אין לנו הרי געש פעילים (לפחות לא כאלה שאנו יודעים עליהם), הדבר הכי קרוב אצלנו לטורנדו זה בריזה חורפית שמעיפה מטריות על חוף הים ורעידות האדמה שלנו מזכירות נחיתה רכה של מעלית בבניין משרדים חדיש (טפו, טפו, טפו). אבל מאחר שתופעות טבע אקסטרימיות נוטות לשלהב את הדמיון האנושי, לא נותר לנו אלא להסתמך על צפייה בשיטפונות החורפיים בדרום הארץ. ואל תזלזלו: השיטפון הנכון, בזמן הנכון, במקום הנכון ועם רמת האדרנלין הנכונה – יכול לרגש גם את הציניקנים הגדולים ביותר.
גיאוגרפיה למתחילים
אבל לפני הכל, קצת גיאוגרפיה למתחילים. השיטפון הראוי ביותר הוא זה שנוצר בעקבות השילוש הקדוש: אגן ניקוז גדול, קרקע חרסיתית אטומה וצמחייה דלילה. מה זה אומר? שהשיטפון יהיה גדול, שהמים לא יחלחלו במהרה וששום צמחייה לא תעמוד בדרכם של תועפות המים הגועשים. בקיצור, צפו לשיטפון אלים, מהיר ורועש.
העובדה שקשה לחזות מראש היכן ומתי ייערך השיטפון התורן – גם היא מוסיפה קסם למשוואה. בכל מקרה, בכדי לצוד שיטפונות צריך להכיר היטב את מערכת הניקוז של הנגב ומדבר יהודה. כך למשל, משקעים שיורדים באזור ירושלים יגרמו לשיטפון בעין גדי, וגשם עז שניתך בבקעת ערד יביא בתוך מספר שעות לשיטפון בנחל הבשור המרוחק.
איפה נשטפים
מדבר יהודה
השפעה: גשמים במרחב שבין ירושלים לערד. כלומר, כשהחזאי מדבר על ממטרים כבדים בהרי יהודה, זה הזמן שלכם לצאת לדרך.
נחל ערוגות: תצפית מגג מועדון מצפה ערוגות בקיבוץ עין גדי. ניתן גם לצפות מכביש מס' 90.
נחל צאלים: תצפית מרשימה על מפל נחל צאלים מברכת צפירה, צפונית לכפר הנוקדים. ניתן גם לצפות בזרימה היורדת לעבר ים המלח מכביש מס' 90.
נחל זוהר: תצפית מהדרך העולה למצפה זוהר, לא הרחק מאזור בתי המלון של דרום ים המלח.
נחל דרגה: תצפית במקום שבו הנחל חוצה את כביש מס' 90, בדרכו לים המלח. תצפית נוספת: עולים לאזור מצוקי דרגות, ממשיכים לכיוון הנחלים משאש ומורבעת ופונים לתצפית גבוהה מגבעת המצבות (סימון שבילים שחור).
נחל קומראן: תצפית גבוהה ומרשימה מאזור תעלת המים שבתחומי גן לאומי קומראן.
נחל קדם: תצפית מרהיבה על המפל הגבוה, מכביש מס' 90 (צפונית לעין גדי).
מזרח הנגב
השפעה: גשמים בהר הנגב המזרחי – ירוחם, דימונה, המכתש הגדול והקטן.
תצפית שיטפונות מכביש הערבה (מס' 90): נחל צפית ותמר (דרומית לצומת הערבה), נחל נקרות (על גשר נחל נקרות, מול מושב עין יהב) ונחל פארן (על גשר נחל פארן, צפונית למושב פארן).
הר הנגב המרכזי
השפעה: גשמים ברמת עובדת ומצפה רמון.
נחל צין: תצפית מאזור קבר בן גוריון שבשדה בוקר, או מראש מפל עין מעריף הנמצא בתחומי גן לאומי עין עובדת.
נחל רמון: על כביש מס' 40 החוצה את מכתש רמון.
נחל נקרות: כנ"ל. אפשרות נוספת: נסיעה לחניון חאן סהרונים והליכה לכיוון מעלה דקלים.
מערב הנגב
השפעה: גשמים משמעותיים בבקעת ערד, בקעת באר שבע וצפון הנגב.
נחל הבשור: תצפית מתל שרוחן, ממגדל התצפית ליד קיבוץ צאלים או מתל ג'מה, מערבית לקיבוץ רעים. בשל המרחק בין אזור ירידת הגשמים לבין השיטפון, תיתכן השהייה של 6-12 שעות.
קצת עזרה מידידים
למידע על שיטפונות חזויים ודרכי גישה: מרכז המקרים במצפה רמון (08-6588691), בי"ס שדה שדה בוקר (08-6532016) ובי"ס שדה עין גדי (08-6584288).
מי שרוצה לערוך את טיולי השיטפונות במסגרת מאורגנת מוזמן להתקשר ל"קו ליער" של קק"ל
(1-800-350-550) או לחברה להגנת הטבע (03-6388688), ולהירשם לטיול שיטפונות. ברגע שיש מצב ירימו אליכם טלפון ויקפיצו אתכם דרומה.
שנייה, לא סיימנו: כללי זהירות
בואו לא נשכח שמדובר בטיולים המיועדים לבעלי ניסיון ולמי שמכיר היטב את היעד. מומלץ מאוד להצטייד במדריך מקומי המכיר את האזור היטב.
אל תנסו להיות גיבורים. עדיף לראות שיטפון מרחוק ולהישאר יבש. יש ספק? אין ספק. עשו "אחורה פנה".
כמו נרות חנוכה, השיטפונות הם "אלא לראותם בלבד". לעולם אין לחצות את הזרם, גם אם הצטיידתם ב"האמר" של דוד שלכם. נדמה לכם שהמים רדודים ושקטים? הכל יכול להשתנות בשניות. סכנה נוספת: סלעים הנסחפים במהירות על ידי הזרם עשויים לגרום לפגיעה קטלנית.
המיקום שלכם יהיה תמיד רחוק וגבוה מזרם המים. בגלל זה קוראים לזה תצפית. כניסה לערוצי הנחלים ולנקיקים אסורה בהחלט! גם עמידה בקצה הגדה עלולה להיות מסוכנת בשל מקרים של קריסה פוטנציאלית.
השיטפון נוטה להופיע תוך רגעים ספורים, בעוצמה, באלימות ובהפתעה גמורה. כך, יום בהיר עשוי להטעות.
קחו בחשבון שכבישים חסומים עלולים לעכב אתכם.
טבעתם? תשכחו מלתבוע אותנו. זו בכלל כתבה תיאורטית - האחריות היא עליכם.
והכי חשוב: יש להצטייד בערכת קפה (כדי להעביר את הזמן) ובמצלמה (כדי להשוויץ בבית).