בן גוריון אמנם חלם להפריח את הנגב, אבל הנַבָּטִים עשו את זה הרבה הרבה לפני. מה זה לפני? במאה הרביעית לספירה! העם הקדום שישב כאן ידע באורח פלא לאגור מים במדבר ולהפריח את השממה. השבוע סער ונטלי הגיעו לעבדת, אתר מורשת עולמית, כדי לבדוק מה היה סוד הקסם שלהם.
עבדת היא עיר נבטית-ביזנטית שנוסדה כתחנת מסחר על דרכי הבשמים, בהן הובילו מור ולבונה מתימן לים התיכון. כך נהפכו הנבטים לעם עשיר ששולט בדרך מסחר ראשית, שעוברת בנגב ובעובדת. כל הקומפלקס של דרכי הבשמים והערים שעל הדרך נחשב לאתר מורשת עולמית - כלומר מוכר על ידי אונסק"ו (מ-2005) ומדינת ישראל מחויבת להגן עליו. יש בערך 860 אתרי מורשת, מתוכם כ-10 בארץ, וזה אחד מהם.
בשיא הפריחה של היישוב, מעובדי אלילים הנבטים הפכו לנוצרים, ואז העיר הגיעה לשיא תפארתה. המקום שוחזר ע"י רשות הטבע והגנים, וכיום באתר אנחנו יכולים לראות כנסיות, רחוב של שוק, מצודה, שרידים של מקדש קדום שהיה לפני הכנסיות, ובתי מגורים שלכל בית יש מערה או מנהרה.
האתרים המרכזיים בעבדת הם בית המרחץ הרומי - השוכן סמוך למרכז המבקרים, שכונת מגורים, מגדל תצפית, גת לדריכת ענבים, כנסיות מהמאה הרביעית לספירה ועיר המערות, שחלקן שימשו לקבורה וחלקן כבורות מים וכמחסנים. במרכז הנבטי אפשר לצפות בסרט קצר, ליהנות מריחות המור והלבונה ושאר התבלינים, לראות מוצגים שנחפרו בעתיקות ולקרוא אודות הנבטים. צפו בכתבה.
>> לעוד פרטים היכנסו לאתר רשות הטבע והגנים