לא קל לצאת לטייל בחודש אוגוסט בארצנו המתחממת. צריך אומץ מסוים כדי לעזוב את המזגן ולצאת מאזור הנוחות הקריר והפחות לח, אבל כשביקור בגן לאומי קיסריה עומד על הפרק הכול יותר קל. אז יצאנו באחד מהימים היותר חמים לביקור בקיסריה ובזכרון יעקב השכנה. שני מקומות בהם ההיסטוריה משולבת ביופי עוצר נשימה.

קיסריה

העיר העתיקה קיסריה ונמל הסירות העתיק הינם אחד מהאתרים ההיסטוריים היפים והמועדפים בארץ. הגן הלאומי קיסריה מארח מדי שנה מאוד אלפי תיירים מהארץ ומחוצה לה. מבחר רחב של פעילויות לכל המשפחה עומד לרשות המתארחים במקום. סיורים מודרכים, צלילה לנמל העתיק, תצפיות נוף, קולינריה מצוינת ועוד.

הגן הלאומי קיסריה הוא פנינה היסטורית יפהפייה. כל המגיע לפתחו של הגן יכול מיד לחוש את משב ההיסטוריה סביבו כאילו שנכנס למכונת זמן שמחזירה אותך ל-30 שנה לפני הספירה, לתקופה בה כבשו הרומאים את ארץ ישראל, קיסריה הייתה הדובדבן שבקצפת שהוגש למלך הורדוס שבהמשך מלך בה 33 שנה וגם העניק לעיר את שמה.

הנמל העתיק (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי
הרחוב הראשי בעיר העתיקה (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

בגן לאומי קיסריה קיימים 3 מוקדים מרכזיים לביקור: הנמל העתיק, התאטרון הרומי ושרידי העיר הרומית. בביקורינו התמקדנו בשרידי העיר הרומית ביקור בנמל העתיק ובמרכז המבקרים החדש .

נכנסנו לגן בשער הצלבני שהוא הכניסה הצפונית-מזרחית לקיסריה. עוברים מעל הגשר ומביטים מערבה – נקודה יפה רגע להיעצר / לצלם בה, בזמן שחוזים בעוצמתה של החומה ויופיו של הים. שער מרשים זה היה חלק ממערכת ביצורים גדולה עוד יותר שכללה חפיר, חומה גבוהה ושערים מתוחכמים שמנעו כניסה ישירה לתוך העיר. בעזרת פניות בתוואי הדרך חשפו את הפולשים הפוטנציאלים לפגיעה מתוך העיר על ידי זריקת אבנים, שמן רותח ועוד מרום החומה.

ההליכה הנינוחה בין שרידי המבנים ממש מרגשת. עוברים באזורי המסחר של העיר הקדומה – ניתן לראות בבירור מבנים עמוקים בעלי קשתות, אילו שמשו כאזורים מנהליים של העיר כגון: מחסנים לאגירת מזון. וחלקם שימש כמבנים ציבוריים.

הכניסה הצפונית לעיר קיסריה העתיקה (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

פסל דויד בקיסריה (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

הורדוס זיהה מהר מאוד את יתרונותיה ויופייה של קיסריה והתחיל במרץ לפתח ולשפר את העיר – בנה תיאטרון ענקי, היפודרום, שווקים שוקקי חיים, מחסנים, רחובות מרווחים, מרחצאות חמים, מקדשים מרשימים ומבנים ציבוריים מפוארים וכמובן גולת הכותרת נמל חדשני.

כדי לבנות עיר גדולה במקום היה על הורדוס לבנות ראשית נמל. חופי הים בישראל אינם משופעים במפרצים טבעיים עמוקים או באי הקרוב לחוף שנחוץ לבנית מעגן מוגן לאניות. כמו כן, מפלס המים רדוד מאוד המקשה על בניית נמל במקום. נמל קיסריה הוא הנמל המלאכותי הראשון בעולם! הנמל נבנה בים הפתוח - יצירה הנדסית מורכבת. יחידות מזח הושקעו בים על גבי דוברות מעץ, ולצדם נבנו גם מגדלור ושוברי גלים.

