אחרי שנים של בצורת, בשנתיים האחרונות מצב הכנרת נראה מעודד ומרהיב. נכון לעכשיו, חסרים רק 1.15 מ' כדי להגיע לקו האדום העליון ולאחר הגשמים יש אופטימיות זהירה שאפשר להגיע אליו.
אורי שור, דובר רשות המים, מציין כי בחודשיים האחרונים מפלס הכנרת ירד ב- 24 ס״מ אך בימי הגשם האחרונים המפלס החל לעלות, בעיקר כתוצאה מגשם ישיר. כך למשל, עלה מפלס הכנרת ב-2.5 ס״מ ב-24 השעות האחרונות, זאת בשל לילה גשום עם קרוב ל-30 מ״מ גשם.
רק לפני שנתיים, ב-26.11.2018 לכנרת היו חסרים 5.8 מטרים כדי להגיע לקו האדום העליון (1.64 מטר מתחת לקו האדום התחתון). מה שהפך בצורה משמעותית את המצב, היו שני החורפים האחרונים. כך למשל, לפני שנה בדיוק, מפלס הכנרת עמד על 3 מטרים מתחת לקו האדום ועד סוף החורף הוא הגיע עד לכ-9 ס"מ מתחת לקו האדום.
"השנתיים האחרונות היו הרבה מעל הממוצע מבחינת כמויות הגשמים והיטיבו מאוד עם הכנרת", אומר שור. "יחד עם זאת, חשוב לזכור שחמש השנים שקדמו להן היו שנים מאוד שחונות, בדגש על אזור הצפון והכנרת".
את השינוי המהותי בין המצב לפני שלושה חורפים לבין היום, ניתן לראות בצורה ברורה בסרטון שצילם אלעד נחמני, צלם וידאו וסטילס. מצד ימין בסרטון ניתן לראות את מצב הכנרת בחוף גינוסר היום ומצד שמאל ניתן לראות את אותו המקום בדיוק לפני שלוש שנים, כשהמים כלל לא נראים באופק.
כאמור, העלייה המשמעותית של הכנרת היתה בשני החורפים האחרונים, שהיו מבורכים בגשמים. זאת, ביחד עם העובדה שממוצע עליית המים בחורף רגיל עומד על כ-1.6 מטרים, בהחלט ינותנת תקווה שנעבור את הקו האדום העליון השנה. לעומת זאת, שור מציין ש"המודלים מראים שהחורף הקרוב צפוי להיות פחות מהממוצע. אך כולנו תפילה שנזכה לכמה שיותר משקעים, בכמות ובפריסה הנכונה".
ומה לגבי שאלת מיליון הדולר - פתיחת סכר דגניה?
"הסבירות לפתיחת הסכר השנה בהחלט קיימת, זאת בשל כמויות המים האדירות שקיבלנו בשנתיים המבורכות האחרונות ולמדיניות רשות המים שהקטינה את השאיבה מהכנרת למינימום האפשרי, כדי לאפשר את שיקומה. ההוראה לפתיחת הסכר ניתנת ע״י מנהל רשות המים, אם וכאשר יש חשש שמפלס המים יעלה ויעבור את הקו האדום העליון, דבר אשר יוביל להצפות ולנזקים בישובים שמסביב לכנרת.
יש צורך לחשב את כמויות המשקעים (הקיימים והחזויים), את זרימת נהר הירדן והנחלים (הקיים והחזוי), כדי להביא להחלטה מיטבית אשר תמנע הצפות כאמור, אך מצד שני, שלא תהיה מוקדמת מידי ותביא לבזבוז גדול של מים יקרים. מבחינת ההסתברויות כיום, ככל שכמויות המשקעים באזור אגן הכנרת יעברו את ה-90 האחוזים מהממוצע הרב שנתי, הסיכוי לפתיחת הסכר קיים. אך גם כמויות המשקעים תלויות בפריסה ובעוצמה שלהם".
גם פנחס גרין משנה למנכ"ל רשות ניקוז כינרת שומר על אופטימיות: "במידה ויהיה חורף ממוצע קיים סיכוי גבוה לפתיחת סכר דגניה בחורף הנוכחי". בנוגע למצב של חורפים ללא כמויות גבוהות של משקעים, אומר גרין: "אנו מקווים כי לא נגיע למצב של חורפים רעים כפי שהיו לפני שלוש שנים, אך במידת הצורך, אנו נערכים לכך שבעוד כשנתיים יושלם פרויקט העברת מים מותפלים לכינרת שתמנע את המצב הזה".