שנת 2019 הסתיימה עם נתון שיא של 4.5 מיליון תיירים בישראל. שנת 2020 היתה אמורה להמשיך את המגמה הזו וכולם כבר דמיינו איך אנחנו עוברים את רף ה-5 מיליון. אבל אז הגיע הקורונה, השמים נסגרו לגמרי וההמשך כבר ידוע.

בתוך כך, במשרד התיירות מפעילים נכון להיום 22 משרדים במדינות שונות בעולם. בימים רגילים, תפקידי המשרדים הללו והמנהלים העומדים בראשם הוא לשווק את ישראל ולעודד תיירות נכנסת. חלק מכך על ידי קמפיינים, חלק מזה על ידי עידוד ותמריצי חברות תעופה וחלק על ידי שיווק אינטרנטי.

כיום, כשאף אחד לא רוצה לטוס לישראל, או לכל מקום אחר בעולם, תפקידי המשרדים הוא להכין את הקרקע ליום שאחרי. כשהיום הזה יגיע, והשגרה תחזור לאט לאט לשגרה, התחרות על התיירים והיעדים מסביב לעולם תהיה גדולה. כולם ירצו לחזור לנורמליזציה, להתרחק מהבידוד ולטוס בעולם.

תיירים הודים מבקרים בישראל (צילום: באדיבות מיכל גרסטנר)
תיירים בישראל | צילום: באדיבות מיכל גרסטנר

אז איך דואגים שיגיעו דווקא לארץ הקודש? ארבעה מנהלים לשכות במשרד התיירות, מארבעה מוקדי תיירות מרכזיים, הציגו אתמול במפגש בזום תחת הכותרת "עם הפנים קדימה", מה הם עושים בימים אלו כדי להבטיח שבעתיד יחזרו לטייל דווקא אצלנו.

ארה"ב

כמות תיירים נכנסת ב-2019: 970 אלף

"בארה"ב המצב לא טוב וניכר שיש משבר אמיתי", אומר איל קרלין מנהל לשכת התיירות בארה"ב. "לדעתי אין מדינה בארה"ב שלא חוותה את המגפה הזו וכולם נמצאים בהסגר. בדרך כלל מה שרואים משם לא רואים מכאן, אך הפעם נראה שהדיווחים בתקשורת לא מגזימים".

בתוך כל המשבר הזה, קרלין מציין שכל משרדי התיירות של המדינות השונות בעולם שפועלות בארה"ב פועלים כרגע ביחד, מתאמים תכניות וחולקים רעיונות ליום שאחרי. "אנחנו יודעים שברגע האמת, כשהמשבר יעבור, נתחרה האחד בשני, אבל כרגע שיתוף הפעולה הוא חשוב".

תיירים בארץ (צילום: נאוה מרקו)
צילום: נאוה מרקו

"למרות שכרגע הכל מבוטל, גם התיירות הייעודית (כמו קבוצות תגלית) וגם התיירות הפרטית, הדבר האופטימי הוא שהחל מספטמבר רוב ההזמנות עדיין נשמרו והתקווה היא שכולם יחזרו לטייל ברבען האחרון של השנה", אומר קרלין. "ההערכה שלנו כרגע זה שאחרי שהמשבר יסתיים, תחילה תהיה תיירות פנים ואחרי זה, כשהפחד מטיסות יעבור, יחלו לטוס לחו"ל. הדיבור כאן הוא שעד אחרי מאי רוב המדינות יהיו אחרי השיא של המשבר".

בצד האקטיבי, קרלין מסביר שכרגע הם מתמקדים בעיקר בתיירות הנוצרית בה לא מעט אנשים לא נפגעו קשה מהמשבר. "אנחנו מקימים מתחם שמיועד לסוכנים כדי שהם יוכלו בינתיים לקבל מידע, כך שכשנחזור להיות פעילים, הם כבר יהיו מגוייסים. אנחנו מתכננים לעשות סדר וירטואלי ושם ניצור קשר עם בכירים מעולם התיירות והתעופה. זה זמן טוב גם לשפר ולשדרג את מסד הנתונים שלנו ולמקד את האנשים הרלוונטיים לנו לאחרי המשבר. אנו ממשיכים לעבוד חזק מול התקשורת המקומית ומתראיינים לתחנות נישה לקהל נוצרי, במטרה לשמור את השם החם של ישראל בתודעה".


רוסיה 

כמות תיירים נכנסת ב-2019: 318 אלף

"לצערנו הוירוס הגיע לעולם בכלל ולרוסיה בפרט בדיוק בתקופה שהתיירות לישראל היתה בשיא", אומר ולדימיר שקלאר, מנהל לשכת התיירות ברוסיה.

"למרות שהמספרים עדיין נמוכים במדינה, כ-6,000 חולים, פוטין הכריז על חופשה של חודש עד סוף אפריל וכל האוכלוסיה צריכה להישאר בבית. כרגע אפילו הפסיקו לסייע לתושבים לחזור מחו"ל ו-30 אלף נמצאים מחוץ לגבולות המדינה".

אירופלוט (צילום: Andrey Khachatryan, shutterstock)
חברת אירופלוט הרוסית | צילום: Andrey Khachatryan, shutterstock

בתוך כך, שקלאר מציין שגם ענף התיירות נמצא בקיפאון מוחלט וההערכה היא שעד סוף המשבר הרבה סוכנים שעובדים עם משרד התיירות הישראלי יתרסקו לגמרי ויפשטו רגל. "ובכל זאת, אנחנו ממשיכים לעבוד ומסתכלים קדימה" הוא אומר. "במהלך חודש מרץ פרסמנו בתקשורת הרבה מידע על מדינת ישראל כדי לשמור אותה בתודעה והיו לנו מעל מיליארד וחצי חשיפות. זה המון. סיקרנו למשל את מיזם המלונות שהאירו את החדרים שלהם בצורת לב. אנחנו כל הזמן מפרסמים דברים על ישראל, גם מה קורה בה וגם על האתרים שלה".

