אוהבים יין? ברור, אתם הרי אנשי העולם הגדול. אבל בשביל סיור יקבים איכותי לא צריך להמתין עד הטיול השנתי שלכם לבוז'ולה. ממש פה, מתחת לאף שלנו, מתפתח איזור יין משגשג ומרתק: ממערב לירושלים ועד קריית גת פועלים כיום כ-300 יקבי בוטיק שמייצרים עשרות אלפי בקבוקים בשנה. למרות שרוב היינות מבוססים על זנים דומים, כל אחד שונה באופיו ומציע שלל ריחות וטעמים ייחודיים.
בסוף השבוע הקרוב יחגגו היקבים החברים במועדון היין את פסטיבל היין המסורתי של יואב יהודה, בו יפתחו בעלי היקבים את ביתם ויארחו את הקהל לסיורים, הרצאות, קונצרטים, ארוחות וכמובן, טעימות יין. גם אם לא תספיקו להשתתף באירועים, הנה המלצה ליום טיול עם טעם של חו"ל.
את היום תתחילו בהטלת פור, כיוון שלא קל להחליט מי יקבל את השליטה על הגה ביום שכולו יין, אוכל וסיפורים מרתקים. לאחר שהגורל יבחר את הנהג האומלל, עלו על כביש 40 עד צומת גת ופנו לכביש 353. נסיעה קצרצרה תוביל אתכם אל איזור הרי יהודה, חבל ארץ פראי וירוק שבו פקקים הם זיכרון רחוק ושדות פתוחים הם האמת בשטח.
תחנה ראשונה: יקב לה טרה פרומסה
הגעה: לאחר מספר הסתעפויות, תגיעו אל קיבוץ גת. היכנסו לקיבוץ, פנו ימינה בכיכר ומיד יתגלה לפניכם היקב "לה טרה פרומסה" – הארץ המובטחת.
היקב הביתי שהוקם ב-1998 במושב השחר ועבר לאחרונה למושבו החדש בקיבוץ גת, הוא יוזמה של זוג צעיר ומיוחד – אירית וסנדרו פלגריני. היא בת למשפחה קוצ'ינית, והוא בן למשפחת אצולה איטלקית עם מסורת עתיקת שנים של ייצור יין. השניים הכירו בארץ, התאהבו והקימו יחד את המיזם המשותף. הסגנון האיטלקי של סנדרו מורגש בכל פינה ביקב. החל מבחירת השמות הזנים ועד עיצוב המסעדה, אותה שיפץ במו ידיו. השולחנות, החלונות ואף הכיור בשירותים, הבנוי מחבית יין, כולם פרי עמלו.
מלבד היין המשובח שמיוצר במקום, גולת הכותרת היא הארוחות ביתיות שסנדרו ואירית מבשלים יחד ביקב, כשהתפריט מבוסס על מנות מסורתיות מהמטבח האיטלקי והקוצ'יני. אנחנו טעמנו ארוחת בוקר מרעננת שכללה מנות מפתיעות כמו: פרוסות רוסטביף דקיקות, כבדי עוף עם בצל, קארי תפוח משובח, סלט בורגול וג'ינג'ר, אטריות אורז עם מנגו, סלט לוביה ולחם ביתי עם ממרח פסטו. אירית ציינה כי התפריט משתנה מידי שבוע בהתאם לירקות העונתיים והגידולים הביתיים. ארוחת הבוקר לוותה בכוס יין פרימיטיבו – זינפנדל, כפי שהוא מוכר בארץ, יין עדין וקליל המתמזג בטעם האוכל. יינות נוספים שמומלץ לנסות במקום הם הסירה העדין והאמרלד ריזלינג המרענן, בהם קינחנו את הארוחה.
היקב פתוח בסופי שבוע לקהל הרחב ובימי חול בתיאום מראש בלבד. ניתן לטעום ולרכוש את היינות בלבד, אך זאת תהיה בפירוש החמצה.
תחנת ביניים: יקב צפרירים
הגעה: חזרו אל כביש 353 וסעו ישר במשך 20 דקות, על פני הישובים גלאון, לוזית, עגור ושריגים, עד שתגיעו ליישוב צפרירים. שם שוכן היקב הבא בסיור – יקב צפרירים.
שייקה ולורי הם זוג ארכיאולוגים שהחליטו לממש את אהבתם לאיזור וליין, ולהקים יקב בחצר האחורית. כל בני המשפחה שותפים לתהליך הייצור, והם רואים בו סוג של שליחות, לאור העדויות הקדומות על היותו של האזור אתר מרכזי לעשיית יין כבר בעת העתיקה.
במהלך ימי הפסטיבל (או לאחריו בתאום מראש) אפשר לסייר ביקב, לשמוע על תהליך עשיית היין והיסטוריית האיזור וכמובן לטעום ממבחר היינות לצד לחם מתוצרת בית ופלטת גבינות מפנקת. בחורף, תוכלו לקנח את כל אלה באחד מהמרקים המיוחדים המתבשלים במקום. הביקורים מותנים בתיאום מראש, והיינות המומלצים במקום הם הקברנה סובניון והמרלו הקטיפתיים.
תחנה אחרונה: יקב כץ
הגעה: חיזרו אל אותו כביש 353, ולאחר כחמש דקות פנו ימינה לכביש 38 – נסיעה של 25 דקות בכביש מיוער תביא אתכם אל מושב מסילת ציון, קצת אחרי בית שמש. שם תמצאו את יקב כץ. מומלץ להגיע בשעות היום, כיוון שהכניסה ליקב מלאה ירק וחבל לפספס את המראה הזה.
יוסי כץ, היינן, מצהיר על עצמו כאיש העולם הישן, ובהתאם לכך היקב פועל על טהרת שיטות הייצור המסורתיות הנהוגות בצרפת ואיטליה. יוסי מתמחה בייצור יינות ייחודים ובלעדיים תוך שמירה הדוקה על טבעיות ואיכות הסביבה. יין מאטיס OFF DRY המתקתק הוא גאוות היקב, והוא מיוצר ללא גופרית וסולפיט ובלי ריסוס, מה שלא פוגע בכלל בעמידות שלו. ההיפך הוא הנכון: את היינות של כץ ניתן לשמור עד חודש לאחר פתיחתם. יינות נוספים המומלצים לטעימה הם היין בסגנון פורט, העשיר בטעמים פירותיים והרנואר רזרב, יין יבש בטעם מופלא.
בימי הפסטיבל יציע היקב בראנץ' חלבי המלווה ביינות המקום, בתיאום מראש לקבוצות של חמישה עד חמישים אנשים. כמו כן, היקב מהווה נקודת פתיחה טובה לטיולים רגליים בהרי ירושלים, ואם יהיה קשה לכם לזוז אחרי כל האוכל והיין, תוכלו להסתפק בפיקניק מושקע במקום ובנוף הירוק שמסביב.