שיא חדש במספר הנוסעים בנמל התעופה בן גוריון נרשם ביום חמישי האחרון, עם יותר מ-86,500 נוסעים ביממה ב-496 טיסות בינלאומיות. ביולי עברו בנתב"ג 1,925,660 נוסעים - ישראלים וזרים - בטיסות בינלאומיות, עלייה של 9% לעומת יולי 2015. בכך מקווים ברשות שדות התעופה לחצות את רף 4 מיליון הנוסעים ביולי־אוגוסט.
הנתונים מחזקים מגמה ברורה של עלייה במספר הטסים בשנים האחרונות. מאז החלה מדיניות שמים פתוחים ב-2013, שהוזילה את הטיסות והגבירה את התחרות בענף, הישראלים טסים הרבה יותר. לתחרות זו מסייעות הן מגמת ההוזלה במחירי הדלק, והן המהפכה הטכנולוגית של חברות נסיעות וחברות תעופה, המאפשרת חסכון בעלויות התפעול - שלבסוף מגולגל אל הנוסעים.
לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מספר הישראלים שיצאו לחו"ל ביולי היה 831 אלף, ועד סוף אוגוסט המספר צפוי להגיע ליותר מ-1.5 מיליון. ביולי אשתקד יצאו 726 אלף ישראלים לחו"ל, וביולי 2014 יצאו לחו"ל 644 אלף ישראלים. ביולי 2013 יצאו 628 אלף - מספר שהיה אז מספר שיא ביציאות ישראלים לחו"ל, לאחר שבאפריל של אותה שנה נחתם הסכם שמים פתוחים, אשר סימן את תחילת תהליך הוזלת מחירי הטיסות.
30 אלף תיירים מצרפת ביולי
לפי נתוני הלמ"ס, בתיירות הנכנסת בחודש יולי נראית מגמה של נסיגה. ביולי 2014, אז פרץ מבצע צוק איתן, נרשמה תנועה של כ-194 אלף תיירים שנכנסו לישראל. ביולי 2015 חלה התאוששות והגיעו לישראל כ-245 אלף תיירים, ואילו ביולי האחרון נרשמו כניסות של 232 אלף תיירים בלבד.
מחצית מהתיירים הגיעו מאירופה, כאשר צרפת מובילה את המגמה עם 31.5 אלף תיירים צרפתים שהגיעו לישראל, ולאחריה בריטניה עם 15 אלף תיירים ואוקראינה עם 10,000 תיירים. מארה"ב וקנדה הגיעו כ-61.5 אלף תיירים, ואחוז השינוי המפתיע ביותר נרשם בכניסת תיירים מסין: כ-7,000 סינים פקדו את ישראל בחודש יולי האחרון לעומת 3,400 ביולי אשתקד.
הטיסות הזולות לחו"ל פגעו בתיירות הפנים
לפי דו"ח רשות שדות התעופה, הטיסות הזולות לחו"ל פגעו בטיסות הפנים-ארציות, שכן כבר ביולי נרשמה ירידה של 10.5% בטיסות הפנים וירידה של 3% במספר הנוסעים בטיסות פנים-ארציות, שעיקרן לאילת, בהשוואה ליולי 2015. הנתון ממשיך מגמה של ירידה בטיסות הפנים-ארציות בחודשים האחרונים בפרט, ומאז שהחלה מדיניות שמים פתוחים בכלל.
גם עליית קרנן של חברת הלואו-קוסט שמצליחות להציע לנוסעים חבילות במחירים זולים במיוחד מסייעות לקיפאון בתיירות הפנים. כך, ביולי נרשמה ירידה של כ-5% בלינות תיירים ישראלים. לפי נתוני התאחדות המלונות וחברות הנסיעות הישראליות, חלו ירידות של בין 5% ל-15% בביקושים לחופשות באילת.
לדברי זיו רונן, מנכ"ל גוליבר, לא המחירים באילת הם אלו שהתייקרו, אלא הירידה הדרסטית במחירי החופשות לחו"ל היא זאת שהופכת את החופשות בחו"ל לאטרקטיביות יותר, "הנתונים שלנו מצביעים על ירידה משמעותית של 30% במחיר החופשות ליעדים הפופולאריים בחו"ל מ-2013".
איפה הייתם?
היעד המבוקש ביותר בחודשי הקיץ הוא יוון. ביולי טסו לאיים 180,179 נוסעים, שהם כ-9.5% מכלל הנוסעים לחו"ל. מדובר בעלייה של 6% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה. לפי נתוני טרווליסט, הפופולרים ביותר מבין איי יוון הם כרתים ורודוס. יעדים נוספים שהתנועה אליהם גברה לעומת התקופה המקבילה ב-2015 הם קפריסין, אליה נרשמה עלייה של 34.5% ביחס ליולי בשנה שעברה, בולגריה (28%) ורומניה (24.5%).
בוקרשט נהפכה בקיץ הנוכחי ליעד פופולארי בקרב משפחות, כאשר הסיבה לכך קשורה בהיחלשותם של יעדי מערב אירופה, בהם ערי גרמניה, דנמרק וצרפת. ניתן לייחס היחלשות זאת גם לאירועי הטרור במערב אירופה ובפריז, שהיתה באופן מסורתי יעד פופלארי למשפחות, וגם, ואולי בעיקר, למחירים הזולים של חבילות הנופש באיי יוון ובערי מזרח אירופה, שזולות יותר מלכתחילה.