היה חשוב להורדוס לבנות נמל זה כחלק מהאסטרטגיה הכלכלית והתפתחות האימפריה. סחר התבואות נעשה בשייט סמוך לחוף המזרחי של הים התיכון, שהצטיין בזרמי ים נוחים. הספינות שיצאו ממצרים לרומא נזקקו למקום עגינה ומנוחה, הצטיידות ותיקונים. הנמל הרומי החדש בקיסריה סיפק לספינות הסוחר שירותי נמל ומיסוי, וכך הגדילו את הכנסותיהם. ההשקעה בבניית הנמל השתלמה והפעילות בו התרחבה. עיר הנמל הייתה למעין חלון לתרבויות רחוקות, שכן דרכה נכנסו ויצאו סחורות מכל אגן הים התיכון במיוחד בין אלכסנדריה לרומא.

הכניסה למתחם השוק העתיק בעיר קיסריה (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

הנמל החזיק 100 שנה בלבד. את שרידיו אפשר לראות היום במעמקי הנמל הנוכחי בים. הנמל שאנחנו רואים היום הוא בעצם שיפוץ מעמיק ובנייה מחודשת של הצלבנים שנעשתה במאה ה 10 לספירה.

טיילת הים – לאורך חוף הים הציורי של קיסריה, על רקע העיר העתיקה והיפה, הוקמה טיילת רחבה העוברת ממערב לעיר הביזנטית העתיקה ולהיפודרום ומחברת את השער הצלבני מצפון עם ארמון השונית מדרום. לאורכה של הטיילת מעקה מגודר המפריד בינה לבין הים.

מרכז המבקרים החדש שנחנך לפני כארבע שנים שוכן בארבעה חללים היסטוריים בני כ-2,000 שנה. בנוסף לכך שהמקום מהווה מפלט נהדר מחום הקיץ (המזגנים עובדים כאן נהדר!) קיימת בו תצוגה מרהיבה של מוצגים ארכיאולוגים נדירים בשילוב מיצגי מדיה חדשניים. הממצאים המוצגים במקום התגלו במהלך חפירות בקרקע ובמצולות הים ומספרים באופן מושלם את הסיפור הייחודי של העיר קיסריה והנמל שלה. המרכז פועל 7 ימים בשבוע. יש להזמין כרטיסים מראש כאן.

מיצג אור קושלי במרכז המבקרים בחדש (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

מה אוכלים בקיסריה?

בקיסריה יש מבחר מכובד מאוד של 24 מסעדות. כל אחד ימצא בדיוק את מה שהוא אוהב – חפצה נפשכם באוכל אסייתי? יש, סטייק טוב? יש. אנחנו בחרנו להיכנס למסעדת ג'מס בשכונה 12 בקיסריה. במרכז המסחרי הקטן והפסטורלי שוכנת המסעדה שהינה חלק מהרשת המוכרת של ג'יימס בעלת ה-14 סניפים. תפארתה של הרשת הן הבירות המצוינות בייצור עצמי ולצדן אוכל פאבים קלאסי משודרג.

מסעדת ג'מס קיסריה (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

טעימות בירה בג'מס (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

אני ממליצה מאוד להזמין את מגש טעימות הבירה בו 6 סוגים שונים של בירות באמת טובות. לצד הבירות אכלנו מגוון מנות ראשונות – כבד קצוץ קלאסי ממש כמו של סבתא שלי, חציל בטחינה, ברוסקטה פטריות עם קרם אגוזים וזוקיני צלוי המוגש על "יוגורט" ועגבניות מיובשות. הכול היה טעים. חשוב להדגיש שהמקום כשר אבל מאוד לא מתפשר על הטעם הקלאסי של המנות. המנות שהולכות בדרך כלל עם יוגורט, פרמז'ן או כל גבינה אחרת מוגשות עם גבינות טבעוניות. עובדה זו משדרגת את המנות לטבעונים המוגשות במסעדה.

למנות עיקריות הגיעו לשולחן נקניקיות בקר וכבש חריפות המוכנות במקום, כריך סלופי ג'ונס שהוא כריך עם בשר אסדו בבישול ארוך ברוטב אסייתי שהיה טעים, קריספי צ'יקן שהוא בעצם שניצלענק המוגש עם רטבים נחמדים שהיה מעט יבש וגם פילה פרגית על רוטב קארי שהיה ממש טעים. כמו כן הטבעונית שבינינו הזמינה קציצות עדשים מנגול ובטטה – מנה יפה וגדולה מאוד שהייתה טעימה.

