דון אבני, מוותיקי העיירה הפסטולית מצפה רמון שבנגב, שזכה בתואר הלא רשמי 'שר התיירות' של המקום, השקיף השבוע כמה פעמים ממרפסת ביתו לעבר מלון בראשית והכניסה ליישוב ועדיין לא הצליח להתרגל למראה עיניו.
"בתקופה שלפני הפסח, בחג עצמו ובחול המועד, מצפה תמיד מלאה באלפי מטיילים", אומר אבני בכאב. "כל החדרים בצימרים ובבתי המלון מלאים עד אפס מקום ואי אפשר להכניס פה סיכה. הייתי מקבל טלפונים באמצע הלילה ממטיילים שהיו מוכנים לשלם סכומים גבוהים לישון אפילו במרפסות בתים. אנשים ישנו בשקי שינה בהאנגרים, במדבר ובאיצטדיון המקומי כי לא מצאו להם חדרים. היום הכול ריק. בא לי לבכות, ממש ככה. מזל שיש פה עדרי יעלים שמסתובבים ומפחיתים קצת מגודל הטרגדיה שספג ענף התיירות. אנשים יפשטו פה את הרגל".
בעל צימרים שהשקיע כ-150 אלף שקלים לקראת חג הפסח מספר: "חודשים מראש מתקשרים אליי אנשים מכל רחבי הארץ לשריין להם חדרים בחג. בניתי על ההכנסות מהמטיילים אבל הקורונה רק התחילה וקיבלתי מבול של ביטולים. הפסדתי 70 אלף שקל. אני לא יודע איך אחזיר את ההלוואות שלקחתי מהבנק לשיפוץ הצימרים. בלי המטיילים אנחנו מתים מבחיה כלכלית".
גם ל', בעל צימרים נוסף, מבכה על המצב הקיים: "אני שיפצתי ב-50 אלף שקל את הצימרים ובניתי על הכנסות של 30 אלף שקל מהמטיילים שיגיעו בפסח ובחול המועד. זה עצוב. המצב הכלכלי שלי ושל שאר בעלי הצימרים בכי רע. אם המדינה לא תעזור לנו, כל מצפה תתאבד כלכלית. יש פה המון עובדים מבתי מלון ועסקי תיירות אחרים שהוצאו לחופשה ללא תשלום והאבטלה פה קפצה במאות אחוזים".
יחיאל בנודיז, גמלאי של חיל האוויר ותושב מצפה, תיעד את המצב העצוב של מצפה רמון באמצעות הרחפן שבבעלותו. "לראות את מלון בראשית ריק מאורחים, את החניון ריק, את הכיכרות שוממים, את אתרי הטבע המרהיבים ביופיים ריקים מאדם בתקופה הזו זה עצוב. מרבית היישוב חי מתיירות ומעבודה בבסיסי צה"ל בסביבה", סיפר בנודיז. "לפני שנה היו פה אלפי מטיילים שחיפשו בנרות מקום לישון ועכשיו הכול שומם. נטוש. התיעוד שצילמתי מהרחפן מתאר מציאות קשה ועגומה. אנשים פה השקיעו את נשמתם בצימרים ובאטרקציות התיירותית כדי לארח את המטיילים והכול הלך לאבדון".
"כשרואים את הסרטון מבינים עד כמה היישוב ריק כמעט לחלוטין. זה אחד המקומות הכי יפים בעולם ולא לראות פה מטיילים בחג הפסח זו צביטה בלב", ציין בנודיז בעצב.