רגע אחרי שעוברים את יסוד המעלה ולפני שנכנסים לקרית שמונה, אי שם בצפון הרחוק והיפה, פונים ימינה מכביש 90 ונכנסים לעולם אחר וייחודי - אגמון החולה של קק"ל. האגמון, שם מוכר לכל חובב טבע, צפרות או היסטוריה מקומית, חווה בימים אלה את אחת התקופות היפות שלו, כשעד חודש מרץ צפויים לעבור בו להקות אדירות בעיקר של עגורים ועוד מיני ציפורים ועופות מים. תוסיפו לזה את העובדה שגם הצימרים כבר החלו לפעול ותקבלו אופציה מושלמת לבילוי יומי באחד מימי הסופ"ש שלכם בצפון.

ההקלות שאחרי הסגר השני, המאפשרות להפעיל את השמורות והפארקים השונים באוויר הפתוח, הגיעו בדיוק בזמן וכעת גם המבקרים יכולים להגיע ולהצטרף לחגיגת הנדידה - חוויה שצריך לקחת בה חלק לפחות פעם אחת בחיים. מצד שני, בגלל ההגבלות השונות, לא ניתן כעת ליהנות מהאטרקציות השונות שבמרכז המבקרים החדש. המרכז נחנך רק בינואר האחרון, בעלות של מיליוני שקלים, אך מאז לא זכה ליותר מדי ימים של חסד. העובדה הזו גורמת למגיעים לחלוף על פני החלל החדש והמרשים במהירות בדרך החוצה אל האקשן האמיתי - האגמון.

מרכז המבקרים אגמון החולה (צילום: מיכאל חורי, מערך ההסברה קק״ל )
מרכז המבקרים החדש של האגמון | צילום: מיכאל חורי, מערך ההסברה קק״ל

אגמון החולה (צילום: shutterstock rontav)
הקסם האמיתי קורה בחוץ | צילום: shutterstock rontav

מסביב לאגמון ישנו שביל היקפי סלול, לאורכו פזורים נקודות מוגבהות שמאפרות לתצפת על הציפורים. את השביל ניתן להקיף (לא חייבים את כולו) ברגל, בעזרת אופניים ליחיד, לזוג ולארבעה אנשים או עם רכב חשמלי (גולף קאר) ששוכרים במקום. אנחנו זנחנו את כל אלה והחלטנו ללכת על חוויית ה-VIP שלמקום יש להציע - עגלת המסתור. אמנם בפועל עגלת המסתור היא לא כל כל נסתרת, אך היא מאפשרת להתקרב ללהקות העגורים בצורה המרבית. המדריך שליווה אותנו בסיור הסביר שעופות המים המרהיבים רגילים לרעש הטרקטור בגלל חקלאי האזור ולכן נשארים במקומם גם כשאנחנו ממש מתקרבים אליהם. יחד עם זאת, הוא ביקש מאיתנו לשמור על השקט, כי מאנשים הם דווקא כן מפחדים. כך זכינו לראות את החיה המרשימה הזו מהכי קרוב שאפשר.

אגמון החולה (צילום: עינבר שלומית רובין)
עגלת מסתור. הרגשת VIP | צילום: עינבר שלומית רובין

במהלך הסיור שאורך כשעה, יושבים למעשה על עגלה גדולה שבנויה בצורת טריבונה. בימי הקורונה, על חלק מהעגלות מותקנות מחיצות שמאפשרות לשמור על בריאות המבקרים ובעגלות האחרות, בהן אין מחיצות, מקפידים לשמור על מרחק ולא ממלאים אותן עד הסוף. כך או כך, הסיור מתקיים בחוץ וההרגשה נעימה. את הסיור מעביר מדריך שמדבר בלחש דרך מיקרופון עם רמקולים שתלויים על העגלה, כך שהחוויה באמת מרגישה לאח"מים. 

בזמן שכל מי ששוכר אופניים או רכב חשמלי יכול לטייל בטבעת החיצונית המקיפה את האגמון, נהג הטרקטור לקח אותנו דרך שער שרק הוא מורשה לעבור דרכו ממש אל האגם. אחסוך מכם את ההסברים השונים על העגורים, החסידות, השקנאים, החופמאים, צבי הים והנוטריות שראינו, אך אציין שהעולם הזה ממש לא שייך רק לחובבי צפרות. התחושה שמקבלים כשנוסעים בין הלהקות של העגורים שעפים סביבך או נוחתים כמו מרי פופינס במים, היא לא פחות מרתקת מביקור בספארי (אמיתי, לא כאלה עם כלובים). כל מה שנשאר זה להביא משקפת, או לשכור במקום, והחוויה שלכם תהיה מושלמת. למטיבי הלכת, במהלך הסופ"ש ישנם גם סיורי זריחה ושקיעה, בהם פעילות העגורים בשיאה.

שמורת החולה (צילום: אילן ארנון)
צילום: אילן ארנון

את הביקור באגמון החולה ניתן ואף מומלץ לסיים בפיקניק א סתם ברביצה על הדשא באחת מפינות החמד שנמצאות מסביב לאגם. לקחת את הזמן לעוד רגע לפני שיוצאים בחזרה לעולם, לכביש 90, ופונים ימינה לכיוון קרית שמונה או שמאלה בחזרה לכיוון המרכז.

שמורת החולה (צילום: אילן ארנון)
רוכבי אופניים | צילום: אילן ארנון

שמורת החולה (צילום: אילן ארנון)
עוצרים לפיקניק | צילום: אילן ארנון

בשורה התחתונה

מה לשים בוויז?

אגמון החולה

שעות פתיחה

א-ה 09:00-16:00; שישי-שבת 06:30-16:00. ההגעה בהרשמה מראש

כמה עולה?

מחיר כניסה רגיל: 35 שקלים (בהתאם להנחיות התו הסגול, הפעילויות השונות במרכז המבקרים החדש סגורות). 

סיור בעגלות מסתור: 59 שקלים למבוגר. הסיור לוקח כשעה. יש לבחור שעה מראש ולהגיע כעשרים דקות לפני.

השכרת אופניים עד שלוש שעות: 50 שקלים

השכרת אופניים זוגיים: 140 שקלים

השכרת אופניים ל-4 אנשים: 190 שקלים

השכרת רכב חשמלי: 199 שקלים

זמן ביקור מומלץ

כשעתיים

מה להביא?

בגדים חמים במידת הצורך

בגדים נוחים אם מדוושים באופניים

משקפות (ניתן גם לשכור במקום)

אוכל ושתייה לפיקניק

מצלמה