הכינוי חג החירות קיבל משמעות מחודשת בפסח האחרון לאחר שהאפשרות לצאת לחופשה אמיתית, שרובנו לא חווינו בשנתיים האחרונות בעקבות משבר הקורונה, סוף סוף נפתחה. מאות אלפי ישראלים טסו ליעדים רחוקים מסביב לעולם בין אם מדובר במשפחות, זוגות צעירים וגם מוצ'ילרים שזכו לצאת לטיול הגדול באיחור אופנתי.
ולצד השמחה שבדבר צוות מרכז השליטה של מגנוס חילוץ והצלה מציין שנכנס לכוננות מוגברת ונאלץ לסייע ללא מעט מטיילים שנקלעו למצבי חירום סביב התקופה של חול המועד. לאחר תקופה ארוכה, כמות המקרים חזרה להיות גדולה. אלה האירועים בהם נתקל:
ישראלי איבד את הדרך בבוליביה
אות SOS התקבל ממכשיר לוויני של מטייל לאחר שיצא לטיול יום ואיבד את דרכו. המטייל נקלע לשעות החושך ללא מים ואוכל. עקב תנאי השטח המורכבים ושעת הלילה המאוחרת, צוות הדסק שלח לנ.צ צוותים מקומיים לאיתור המטייל. המטייל אותר וחולץ לכפר הקרוב.
גם כשמדובר בטיול יום מומלץ להצטייד עם ציוד נוסף ותהיו ערוכים לשהייה לא מתכוננת בשטח. מניסיון, רוב התקלות קורות בטיולים מהסוג הזה בעיקר בהרים שם ביום אחד ניתן לחוות מזג אוויר המאפיין 4 עונות שונות.
חילוץ על רקע נפשי מקייב
לא רק עם מסוקים וממקומות נידחים: לאחרונה חולץ על רקע נפשי אזרח ישראלי שחווה התקף פסיכוטי בקייב, אוקראינה, בשיתוף פעולה עם משרד החוץ, בשל המלחמה השוררת באזור. בנוסף, הצוות סייע בהשבתו של אדם מישראל לצרפת אשר היה גם הוא במשבר נפשי מורכב ונדרש לסיוע מיידי.
על פי מגנוס, חילוצים מסוג זה, על רקע נפשי, נעשים בליווי מעטפת קרובה של המשפחה יחד עם צוות מיוחד הכולל אנשי מקצוע מתחומים שונים כגון אנשי רפואה, פסיכיאטרים, עובדים סוציאליים, מובילי צוותים, מדריכים ומומחים שונים הפועלים בשיטת ניהול ייחודית המביאה את המחולץ לשיתוף פעולה מלא עם הצוות בזמן קצר.
מחלת גבהים בנפאל
זו שיא העונה בנפאל – מזג האוויר נוח לפרקים, הטרקים מלאים במטיילים שמאתגרים את עצמם בגבהים. במרכז השליטה של מגנוס מציינים שבמהלך השבועות האחרונים התקבלו עשרות פניות ודיווחים על אירועי חירום באמצעות מכשירים לוויינים של מטיילים, בעיקר בעקבות תסמיני מחלת גבהים. הטרקים בנפאל מאופיינים במעברים מהירים בין גבהים מה שמצריך עלייה מבוקרת והסתגלות של הגוף לגובה.
הצוות פעל בשיתוף פעולה עם אנשי הקשר המקומיים, חברות הביטוח, חברות המסוקים, צוותי שטח מקומיים, בית חב"ד ומשרד החוץ על מנת לסייע למטיילים בטרקים השונים. עם קבלת הפנייה צוות הדסק בונה תמונת מצב הכוללת את: מצבו הרפואי של המטייל, תנאי השטח ומזג האוויר בנקודת הציון ובוחן את דרכי הפינוי המתאימות ביותר לאירוע החירום.
חמישה כללים שחשוב ליישם לפני שיוצאים לטרק בגובה:
- להתייעץ עם רופא וליטול כדורי גובה.
- תכנון עלייה מבוקרת בגובה עם תחנות עצירה להסתגלות.
- להתייעץ עם סוכנות טיולים מוכרת - לצאת עם מדריך מקומי ופורטר.
- להצטייד במיכל חמצן למקרה חירום.
- אם אין קליטה סלולרית/אינטרנט בשטח – צאו תמיד עם מכשיר לוויני.