מצד אחד ברשת הטבע והגנים מסכמים שנה עם ירידה חדה של 49 אחוזים במספר המטיילים בשמורות הטבע והגנים הלאומיים. ומצד שני, חצי הכוס המלאה מבחינתם היא שהירידה הזו נבעה בגלל שלא היתה תיירות חוץ בכלל ובגלל שכמות המבקרים הישראלים הוגבלה מאוד בשל הנחיות התו הסגול. המכסות שהיו מותרות על פי החוק, מולאו כמעט לגמרי.

כעת כמו כולם, גם הם מסתכלים קדימה ומקווים ש-2021 תהיה טובה בהרבה. שאול גולדשטיין, מנכ"ל רשות הטבע והגנים, מציין שמבחינתו השנה שעברה היא רק המקפצה לזו שתבוא: "השאיפה המרכזית שלנו היא שהציבור בישראל יתחבר לארץ. האופציות לעשות זאת זה על ידי פתיחת אתרים חדשים, לשפר את הנגישות והאתר, לנקות את הארץ ולייצר פרויקטים שמשלבים את הקהילה."

שמורת הטבע עין אפק (צילום: תמר עבדת, רשות הטבע והגנים)
מטיילים בשמורת הטבע עין אפק. כמות המטיילים ירדה בצורה משמעותית | צילום: תמר עבדת, רשות הטבע והגנים

באיזה מהדברים האלה אתה מתמקד?
"פרויקט ניקיון המיליון. החזון הוא שבקיץ יצאו מיליון איש לנקות את הארץ ונצליח להוביל לשינוי תודעתי. אם נצליח להוציא מיליון איש החוצה זו תהיה הצלחה מאוד גדולה. בינתיים עשינו זאת עם פרויקט ה-500 (פרויקט בו הועסקוו 500 אנשים שיצאו לחל"ת בעבודות של ניקיון ושיפוץ אתרים שונים א.א.) ועם המבצע בפסח וזה יהיה בט"ו בשבט ונראה שאנחנו בכיוון הנכון."

הקורונה עזרה בשינוי התפיסה?
"זה לא חד משמעי. מצד אחד היה הרבה לכלוך בזמן שאנשים יצאו לטייל ומצד שני אנשים יצאו והתאהבו בארץ מחדש."


מלבד לפרויקט המיליון, אותו מקדמים ברשות הטבע והגנים, גולדשטיין מציין שמאוד חשבו לו שבשנה הקרובה יכריזו על אתרים חדשים וישופצו אתרים קיימים. "זה משהו שלא הצלחנו ב-2020. התקציבים ירדו, הממשלה התחלפה כל הזמן וזה המצב שנוצר."

עין אפק (צילום: מנו גרינשפן, רשות הטבע והגנים)
שמורת עין אפק ריקה לגמרי ממטיילים בזמן הסגר השני | צילום: מנו גרינשפן, רשות הטבע והגנים

יש פחד שגם השנה תראה אותו הדבר?
"ברור. עד עכשיו הצלחנו להסתדר בזכות האוצר, אבל יש חשש שיגיע הרגע שלא נוכל לקבל יותר עזרה ואז נהיה בבעיה. במצב כזה יכול להיות שאתרים לא יהיו זמינים, וזה מצב שאני מאוד חרד ממנו. לכן מאוד חשוב לנו לגייס כספים."

ואם הכל יחזור לשגרה, איזה אתרים חדשים צפויים לעבור מהפך או להיפתח השנה?
"יש הרבה, אך מבחינתי שניים מהפרויקטים לשנה החדשה הם הכי דרמטיים: הראשון הוא גן לאומי שבטה – מקום שהיה הרוס לגמרי והחלטנו לשקם אותו. לדעתי אנחנו עושים בו עבודה יוצאת מן הכלל והוא כבר נראה הרבה יותר טוב ונגיש לציבור. כשהמקום יהיה גמור, הוא יהיה מהאתרים המובילים שלנו. השינוי שלו הוא גדול.

השני זה חמת גדר – מרחצאות רומים מיוחדים שנשארו כמעט שלמים לגמרי. מדובר מקום יפהפה עם פאר מטורף. המקום שנמצא בתוך חמת גדר שכולם מכירים, היה מוזנח במשך שנים ואנשים לא הכירו את מה שקורה בו. הגענו להסכם עם הקיבוצים שמפעילים את האתר והשקענו בו הרבה כסף כדי שיחזור להיות מפואר. יש לו פוטנציאל ענק."

שבטה (צילום: דורון ניסים)
שבטה | צילום: דורון ניסים

חמת גדר (צילום: מזי מגנאזי מוסקוביץ)
מרחצאות חמת גדר | צילום: מזי מגנאזי מוסקוביץ

איזה עוד פרויקטים צפויים השנה?