"אנחנו צופים שאחרי המשבר יהיו אנשים שיוכלו להרשות לעצמם נסיעות לחו"ל ורוב ההזמנות יגיעו דרך סיטונאים וסוכנים שיישארו בשוק, כי אנשים יחפשו ביטחון ולא ירצו לסגור לבד. מה שנצטרך לעשות עד אז זה לגייס כמה שיותר סיטונאים ולחזק את הקשר מולם ולא לפנות לתושבים בודדים. גם מול חברות התעופה נצטרך לעשות שינויים ונאלץ לבחור את חברות התעופה שנעבוד איתן שיגיעו לאילת ויוכלו לקבל מאיתנו סבסודים על כל תייר".


איטליה

כמות תיירים נכנסת ב-2019: 190 אלף

"אנחנו כבר די הרבה זמן סגורים בבית אבל ממשיכים לעבוד", אומרת אביטל קוצר אדרי, מנהלת לשכת התיירות באיטליה. "כמו שאתם בטח יודעים המצב פה קשה. זה התחיל בצפון ועבר דרומה לכל המדינה, מה שאומר שגם התיירות עצרה בצורה מוחלטת וכולם עובדים מהבית. המשק ממש בעצירה".

"איטליה היתה המקור השישי של תיירים נכנסים לארץ וכבר יותר מחודש שאין תיירות לישראל בכלל. זה קרה ממש ביום אחד. הדבר הזה יצר לא מעט בלבול וניסינו לטפל בזה בצורה ממוקדת". 

מקמות ריקים בעולם (צילום: Laura_Lezza_getty, getty images)
צילום: Laura_Lezza_getty, getty images


קוצר אדרי אומרת שכיום חברות התיירות באיטליה מציעות הרבה מבצעים ומחירים נמוכים לחופשות בקיץ בעולם. "כדי למנף זאת אנחנו מנסים לשווק את היום שאחרי. מפמפמים נופים שנותנים השראה לטיול הבא, מוציאים סיורים וירטואליים בישראל, רתמנו משפיעי רשת איטלקים שיפרסמו תמונות מהטיולים שלהם בארץ ואנחנו מתכוונים גם לנצל אירועים שקורים ברשת כדי לשווק את ישראל. למשל, אירוע אוכל שיש כאן ואנחנו נהיה בו".

"אנחנו שמים דגש על כמרים וסוכני נסיעות, שתי קבוצות שיכולות מאוד לעזור להביא קהל יעד גדול ברגע שאנשים יתחילו לטייל בעולם. אנחנו גם עובדים מול חברות תעופה כדי לשמר את הקווים שהפעילו ממדינות שונות לארץ ביום שאחרי. איזי ג'ט ונאוס, שהן חברות לואו קוסט שטסו מערים שונות באיטליה, על הכוונת שלנו".

קוצר אדרי אומרת שלמרות מה שרואים בחדשות, יש אופטימיות בימים האחרונים והדיבור הוא שיהיה שינוי אחרי חג הפסחא, בערך ב-20 לחודש. "האיטלקים אוהבים לטייל והם כבר ממש רוצים לעשות את זה. יש קבוצות שהזמינו ומסרבות לבטל את הטיול אלא רק דוחות אותו כל הזמן, אז אנחנו מאמינים שברגע שהמצב יתחיל לחזור לעצמו, התיירים יגיעו די מהר".


סין

כמות תיירים נכנסת ב-2019: 165 אלף

"בסין מתחילים להראות אופטימיות זהירה בתקופה האחרונה" אומר רועי קרייזמן, מנהל לשכת התיירות בסין. "זה חשוב כי סין זו מדינה שמייצרת לא מעט תיירים לארץ והיצואנית הכי גדלה של תיירם לעולם. עוד סיבה לאופטימיות מצד השוק הסיני היא בכך שבמדינה יש הערכה מאוד גדולה לישראל ואנחנו צופים שברגע שיחזרו לטוס בעולם, הסינים יגיעו לכאן בהמוניהם וחברות התעופה יחזירו את הקווים שהיו לפני. ב-2019 סיימנו עם 165 אלף תיירים וכבר דמיינו שב-2020 נעבור את ה-200 אלף, אבל אז הגיעה הקורונה".

בווהאן חוזרים לפעילות (צילום: getty images)
בווהאן חוזרים לפעילות | צילום: getty images

קרייזמן מציין שבחודש פברואר השתתף הסניף של משרד התיירות בסין בהרצאות לסוכני תיירות ולהרצאה של ישראל הגיעו מעל 1,000 סוכנים. בבריטניה לצורך השוואה השתתפו כ-350 סוכנים בלבד. דוגמה נוספת היא שבסין יש תכנית שבה כל סוכן עובר הכשרה על ישראל. לפני המשבר המשרד חילק כ-200 אישורים לשיווק ישראל בחודש ובמהלך המשבר חילקו מעל 2,000.

"נראה שברגע שהמשבר ייגמר התיירים הסינים יהיו כוח מאוד חזק בישראל. אנחנו מכינים את הקרקע לכך", אומר קרייזמן. "כרגע השוק המקומי חוזר לפרוח ואחרי זה יחזור לפרוח בעולם, ברגע שהוא יהיה מוכן כמובן. הדיבור הוא שבחג הפועלים, ב-1 במאי, הסינים יחזרו לטייל בהמוניהם ומי שיוכל לקלוט אותם ירוויח".