איך מגיעים: נוסעים בכביש מס' 90 עד לפנייה לדגניה ב'.
ביום זה כדאי להצטייד אפילו בבגד ים ובמגבת, בספר שירי רחל ובקורטוב של סקרנות וסבלנות לגלות את ארץ ישראל של פעם כפי שהיא היום, ביום אחד של כיף גדול. לקפה הראשון של הבוקר אתם כבר תגיעו לבד, בעקבות השובל הממכר של ריח השוקולד הניגר מארובתה של "גליתא", חוות השוקולד בקיבוץ דגניה ב' שעל שפת הכנרת. רק באירופה מוצאים מקומות מהסוג של "גליתא": בית קטן הטומן בחובו הפתעות מתוקות - מרירות, נערות טובות מראה מהקיבוץ המגישות לאורחים קפה מצוין, פרלינים משובחים ועוד המון פינוקים שאין סיכוי שתעמדו בפניהם. את צפונות הכנת הזהב השחור למדה גלית אלפרט, קיבוצניקית מבטן ומלידה בבלגיה, מעצמת שוקולד עולמית. היא שבה ארצה חמושה בידע מקצועי להכנת פרלינים ועם חלום לפתוח בית שוקולד וגלידה בקיבוץ שבו נולדה. על פניו נשמע הרעיון הזוי: שוקולד בלגי עדין, הזקוק לטמפרטורות נמוכות, לא ממש התיישב עם החום המהביל של העמק. אבל הרעיון קדח במוחה עד שלבסוף שופץ מבנה ישן והפך למפעל בוטיק לפרלינים, שריחות השוקולד שבקעו ממנו התחרו בהצלחה עם ריחות הרפת שממול. במקום מייצרת גליתא פרלינים בעבודת יד מוקפדת ומנות ראוותניות משוקולד חם בחורף ומגלידה קרירה בקיץ. במקום יש גם מוזיאון לתולדות השוקולד, שבו תמצאו הסברים על התהליך ועל סוגי הפרלינים, וסדנאות שוקולד לילדים.
לאחר שסיפקתם את יצר התאוותנות והלקקנות שלכם, קבלו מעט פרספקטיבה על מה שהיה כאן לפני הנהנתנות של היום. גשו לחצר הראשונים של קיבוץ דגניה א', הקיבוץ הראשון בישראל, שהוקם בשנת 1909 כ"קבוצת דגניה". החצר המטופחת והיפה מזכירה גנים אירופיים מסוגננים. בחצר הראשונים נמצא בית המגורים הראשון של הקיבוץ, שממנו בקעו בשעתו קולות של שחוק ושירים יפים. בבית התגוררו בין השאר רחל המשוררת וא"ד גורדון. עוד נמצאים בחצר חדר האוכל, המטבח, מחסני הכלים והתבואות ומוזיאון קטן לתולדות הקיבוץ. לא צריך יותר מסיור קטן במקום כדי לנשום את הרוח החלוצית שנשבה כאן פעם ולהתגעגע ולו במעט לאותם להט ותשוקה שבנו את המדינה הזאת.
משם המשיכו לקיבוץ "כנרת" הסמוך, שם התגוררה רחל המשוררת במשך כמה שנים ושם נולדה נעמי שמר. דיוקנה וחלק משיריה של רחל מוטבעים על קופסאות התמרים המתוקים הנמכרים ב"תמרים פלוס", חנות רחבת ידיים המשווקת את תנובת התמרים שמגודדים במטעי הקיבוץ. בחנות נמכרת מיטב תוצרת העמק - תבלינים, פירות יבשים, ממרחים, רטבים ואפילו כלי מטבח באיכות מעולה. טלו עמכם לדרך קופסה של תמרי מעג'ול בשרניים ומתוקים והמשיכו בסיבוב. עצרו בכניסה לבית הקברות "כנרת", שבו טמונות המשוררות מקבוצת כנרת. פעמים רבות ניתן לראות ליד קברי המשוררות קבוצות של בני נוער המתגודדות סביב הקברים ושרות בלהט עצוב, מול אוושת קני הסוף של הכנרת, את "כנרת שלי" ואת "ירושלים של זהב". המראה מרגש וקשה להיוותר אדישים נכחו.
