הקיץ עוד לא התחיל, אבל כבר השבוע טבעו שלושה אנשים למוות ועוד אישה חולצה במצב קשה מאוד. אמש אלו היו זוג תיירים מגרמניה שטבעו לעיני ביתם מול חופי נתניה.
כ-80% ממקרי הטביעה נגרמים על ידי תופעה שנקראת זרם סחף. "מדובר על הצטברות של מים שמגיעים מהגלים וזורמים כמו מעין נחל בחזרה פנימה, אל תוך הים" מסביר אורן פרבר מהבלוג "מדע ושאר רוח". "זה המקום שנראה הכי בטוח בתוך המים, כי אין שם גלים, לכן אנשים בדרך כלל מתמקמים ליד זרם הסחף, ופתאום מרגישים שהם נסחפים אל תוך הים.
ממה אנחנו צריכים להיזהר כשאנחנו במים?
"לא צריך להיות עמוק בתוך המים כדי שזרם הסחף יסחוף אתכם, מקרה הטביעה בחדרה התרחש כאשר הרוחצים היו בעומק של מטר אחד בלבד" אומר פרבר. כשזה קורה, באופן אינסטנקטיבי מנסים לשחות בחזרה אל החוף, נגד הזרם. "אי אפשר להתמודד נגד הים" אומר פרבר, "ותוך פחות מדקה אתה מותש, בולע מים וטובע".
אם תופס אותנו הזרם הזה, מה צריך לעשות?
"יש שתי אסטרטגיות" עונה פרבר. "דבר ראשון, לא להילחץ ולתת לזרם, עד כמה שזה נראה מפחיד, לסחוף אותנו פנימה. הזרם הזה לא אמור לקחת אתכם רחוק, מקסימום עד עומק של 50 מטרים. כדי לחזור, צריך לתפוס את הגלים שזורקים אותנו לחוף. האסטרטגיה השנייה תקפה רק אם אתם שחיינים טובים. אתם צריכים פשוט לחתוך שמאלה או ימינה לכיוון הגלים. פשוט לשחות לעברם במקביל לחוף ולא לכיוון החוף".
אחד הדברים הטרגיים שקורים הוא שהורה שרואה את הילדים שלו נסחפים בדרך כלל קופץ למים כדי להציל אותם וטובע בעצמו. "אם רואים מישהו נסחף - כדאי לזרוק לו משהו כמו גלגל הצלה או ג'ריקן כדי שיוכל לתפוס ולצוף עליו" הוא אומר.
הבעיה בארץ היא שכמעט אף אחד לא יודע על התופעה הזאת. ההורים קוראים לזה "מערבולות" ומזהירים את הילדים מפניהן, ומדובר בכלל בדבר אחר לגמרי עם אסטרטגיית יציאה אחרת לגמרי. "כל ילד בארצות הברית ובאוסטרליה יודע מה זה זרם סחף, כדי להימנע מראש ממנו, ודווקא בארץ זה מושג שבכלל לא שגור" פרבר אומר. אולי במסגרת המהפכה שהשר נפתלי בנט מחולל בימים אלו במשרד החינוך, כדאי גם להכניס שעה אחת בודדת של בטיחות בים, כמו שמלמדים בטיחות בדרכים.
קראו את הפוסט "להיכנס לים ולצאת בשלום" בבלוג של אורן פרבר.
>> טבריה: כך 7 מיליון שקלים הלכו לפח על אטרקציה בעיר
>> קיץ בניו יורק: כל מה שחדש בעיר הכי תוססת בעולם