מנות ראשונות בג'מס (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

עיקריות בג'מס (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

שעות הפעילות של המסעדה ימים א׳-ה׳: 12:00 עד אחרון הלקוחות | מוצ"ש: שעה מצאת שבת

אם אתם מעדיפים לאכול בנמל קיסריה עצמו גם שם מבחר המסעדות רחב. מבין 8 המסעדות הפועלות במקום בחרנו במסעדה עם הנוף המושלם אל הים פורט לוקאל ביסטרו .

פורט לוקאל ביסטרו הינה מסעדת דגים חלבית כשרה הממוקמת ממש על המזח של הנמל. עוד לפני שטועמים משהו אוויר הים הצלול והמראה הנשקף מכל פינה כבר מבשר טובות על המקום. אם אתם מגיעים בשעה שהבטן עוד לא מקרקרת לכם אני ממליצה – שבו רגע , תזמינו איזה קוקטייל שווה או כוס יין לבן קריר, תנוחו ופשוט תהינו מהאווירה. אם אתם כן רעבים זה מקום מצוין לאכול בו. תפריט מגוון ארוחות בוקר, פתיחים כפיים ומאפים היוצאים מהטבון הלוהט כמו פיצות ועוד , פסטות וכמובן מגוון מנות דגים יסדרו לכם כל סוג של רעב.

הפורט מגוון מנות טעימות בנוף יוצא דופן (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

קוקטיילים במסעדת הפורט בנמל (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי
שעות פעילות א'-ה': 00:00 - 09:00 ו'- 15:00 - 09:00 שבת חצי שעה החל מצאת שבת ועד אחרון הלקוחות.

זכרון יעקב

השמש כבר נטתה לשקוע והשמים התחילו להיצבע באדום חזרנו לרכב ונסענו בדיוק 14 דקות מקיסריה לזכרון יעקב. אנחנו מאוד אוהבים את זכרון ונהנים לשוב אליה שוב ושוב לגיחות קצרות של 24 שעות של חופשה. עיר הטמפלרים יפה בעלת אווירה מיוחדת שמציעה למבקרים כל כך הרבה אפשרויות ואטרקציות.

>> לעוד המלצות לאטרקציות בזכרון יעקב

אני ממליצה מאוד לבקר במושבה עצמה ביקב כרמל – (לא רק לאוהבי יין) מרכז מבקרים המקיים גם סיורים מודרכים. טיול רגלי נעים במדרחוב היפהפה שבמרכז המושבה עם כניסה לחצרות הקטנות המסוגננות של הגלריות הייחודיות בהם מציגים אומנים ציורים, עבודות יד, פיסול ועוד.

לכול חצר יש סיפר בזכרון יעקוב (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

 

איפה אוכלים בזכרון יעקב?

מגוון גדול של אפשריות עומד בפניכם – ממש קשה לבחור. בכל ביקור שלנו במושבה אנחנו דוגמים מקום חדש. הפעם הגענו למסעדת אדמה הוותיקה שאינה נמצאת במדרחוב אלא מחוצה על גיבעה הצופה לנוף בתוך גן מקסים שהינו חלק מהיופי והייחוד שלה. ריח צמחי התבלין והפרחים מקדם את פנינו כבר בכניסה. המסעדה שוכנת בבית אבן מהמאה הקודמת שעבר שיפוץ ושימור.

המסעדה מציעה מגוון מנות ראשונות שחלק מהן הינן מנות אייקוניות ההולכות עם המסעדה מאז פתיחתה. מנות כמו מרק הערמונים המפורסם – שבצדק שמו נישא למרחוק. ארטישוק אלה רומנה – מנה מצוינת שגרפה קולות של התפעלות מכול האוכלים. החציל בטחינה שגם הוא מוכר היה כאן טעים. פטה הכבד היה ממש נימוח וטעים.

