כשיצא אל האקרנים סרטו של סטיבן שפילברג, "רשימת שינדלר", היו רבים שרתחו מזעם. הם תהו כיצד אפשר לספר את סיפור השואה באמצעים הדלים של הקולנוע. האם בכלל ניתן לתאר את הממדים העצומים והבלתי נתפסים של השואה? מסתבר שאדריכלים, פסלים, אמנים, במאים, סופרים ומשוררים רבים ניסו במהלך עשרות השנים האחרונות להתמודד עם אתגר מורכב זה.
נראה כי אתר "יד ושם" בירושלים מצליח להתמודד עם ייצוג השואה באופן מכובד, מרתק, וללא הצגות זוועות המלחמה באופן שירחיק חלק מן המבקרים. כאן, הכול מתחיל באדריכלות ובעיצוב הפנים, המשלימים היטב את התוכן שנוצק בהם.
עושים: רבים ביקרו באתר – הכולל יצירות אמנות, מתחם יד לילד, המוזיאון לתולדות השואה, בניין ארכיון שבו מיליוני מסמכים אותנטיים, בית ספר מרכזי ובינ"ל להוראת השואה, ועוד – בעבר הרחוק, בצבא או בתיכון. לאלה צפויה הפתעה: בשנת 2005 נחנך מחדש המוזיאון המרכזי – המוזיאון לתולדות השואה.
מדובר במבנה עצום מבטון, החותך את ההר שעליו הוא שוכן. מבנה חשוף וקר במהותו שצדו האחד מעל לעמק, והמשכו מתחת לפני הקרקע, בתוך ההר שעליו אתם עומדים. אין ספק שהאדריכל הנודע משה ספדי הצליח להעביר את המסר היטב.
בתוך המוזיאון נמתח מסדרון ישר גדוש במכשולים המאלצים אתכם לפנות ימינה ושמאלה, אל חללי המשנה. הליכה המשולה לרצף האירועים ההיסטוריים, לפי סדר כרונולוגי: מתחילים ברקע הכרחי על חיי היהודים במזרח ומערב אירופה, וממשיכים אל תוך אירועי מלחמת העולם השנייה וזוועות השואה.
והכול משולב בתצלומים, קליפים, חפצים אישיים של הקורבנות ואלמנטים אותנטיים שנמצאו באתרים השונים: גדר חשמלית, קרונות רכבת, עמודי תאורה מרחוב בגטו ורשה ועוד. ב"יד ושם" עשו החלטה מעניינת, בבואם לתכנן את המקום. הוחלט כי הדרך היעילה והמעניינת ביותר להעביר את ייצוג השואה הוא דרך סיפורים אישיים. במהלך השיטוט תלמדו להכיר מספר דמויות, לעקוב אחר קורותיהם, לקרוא את מכתביהם ויומניהם באופן הכי אינטימי. תהיו חייבים להודות שמדובר בחוויה מטלטלת, יותר מכל מראות הזוועה המוצגים בסרטי תעודה.
סיום ההליכה יביא אתכם את היכל השמות – חלל מרהיב, עצום ומעורר השראה הבנוי כשני קונוסים ענקיים הפונים זה אל זה. מהיכל השמות יוצאים אל העתיד האופטימי משהו. אור גדול חודר לפתע פנימה, אל החלל האפל, ומיד נפתח הנוף בדרמטיות אל עבר השמיים הכחולים ואל יערות האורנים השופעים של הרי ירושלים.
אוכלים: קפיטריה באזור מבואת הכניסה.
מגיעים: אתר יד ושם ממוקם בהר הזיכרון בירושלים. הכניסה לאתר דרך צומת הולנד, הנמצא על ציר הרצל, מול הכניסה להר הרצל והירידה לעין כרם.
ברוכים הבאים: כולם, מגיל 10 ומעלה.
פתוחים: ראשון-רביעי 17:00-9:00, חמישי 20:00-9:00, שישי וערבי חג 14:00-9:00 (בשבתות סגור). סיורים מודרכים בעברית נערכים מדי יום בשעה 11:00.
מדברים: טלפון 02-6443769/415.
גולשים: אתר יד ושם
משלמים: רק על סיור מודרך. ביקור עצמאי אינו עולה כסף. ניתן לשכור מתקני הדרכה קולית אישיים.