המחשבות הנוגות על מה שהיה כאן והלוואי שלא יישכח לעולם, ימשיכו ללוות אתכם לאורך חופי הכנרת. הדרך צפונה מתפתלת דרך החופים ודרך העיר טבריה במעלה הכביש. החנו את רכבכם סמוך לכנסיית הלחם והדגים בצפון הכנרת, פתחו את השער הקטן בגדר שליד מגרש החניה ורדו אל המפל הסודי. המפל הסודי הוא מסוג המקומות שהִנם בבחינת "סוד כמוס לפרה ולסוס". לא ברור מדוע הרשויות אינן הופכות את המקום לפינת חמד מוסדרת עם גישה נוחה, שכן מדובר באחד המפלים היפים שיש בארץ הזאת. זרם המים שוצף וקוצף אפילו בימים שבהם הכנרת שחונה, ומי שיעמוד תחת מי המפל ביום קיץ לוהט יֵדע עונג אמיתי מהו. מקור המים, אגב, הוא בבחינת חידה. כמה חבל שהמקום מוזנח ושלאיש לא אכפת מה הוא משאיר אחריו.
לאחר שהצטננתם כדבעי במים הקרים והנעימים, הגיע הזמן לסכם את היום בארוחה המשלבת אוכל טוב ותצפית על הכנרת. רדו חזרה לכיוון היישוב לִבְנִים וטפסו במעלה ההר למסעדה היוצאת דופן "רוברג". מסעדתו של השף אילן רוברג במושב לבנים ראויה לכל סופרלטיב אפשרי: היא יפהפייה, מהודרת במידה ומזכירה מסעדת הרים באוסטריה. ההבדל היחיד הוא שבמקום אגם קפוא למרגלותיה נסמכים אליה חמוקיה של הכנרת. מדובר במסעדה משפחתית שבה מכינים השף וילדיו ארוחת טעימות מופלאה ממיטב חומרי הגלם שבאזור הכנרת וסביבותיה.
ארוחת טעימות ב"רוברג" מתחילה בדרך כלל במבחר סלטי פתיחה המוגשים בכלים צבעוניים ויפים. תמצאו שם סלט כרוב טעים עם עשבי תיבול ונתזי לימונדה, סלט טונה עם "טוויסט" מפתיע של ג'ינג'ר, כרובית מטוגנת ופטה כבד נימוח עם ריבת בצל, המגיע בליווי לחמניות עגולות וצהובות הטומנות בחובן פלפלים וזיתים, מעשה ידיה של בתו של אילן. ממשיכים עם מרק דלעת ובטטה כתום מעוטר בזילוף ערק ומנוקד בשקדי מרק, כמו בבית, או עם מרק עוף בלימונית וחלב קוקוס בהשראה תאילנדית. בהמשך מוגשות מנות משתנות לפי מצב רוחו של השף - חזה עגל מעושן, פרגיות בסילאן ועוף בעישון ביתי ברוטב קוקוס וקארי. את הקינוחים - מלבי בחלב קוקוס, גלידה ביתית עם ריבת פירות מהבוסתן המשפחתי ועוגת שוקולד ברוטב שוקולד חם כדאי לאכול במרפסת, מול הכנרת, שלאורה הרך של השקיעה תתגלה לפניכם במלוא הדרה. אז יעלה ויבוא הירח מעל ההר כמו כדור אש לוהט, ויש מי שיחשוב שהמראה הזה הוא הקינוח האמיתי.
עוד משהו בקטנה...
קחו את התמרים הבשרניים שרכשתם בחנות, חרצו אותם והרחיקו את הגלעינים. מלאו באגוזי מלך, גבינת עזים או שמנת והגישו לצד יין לבן מבעבע.
"גליתא", דגניה ב'. טלפון: 04-6755608
"תמרים פלוס", קיבוץ כנרת. טלפון: 04-6759678
המפל הנסתר, אחרי חניון האוטובוסים של כנסיית הלחם והדגים יש צוהר קטן ומדרגות יורדות למפל. אין שלט.
מסעדת "רוברג", מושב לִבנים. כשר עם תעודה. טלפון: 04-6715656
מתוך ספרה של חגית אברון "יום חופש - שפע המלצות לימים קסומים", הוצאת כנרת