מסעדת אדמה  מבנה טמפלרי עתיק (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

מגוון מנות טעימות מאוד במחיר הוגן במסעדת אדמה (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

המנות העיקריות שקצרו שבחים לברק שלם בתנור אבן משוח בפסטו פטרוזיליה, גזר וזוקיני צלויים, מוגש עם פירה או פריקי. הטבעונית אכלה קדירת פריקי חיטה מעושנת עם ירקות צלויים, צנוברים ופסטו פטרוזיליה שהייתה טעימה מאוד. אבל את כל הסופרלטיבים קיבלה מנת הדגל של המסעדה - ניוקי "אדמה", ניוקי נימוח עם פטריות פורצ'יני ושמפיניון, שמן כמהין ופרמזן מנה מנחמת טעימה במיוחד שאם לא היינו מתביישים היינו ממש מלקקים את הצלחת.

אי אפשר לסיים ארוחה דשנה בלי מנה אחרונה. המנות האחרונות שהזמנו היו עשירות בטעמים ומשחתות במיוחד. קראמבל תפוחים חם מוגש עם גלידה וניל היה נפלא, מוס שוקולד טופי בכוס ענקית ומאפה פילו מקורמל, קרסט פיסטוק לצד סורבט פסיפלורה עליו המלצה המלצרית – ובצדק. ממש עונג מרוכז. כל המנות היו גדולות במיוחד ומחירן היה הוגן מאוד.

מנות אחרונות מושחתות במיוחד באדמה (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

עוד מקום שהיה לנו חדש והינו מאוד מומלץ לביקור הוא מעדניית בת הרים. המעדנייה בניהולו של אוראל אוחיון בן למשפחת חקלאים ממלכייה. המשפחה מגדלת בקר ומייצרת מהחלב גבינות חלומיות. המקום נפתח לפני כארבע שנים ומאז אוראל רק מפתח ומוסיף. אוראל אופה במקום לחמים ומאפים מלוחים נוספים וגם מארח לארוחות בוקר או ערב ואירועי בוטיק הכוללים גם יין בהזמנה מראש. המעדנייה הינה לונה פארק לכול פודי. כתובת: מעלה הראשונים 8, זכרון יעקב. 

אוראל הבעלים של מעדנית בת הרים (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

 

איפה ישנים בזכרון יעקב?

זכרון משופעת במקומות לינה לתיירים. גם במקרה הזה כל אחד ימצא את מקום הלינה המתאים לו ביותר. אנחנו בחרנו לחזור למלון זמארין האהוב עלינו מאוד. יש מלא סיבות שבגללן נכון לחזור לחופשה במלון זמארין: מיקומו האידאלי - בכניסה למדרחוב היפה ושל המושבה , אווירה ביתית ונינוחה שזה בול מה שאנחנו זקוקים לו בימים טרופים אלה ובכלל. חדרים נהדרים מפנקים במיוחד. ארוחת הבוקר – האורחים מקבלים שובר לארוחת בוקר במעדניית בת הרים. הספא האישי והמיוחד.

המלון נמצא במבנה טמפלרי קלאסי משופץ למשעי בו יש 11 חדרי אירוח בסך הכל. כל חדר בעל עיצוב ייחודי המבטיח חוויה מיוחדת. מיטת קינג סייז נוחה עטופה במצעים נהדרים, מכונת קפה, טלוויזיה, מיני מקרר, מגבות רכות שממש אפשר לשקוע בהן .

בקומת הכניסה של המלון ישנו בר קטן לנוחות תושבי המלון הפתוח 24 /7 ללא תוספת תשלום בו אפשר לשתות שתייה קלה, שתיה חמה וגם יין, לצד פרי או עוגיות למיניהן. בספא של המלון ניתן ליהנות ממגוון טיפולים ליחידים וגם לזוגות במחירים משתנים.

מלון זאמרין פינת חמד בזכרון יעקוב (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי
מלון זאמרין המפנק במיוחד (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

מקלחת מושלמת בזאמרין (צילום: ניסים לוי )
צילום: ניסים לוי

מחיר ללילה באמצע השבוע: 1,000-800 שקלים, כולל ארוחת בוקר. מחיר ללילה בסוף השבוע: 1,200-1,800 שקלים, כולל ארוחת בוקר. 


לעוד המלצות וטיפים מטיולים מסביב לעולם היכנסו לפייסבוק או לאינסטגרם של איריס
 
*הכתבת היתה אורחת תיירות קיסריה ומלון זאמרין