וכך פותחים את הסתיו במצפה אבירים שבגליל המערבי: בחול המועד סוכות יפתחו תושבים במצפה אבירים שבגליל המערבי את לבם, יישובם וחצרותיהם ביריד תיירותי-קולינרי של חקלאים, יצרני מזון ואמנים מרחבי האזור. היישוב ייסגר לכלי רכב וניתן יהיה להיכנס אליו רק ברגל או בהסעה מאורגנת. תמורת תשלום דמי כניסה בשער היישוב יוזמנו המבקרים להתארח בגינות ובחצרות הבתים הפרטיים, להכיר את יושבי הבית ולטעום מפרי עמלם.
במקביל יוכלו האורחים לשמוע הרצאות מפי ייננים שיתקבצו לכאן מרחבי הגליל, וגם ליהנות משפע טעימות של גבינות צאן ובקר, מאפים, ליקרים, ריבות, ממרחים ועוד. בין השאר יתקיימו הופעות של כמה הרכבי מוזיקה מקומיים, וייערכו טיולים מודרכים באזור. לצד הטעימות ניתן יהיה לסעוד במסעדת מורל של השף לירז קריספין, שבה תפריט מגוון ומנות מעוצבות וטעימות להפליא (לא כשר. טל'054-5863546 , www.morell.com). את הפסטיבל יזם תאגיד של עשרה תיירנים מהיישוב בסיוע המועצה האזורית, עמותת התיירות גליל מערבי ובוסתן אברהם.
מצפה אבירים הוא מקום שכדאי לפקוד אותו גם בלי קשר ליריד. היישוב טובל בחורש ים-תיכוני עבות, שנשמר גם במהלך הקמת היישוב. למעשה, השאלה הראשונה שעולה מרגע שעוברים דרך שער הכניסה היא איפה הבתים - כיוון שהם נחבאים מהרחוב וגם זה מזה מאחורי מסכים של אלונים סבוכים.
כאלה הם גם הצימרים השונים הפזורים ביישוב. "אגדה של בקתה" (טל' 050-4703818) של מירל'ה ודני קדר הן שתי בקתות עץ פרטיות בעלות חצר קטנה התחומה על-ידי ירק, עם ג'קוזי פנימי וחיצוני השוכן בצל עצי החורש. הבקתות משרות תחושת ביתיות ויש בהן אבזור יוצא דופן - ממגוון סוגי קפה ושמפו ועד ספרים, סרטי די.וי.די ומיני חדר כושר. לאחת הבקתות נגישות לנכים.
ב"אינדיגו", של אנה ופבלו יונגמן (טל' 04-9870034, 050-4863055), תוכלו להתרווח בחדרי אירוח מעוצבים המשקיפים אל הים. בעלת הבית, במקצועה אדריכלית נוף, היא שתכננה את החדרים והחצר, וכן את המצפור המוצל שנמצא בשוליים המזרחיים של היישוב. במקום פועל גם מרכז טיפולים קטן.
אם התאהבתם בחורש עד כדי רצון להתמזג איתו, תוכלו לשהות ב"סוכות הרועים" המקוריות שהגו ותכננו אייל ועדנה חפר (טל' 052-5832632), מוותיקי היישוב. הסוכות הן בעצם סככות שבהן מיטות, מטבחון, מקלחת ושירותים בלב החורש. הכתלים אווריריים, עשויים מחצלות, והגג שקוף ומאפשר לחזות בבדי האלונים ובכוכבים המנצנצים. יש כילות גדולות נגד יתושים. בבעלותם של אייל ועדנה גם שני צימרים וכן חנות בשירות עצמי לגבינות עזים שמייצרת עדנה וליינות בוטיק. מה זה אומר שירות עצמי? - יש מוצרים במקרר, בוחרים מה שרוצים, מניחים כסף בקופה ונוטלים עודף מתיבת העודף.
"לא גונבים?" אני שואל. "בשביל להאמין בשיטה, צריך לתת אמון מלא. אני לא בודקת", משיבה עדנה. באותו אופן מופעלים אצלם בית קפה ואתר קמפינג, וכיום השיטה מאומצת בכמה מקומות נוספים ביישוב.
סביב אבירים ישנן כמה אפשרויות טיול. האתר הסמוך והנגיש ביותר הוא מצד אבירים. בשיא העיקול האחרון של הכביש, לפני היישוב, יוצא ימינה (מערבה) שביל שסימונו שחור. השביל הצר נבלע מיד במעבה חורש טבעי. כעבור מטרים ספורים מגיעים אל פיצול. סטייה ימינה, בת מאות מטרים אחדים, תוביל אותנו אל שרידי מצודה קטנטונת בנויה אבני ענק. מעט מאוד ידוע על המקום ועל אודותיו. לפי רוב ההשערות זהו מבנה צלבני, אבל גם בלי להתעמק בהיסטוריה זוהי נקודה נפלאה לשבת בה ולהשקיף לעבר השקיעה.
אם נחזור אל השביל השחור ונמשיך בו - נוכל לרדת דרכו אל ערוץ נחל כזיב. כאן נוכל לחפש את דמותו המגולפת בסלע של "האיש שבקיר" - דמות מסתורית של חייל רומי. אייל חפר ישמח לספק פרטים על מסלולים נוספים באזור. הוא עצמו עורך טיולי רכיבה ומשכיר את הרומנטיקר - רכב שטח שבו ניתן לנסוע דרך השטח אל פארק גורן. הנסיעה חולפת בחורש טבעי ומגיעה אל אזור שבו תצפיות נהדרות על ערוץ נחל כזיב, הים ומבצר המונפורט.
אירוע "חצרות אבירים": רביעי, 7 באוקטובר, חול המועד סוכות. אינטרנט: www.abbirim.co.il; עונה מומלצת: כל השנה; התאמה: כל המשפחה; קושי מסלול: מקל וקצר ועד בינוני, עם ירידה ועלייה תלולות; אורך מסלול: קצר - כמה מאות מטרים; ארוכים יותר - שלושה עד חמישה וחצי קילומטרים; משך מסלול: קצר - חצי שעה; ארוך - ארבע שעות וחצי; ציוד נדרש: כובע, נעלי הליכה, מים, קרם הגנה מפני השמש. לצועדים בנחל כזיב: סנדלים להליכה במים ובגד ים; מפה: מפת סימון שבילים מס' 2, גליל עליון (מהדורה אחרונה הודפסה ב-2005).
איך מגיעים: מזרחה בכביש 89 לצומת כברי. עוברים את מעלות-תרשיחא, ממשיכים לחורפיש. ארבעה קילומטרים אחרי צומת חוסן פונים שמאלה, לאלקוש ולאבירים. בכניסה לפסוטה פונים שמאלה למצפה אבירים. בעיקול החד שלפני המושב יש הסתעפות שבילים מסומנים אדום ושחור. האדום מוביל לפארק גורן והשחור למצד אבירים.