גם אתם כבר מדמיינים את עצמכם נופשים ב"מדינה ירוקה" אחרי חודשים בהם השמיים היו סגורים? עצרו רגע. מסתבר שיש לא מעט דברים שצריך לחשוב עליהם לפני שממהרים להזמין כרטיס.
"אנשים מחפשים בטירוף לטייל עכשיו בחו"ל, בעיקר אחרי הכותרות שהכריזו שהשמיים עוד רגע נפתחים, אבל מתחת לפני השטח יש לא מעט דברים שאין להם מענה עדיין", אומר משה בנישו, הבעלים של חברת הבוטיק אורורה מסעות עולמיים, ופעיל ב'מטה להצלת התיירות היוצאת' שקורא למשרד התיירות לעזור לעשרות אלפי המתפרנסים מתיירות. "ניקח נגיד את האי איקריה ביוון, יעד שצפוי להיפתח כחלק מהמדינות הירוקות, שהדרך היחידה להתנייד בה היא במיניבוסים של תלמידים וכרגע אסור להפעיל בהם מזגן ומותר לנייד רק חצי מכמות המושבים. זה אולי משהו קטן, אבל זו דוגמה לכך שלא הכל ערוך ומוכן לתיירים. ניקח דוגמה נוספת: המלונות. לא כולם יפתחו כי לא משתלם להם. מה שיקרה בסוף זה שרק מלונת בוטיק יפתחו ועם זה מאוד קשה לעבוד. בנוסף, מדינות כמ מונטנגרו וגיאורגיה, בהם הכל פתוח כעת, חוששים שהממשלה שלהם פועלת לא נכון בכך שהיא מאפשרת הכנסת תיירים והכל יכול להשתנות בכל רגע. חשוב להבין שמאחורי הכותרות הנוצצות יש אי וודאות מאוד גדולה".
"המדינה השאירה לא מעט שאלות תלויות באוויר", מוסיפה מירי סוסלנסקי, מייסדת יאנג טרוולינג- טיולי צעירים, וממבילות מטה המאבק. "אין מתווה מסודר וברור לפתיחת השמיים או מתן מענה לסוגיות קריטיות שנדרשות לציבור הישראלי ולחברות בענף כדי לשרוד ולהיערך קדימה להוצאת מטיילים לחו"ל במיוחד לאור העובדה שהצורך והחשיבות של אנשי מקצוע וחברות מקצועיות, אשר יוכלו לתת מענה ולספק חוויה בטוחה, יגבר".
אלה הדברים שנשארו לטענתם לא ברורים, גם להם וגם למי שרוצה לחזור לטייל בחו"ל בזמן הקרוב:
- האם ממשלת ישראל תאשר לטוס?
הדבר הכי בסיסי: נכון לעכשיו ישראל ממשיכה בסגירת הגבולות וכרגע מחייבת בבידוד של 14 ימים עם החזרה. עד שלא תהיה אמירה ברורה לגבי פתיחת הגבולות בארץ, אין בכל מה לחשוב על חזרה לנפש בחו"ל. - איזה מדינות נוספות יכולו להיכנס למדינת היעד?
לא פחות חשוב - האם המדינה אליה טסים מכניסה תושבים ממדינות שאינן ירוקות ובעלות סיכון גבוה יותר של תחלואה? למשל, יוון שמוגדרת כמדינה ירוקה יכולה לאשר למדינות רבות לנפוש בה, אשר אין להן הסכם איתנו ואז הסיכון לחלות עולה. - ביטוח רפואי
עדיין לא לגמרי ברור האם חברות הביטוח יבטחו את הנוסעים, אילו כיסויים יכללו (למשל כיום אין ביטוח של קיצור/ביטול נסיעה, כך שאם במקרה שברת רגל לפני הטיסה - כל כספך הלך), האם יהיה כיסוי מלא גם בהינתן וישראל פתאום תסגור את שעריה מחדש/המטייל ימצא חולה, מה יהיו האותיות הקטנות והעלות? - רגולציה במדינת היעד
חשוב להכיר את הרגולציה המקומית בכל האספקטים כדי להימנע מקנסות או בעיות בטיול: נדרשת בדיקה מעמיקה מה ההגבלות וההנחיות במקומות הלינה, האטרקציות, תחבורה, מעבר בין אזורים (יכול להיות מצב בו אזור כלשהו במדינה סגור ואחר פתוח), בילוי, והסעדה. - תכנון הרבה זמן מראש
הספונטניות אליה התרגלנו הולכת להיפגע - במקומות רבים (אטרקציות, אתרי טבע, מסעדות) יהיה צורך להזמין מקומות הרבה זמן מראש (כמו שרשות הטבע והגנים עושה בארץ) - בחלקם ייתכן ואף שבועות מראש. חשוב גם לבדוק שאתרים חזרו לפעילות - ייתכן וחלקם לא ייפתחו בשל סיבות שונות.
מצד שני יש לקחת בחשבון שינויי פתע בהנחיות, אשר יכולים להשפיע על הטיול. - האם יהיה מי שיטפל בכם?
בעקבות המצב, ענף התיירות היוצאת ספג מכה קשה - ייתכן וחברות יפסיקו את פעילותן, רוב העובדים עדיין בחל"ת או יפוטרו ורבים עושים הסבת מקצוע אם אהבתם סוכן או מדריך טיולים מסוים, ייתכן והוא בכלל מחוסר עבודה. - מי ילווה אתכם?
האם יהיו מדריכי טיולים שיסכימו לעבוד ולפגוע בתנאי החל"ת? מדריכי טיולים שזכאים לחל"ת לאו דווקא ירצו להוציא טיול ספורדי של מספר ימים ולפגוע לעצמם בתנאים. כך גם עובדים בענף שלא יוכלו לחזור למשרה המלאה בה היו. - מה עושים כשלא מרגישים טוב?
בטיולים מאורגנים ישנן שאלות שנוגעות לאופן ההתנהלות והטיפול במקרה שבו מטייל לא מרגיש טוב ושאר המשתתפים לא מוכנים לטייל איתו עד שלא יבצע בדיקת קורונה. - האם יש שירותים רפואיים מתאימים ביעד אליו אתם טסים?
לא בכל המדינות מתצאו שירותי רפואה ראויים במידת הצורך, על אחת כמה וכמה אם אתם לא תושבי המקום. - מהם הקריטריונים למדינה ירוקה?
המדינה לא הגדירה קריטריונים מסודרים לכך שמדינות היעד יחשבו לירוקות או לא, וכרגע נראה שההחלטה שרירותית ו/או פוליטית. מדוע מדינות בעלות תחלואה נמוכה אינן נכללות בדיונים לפתיחת השמיים ואחרות, בעלות תחלואה גבוהה יותר, כן? קריטריונים ברורים יוכלו לאפשר פתיחה מהירה יותר והיערכות טובה של מטיילים וחברות.