיבת נוח בערבה
שמורת חי-בר יטבתה היא בעצם תיבת נוח מודרנית. רשות הטבע והגנים מגדלת כאן גרעיני רבייה של בעלי חיים שנזכרו במקרא ונכחדו מנופי הארץ. אליהם מצטרפים בעלי חיים מדבריים מרחבי העולם, שנמצאים בסכנת הכחדה. השמורה משתרעת על כ- 12 קמ"ר והיא מחולקת לשלושה חלקים: שטח פתוח, מרכז טורפים וחדר חושך.
בשטח הפתוח חיים עדרים של אוכלי עשב מדבריים, בתנאים הדומים לטבע. הסיור כאן נערך בכלי רכב פרטיים. תוכלו לצפות בעדרי פראים, שהם חמורי בר אסיאניים שאינם ניתן לאילוף, בראם הלבן, בעל הקרניים הישרות והארוכות, בראמי סהרה, דישונים, יענים ויעלים.
מרכז הטורפים שבחי-בר הוא הזדמנות נדירה לצפות בטורפי המדבר דוגמת נמר, זאב, שועל חולות, שועל צוקים, פנק, קרקל וחתול בר, כמו גם זוחלים מדבריים ודורסים.
והאתר השלישי בשמורה, חדר החושך, הוא מקום שבו מוצגים בעיקר מכרסמים פעילי לילה. בטבע מסתתרים בעלי חיים אלה בשעות היום, אך כאן הפכו את סדר יומם ועל כן זו הזדמנות לצפות בהם בפעילות מלאה. תוכלו לראות כאן מכרסמים מעניינים דוגמת גרביל דרומי, מריון המדבר, נמנמן הסלעים וקוצן זהוב, כמו גם עטלפי פירות ועופות הנמנים על דורסי הלילה.
הפעילות: מגיעים לשמורת החי-בר ונצא ברכבים הפרטיים לסיור בשמורה הייחודית ששמה לה למטרה להשיב את חיות הבר שהוכחדו, חזרה אל הטבע. הסיור יונחה באמצעות דיסק בשפות שונות. בסיור פוגשים את הראם הלבן, הדישון, הפרא, הערוד ולהקת היענים הסקרנית עם אפרוחיהן.
חוזרים אל מגרש החנייה, חונים ומבקרים בחדר החושך המדמה ליל ירח מלא. בחדר מאזינים לנשימות התנשמת, מביטים במעופן של עטלפי הפירות ומכירים את עקרבי המדבר בצבעיהם הזוהרים. מקנחים בצפייה בהאכלת טורפים – נלך במבוך פתלתל בין כלובי חיות הטרף המדבריות, נלמד על אורח חייהם בטבע נציץ אל מזונם בעת האכלה. בין הטורפים נפגוש את הזאב, השועל, הפינק, הצבוע, הקרקל והנמר. בנוסף, נלמד על חיי הזוגיות המיוחדת של הדרבנים, על הקשר בין פילים לשפנים ונסיים בכלוב הדורסים העצום.
מתי: כל חמישי במהלך אוגוסט בין השעות 17.00-19.00
כמה עולה: מבוגר 43 שקל, ילד 22 שקל, בהרשמה ובתשלום בטל' 08-6373057
איך מגיעים: שמורת חי-בר יטבתה שוכנת ממזרח לכביש הערבה (כביש 90), מדרום לקיבוץ יטבתה. שער השמורה נמצא כ- 200 מטרים מצפון לכניסה לקיבוץ סמר.
בונוס: שמורת עין עברונה
מחי-בר יטבתה נוסעים דרומה בכביש הערבה ובין סימני ק"מ 25-26 פונים מערבה בדרך עפר טובה לכל רכב (סימון שחור). בעין עברונה נמצאת באר בעלת דפנות אבן, עצי תמר וצמחי מלחה העמידים לתנאי מליחות. הדרך ממשיכה דרומה עד לקבוצת עצי דום מצרי. זוהי הקבוצה הצפונית ביותר בעולם של מין עץ מיוחד זה, הניכר בענפיו המתפצלים לשתי זרועות. מאתר עצי הדום הדרך ממשיכה דרומה בדרך עפר מסומנת אדום אל בריכות המלח, שם מבלים עופות מים רבים, ביניהם פלמינגו ותמירונים.
עינות צוקים: נווה מדבר ירוק מתחלף בשממה
עינות צוקים, או בשמה הנוסף "עין פשח'ה" (פשח'ה פירושו מבוקע, שבור) היא שמורת הטבע הנמוכה בעולם ומהשמורות היפות בארץ. בין מצוק ההעתקים הצחיח שגווניו חומים לים המלח הכחול נמצא נווה המדבר הירוק והייחודי כל כך. בשנת 1969 החל הליך ההכרזה על עינות צוקים כשמורת טבע, וכמה שנים מאוחר יותר גודרה השמורה וחולקה לשלושה חלקים: החלק הצפוני ("השמורה הסגורה"), החלק המרכזי ("שמורה קולטת קהל") והחלק הדרומי ("השמורה החבויה").
החלק הצפוני סגור לחלוטין למבקרים ועל כן הוא מכונה "השמורה הסגורה". הכניסה לשטח זה אסורה, למעט אנשי מקצוע מטעם רשות הטבע והגנים, הנכנסים אליו לעתים נדירות רק כדי לוודא שלא ניזוק. בחלק זה נותנים לטבע לומר את דברו ללא כל התערבות של יד אנוש. שטחה: כ-2,700 דונם.