גן לאומי תל דור

אתר חדש שהוכשר מדרום לשמורת הבונים. משלב חוף ים עם מפרצים, תל ארכיאולוגי ונוף מרהיב. האתר מותאם לקיץ ולחורף. מתוכננת בו פעילות שיט קיאקים וצלילה, מסלול רגלי בשביל הרכס המונגש לנכים ושביל חוף אתגרי יותר במפגש של סלעי הכורכר עם קו המים. עדיין בשלבי פיתוח.

תל דור (צילום: יניב כהן)
תל דור | צילום: יניב כהן

גן לאומי תל לכיש

צפוי להיפתח בשנה הבאה לקהל לאחר כ-7 שנים של עבודה מאומצות במסגרתן הוקם מרכז מבקרים חדיש, שבו יוצג הקרב של כיבוש לכיש על ידי סנחריב מלך אשר. הקרב יתואר באמצעות העתקים של תבליטים שהתגלו בארמון נינווה. עדיין בשלבי פיתוח.

תל לכיש (צילום: מזי מגנזי מוסקוביץ)
תל לכיש | צילום: מזי מגנזי מוסקוביץ

גן לאומי צבעי רמון

המשך פיתוח של האתר ב-2020 לאחר שנחנך רשמית בסוף דצמבר  2019. הגן הלאומי כולל ציר חדש בין מחשפי סלע מרהיבים, מקווי מים במדבר, סלעים בגוונים שונים, חולות צבעוניים, בנוף מדברי. המחצבות שהיו במקום שוקמו ובמקומן הוקם גן לאומי המאפשר טיול בנוף מדברי מרהיב. בקרוב יוקם במקום מרכז מבקרים הכולל שירותי תיירות לרווחת המבקרים. עדיין בשלבי פיתוח.

צבעי מכתש רמון - 2 (צילום: יניב כהן)
צבעי רמון | צילום: יניב כהן

גן לאומי סוסיתא

בימים אלו רשות הטבע והגנים חושפת, משמרת ומפתחת את אחד האתרים המרשימים בארץ – סוסיתא. האתר צופה אל הכינרת ממורדות הגולן, משלב בתוכו ממצאים ארכיאולוגיים מרהיבים עם נוף קרוב ורחוק. העבודות יסתיימו בעוד כשנה ואז ייפתח לקהל אתר חדש שימשוך אליו בתקווה אלפי מבקרים מהארץ והעולם. עדיין בשלבי פיתוח.

סוסיתא (צילום: שלומית שביט)
סוסיתא | צילום: שלומית שביט

גן לאומי עין צנובר

בשטח הבסיס הצבאי צנובר, ליד צומת בית המכס בגולן, נובע מעיין נפלא. מקור המים של נחל המשושים. לאחר משא ומתן ארוך הגיעו רשות הטבע והגנים וצה"ל להסכמה על פינוי חלק מהבסיס לטובת הכשרת השטח לגן לאומי ושמורת טבע. בחלק שיפותח יזרמו מי המעיין לשני ערוצים האחד ערוץ טבעי ושיקום אקולוגי, השני בריכות שכשוך ונופש בחיק הטבע לקהל הרחב. במקום יוכשר גם חניון לילה למשפחות וקבוצות כבסיס ליציאה לטיולים באזור. בשלבי פיתוח.

עין צנבר (צילום: אבישי צוקר)
עין צנובר | צילום: אבישי צוקר

אתר לאומי חאן שער הגיא

אתר לאומי שפותח בהשקעה של מיליוני שקלים, מנוהל על ידי רשות הטבע והגנים ומנציח את מורשת מבקיעי הדרך ומלווי השיירות לירושלים הנצורה במלחמת העצמאות. האתר נחנך רשמית באופן סמלי בכ"ט (29) בנובמבר השנה, למען לוחמי הפלמ"ח שעודם בחיים וחיכו לחנוכתו בכיליון עיניים. בחודשים הקרובים עם השלמת הפיתוח וההיערכות ייפתח גם לציבור הרחב.

שער הגיא - 2 (צילום: יניב כהן)
חאן שער הגיא | צילום: יניב כהן

מוקדי ביקור חדשים בהרודיון

התיאטרון, חדר האירוח המלכותי של הורדוס, גרם המדרגות העצום ומסדרון הקשתות המפואר. ייחנך רשמית בקרוב.

הרודיון (צילום: דניאלה תורגמן)
הרודיון | צילום: דניאלה תורגמן

מגדל צדק

גן לאומי רחב ידיים הכולל שבילי טיול ברגל ובאופניים נרחבים, חוויות ארכיאולוגיות ותצפית מהמבצר הקדום בראש הגבעה לצד חוויות אקולוגיות של בריכת חורף וצומח מגוון. עדיין בשלבי פיתוח. צפוי להיפתח לקהל הרחב בתחילת 2021.

מגדל צדק (צילום: יניב כהן)
מגדל צדק | צילום: יניב כהן

גן לאומי תל גזר

הנגשת בור המים הקדום עם גרם מדרגות מיוחד. צפוי להיפתח לקהל הרחב בחודשים הקרובים.

תל גזר (צילום: יניב כהן)
תל גזר | צילום: יניב כהן