החלק המרכזי הוא "שמורה קולטת קהל" והוא משתרע על שטח של כ-500 דונם. בחלק זה מצויות בריכות שכשוך ושחייה המלאות במי מעיינות טבעיים, וכל המבקרים מוזמנים לנפוש, לשחות ולטייל באופן עצמאי. במקום סככות צל, מלתחות, שירותים, שולחנות פיקניק וצמחייה לרוב.
בחלק זה מצוי גם האתר הארכאולוגי מתקופת בית שני. האתר נחפר לראשונה בשנים 1957-1955 על ידי הכומר הצרפתי רונלד דה וו, שב-1950 חפר את קומראן. דה וו קישר בין שני האתרים וטען כי בעיינות צוקים היתה חווה חקלאית איסיית שבה עסקו בגידולי חקלאות ובבקר. בשנת 2000 הסתיימה חפירה באתר, שהתבצעה על ידי הפרופ' יזהר הירשפלד מהאוניברסיטה העברית. במקום נתגלה מכלול גדול מן התקופה ההרודיאנית ובו בית אחוזה, בריכת השקיה, גן ומתקן גדול - היחיד לעת עתה בארץ - שבו הפיקו את בושם האפרסמון.
החלק הדרומי, המכונה "השמורה החבויה", הוא החלק שבו מתקיימים הסיורים המודרכים. מאחר שחשוב לשמר את נווה המדבר המרשים הזה, ועדיין לאפשר למי שחפץ בכך לצפות ולחוות את הטבע כפי שהוא ולאפשר לו הצצה אל עולם הטבע הקסום - שמורה זו פתוחה לקהל אך ורק בלוויית מדריכים שהוסמכו לכך מטעם רשות הטבע והגנים ובתיאום מראש. שטחה של השמורה הדרומית הוא כ-1,500 דונם.
הפעילות: בואו להשתכשך בבריכת המים הגדולה שתהיה פתוחה כל אוגוסט (מלבד ימי רביעי). בנוסף, האתר יהיה פתוח עד השעה 19:00. בכל שבת בשעה 15:00 נפגוש את ארצי ביחד עם פקח השמורה ונעזור להם לשמור על הטבע בעזרת ציוד כיבוי אש נצפה בהדגמה חיה בבריכה ונהנה ממתז מים מרענן. בנוסף, ניתן לרכוש חוברת פקח צעיר או להוריד באתר האינטרנט ללא תשלום ולצאת למסע מרתק בשמורה. למסיימים: השבעה לפקחים הצעירים תערך בכל יום בשעה 18:30
מתי: במהלך כל אוגוסט.
איך מגיעים: שמורת עינות צוקים שוכנת בצפון ים המלח, 3 ק"מ דרומית לקיבוץ קליה על כביש 90.
עיר פלשתים: פארק אשקלון
פארק אשקלון הוא גן לאומי מטופח המציע, מלבד מדשאות, צל עצים וחוף ים יפהפה, גם אפשרות לגעת בעברה של העיר הקדומה, המתפארת בשער מיוחד, הבנוי קשת מהקדומות ביותר בעולם.
סוללת עפר אדירה תוחמת את פארק אשקלון. הסוללה הזו, שאורכה כ- 2,200 מטרים, נערמה לפני יותר מ- 4,000 שנה והיא הגנה על העיר בתקופה הכנענית התיכונה (1,550-2,200 לפני סה"נ). החפירות בסוללה חשפו תגלית מסעירה - שער קדום, שאבני המשקוף שלו יוצרים צורת קשת. אם נכונות מסקנות החופרים, זהו מבנה הקשת הקדום ביותר שהתגלה מאז ומעולם. בראש הסוללה מתנוססות החומות שבנו במאה ה- 12 המוסלמים הפטימים כמתחם מבוצר נגד הצלבנים.
במרכז הפארק נמצאים עוד שרידים קדומים מרשימים. יש כאן מבנה עמודים מהתקופה הרומית, שאורכו המקורי עמד על 110 מטרים, עדות לפארה של העיר. לידו מצא גן הפסלים, שבו נאספו פריטים ארכיטקטוניים ופסלים שהתגלו באשקלון, רובם מהתקופה הרומית.
רשות הטבע והגנים טיפחה את הגן הלאומי כאזור בילוי בחיק הטבע. יש כאן מדשאות גדולות, עצים עתירי צל ושולחנות לפיקניק. לגן הלאומי יש חוף יפה משלו. בתחום הפארק שוכן האמפיתיאטרון העירוני, המכיל 10,000 מקומות ישיבה.
הפעילות: הגן הלאומי מציע מסלול הליכה חוויתי בראש הסוללה העתיקה של אשקלון, שעליה בנויה החומה הצלבנית. זהו טיול בן חצי שעה, שכדאי להתחיל בו ברחבת החנייה המרכזית, ליד המסעדה. המסלול חולף על פני הבזיליקה הרומית ומטפס על הסוללה, שבראשה נמצא גוש גדול של לבנים, ששרדו מן החומה של ימי הביניים. בסוללה יש לפנות ימינה ולצעוד לעבר הים תוך כדי צפייה בחולות מישור החוף הדרומי. כ- 20 מטרים לפני החוף הסוללה נקטעת (זהירות!), משום שגלי הים הרסו אותה במהלך השנים. הנוף מרהיב. עתה יש לשוב לאחור כ- 50 מטרים, לרדת לתוך הפארק ולשוב ולבלות בו.
חלקו המערבי של הגן גובל בחוף ים יפהפה הפתוח למתרחצים בעונת הרחצה. בימים אלו עונת הרחצה בגן הלאומי אשקלון נפתחה מחדש, וחניון הלילה שב לפעול.
משך הליכה: כחצי שעה.
מיקום: בחלקה הדרומי של אשקלון