קצת אחרי קום המדינה בן גוריון החליט להקצות את השטח של גני יהושוע לרשות עיריית תל אביב, תמורת לירה אחת לדונם (או במילים אחרות – כלום כסף), תמורת הבטחה שמשני צדי הירקון לא ייבנו בתים והאזור יישאר פתוח וישמש כריאה ירוקה באמצע העיר. את הפארק עצמו, שנקרא על שם יהושוע רבינוביץ (ראש העיר השביעי של תל אביב), החלו לפתח ולתכנן רק בשנת 1969.

>> לפייסבוק של mako חופש

האזור הפעיל של פארק גני יהושע משתרע על שטח של 3,000 דונם של מדשאות, חורשות, ערוגות ומתקנים שונים, וכל אחד יכול למצוא לעצמו משהו אחר לעשות בתחומי הפארק. למרות זה, רוב כשרוב המבקרים מגיעים לתחומי הפארק הם מעדיפים להתמקד בפיניקים או מנגל, בשיט באגם או במתקנים לילדים, וחבל – הנה עוד כמה דברים נפלאים שאפשר לעשות בו, ביחד עם כל המשפחה.

גנים

גן הסלעים
גן הסלעים משתרע על שטח של 40 דונם במרכז הפארק ומוצגים בו מגוון מסלעי הארץ – שהובאו אליו מהחרמון ועד אילת.

בין הסלעים שולבו מאות מינים שונים של צמחי ארץ ישראל שלוקטו מכל רחבי הארץ, ביניהם, עצי חורש ים תיכוניים כמו אלה ארצישראלית, אלון התבור, אלון מצוי, לבנה רפואית ועוד רבים אחרים, פרחים חד-שנתיים, גיאופיטים (צמחי בצל) כלניות, רקפות, חצבים ועוד.

גן הקקטוסים, גני יהושוע (צילום: באדיבות אתר גני יהושוע)
גן הקקטוסים. סוקולנטים זה עכשיו באופנה | צילום: באדיבות אתר גני יהושוע



גן הקקטוסים
גן הקקטוסים משתרע על שטח של כ-26 דונם, גם הוא במרכז הפארק, וכולל מבחר עשיר של קקטוסים וסוקולנטים מרחבי העולם, חלקם נדירים מאוד.

בגן כ-50,000 צמחים וכ-3,500 סוגים ומינים שונים כמו חלבלוביים, צראוסים, אלויים וצבריים רבים. בגן מצויות חממות לגידול סקולונטים וקקטוסים שונים, שחלקם הובאו מרחבי העולם כזרעים והונבטו במשתלות הגן, חלקם כצמחים ממזרח אפריקה וממדבר קלהרי בנמיביה וחלקם נתרם מאוספים פרטיים ברחבי הארץ.

חממת הקקטוסים פתוחה לקהל הרחב ובה אוסף מרהיב של סוגים ומינים שונים ותוכלו לקנות בה מבחר של קקטוסים וסוקולנטים.

הגן הגזום, גני יהושוע (צילום: באדיבות אתר גני יהושוע)
הגן הגזום. דוגמה לגיזום קלאסי | צילום: באדיבות אתר גני יהושוע



הגן הגזום
הגן הגזום, המשתרע על שטח של כ-15 דונם, משלב בתוכו גינון פורמלי, גינון קלאסי וגינון ים תיכוני. הסגנון הקלאסי, שמקורו בגינון האירופאי בא לידי ביטוי הגיזום הצמחים השונים, בערוגות הגיאומטריות ובמזרקות המים. הגן הים תיכוני הפחות פורמלי, משלב עצי זית, ער אציל והדרים.

בגן הגזום שולבו פריטים ארכיאולוגיים ופסיפסים, המקשרים בין העבר ההיסטורי בארץ ישראל והגינון בעת החדשה. בגנים מצויות בריכות מים, מזרקות ותעלות מים, המהוות אלמנט חשוב בגינון האסלאמי הקדום והקלאסי.

הגן הטרופי, גני יהושוע (צילום: באדיבות אתר גני יהושוע)
הגן הטרופי. חם ולח, בקטע טוב | צילום: באדיבות אתר גני יהושוע



הגן הטרופי
הגן הטרופי הוא אחר ממערך הגנים הייחודיים שבפארק והוקם בשנות השבעים. הוא משתרע על שטח של כ-20 דונם ובו צמחים טרופיים, שבילי הליכה, בריכות מים לדגים, לעופות ולצמחי מים, ומשתלה לממכר צמחיה טרופית.
השבילים, שבחלקם צרים ומתפתלים ובחלקם מוגבהים מעל פני האדמה, מדגישים את החוויה של שהייה ביער טרופי ומאפשרים התרשמות מן הצמחייה מזוויות מבט שונות.

מוצא מרבית צמחי הגן מאזורים טרופיים, המאופיינים בטמפרטורה ובלחות גבוהות וקבועות כל ימות השנה. תנאי גידול אלה מאפשרים התפתחות יער רב שכבתי, צפוף ועשיר במיני צמחים ובו עצים גבוהים ירוקי עד, עצים נמוכים, שיחים, מטפסים ואפיפיטים (צמחים הגדלים על גזעים או ענפים של צמחים אחרים אך אינם טפילים ואינם ניזונים מהם). מגוון הצמחים שתמצאו בגן כולל דקליים, שרכניים, פיקוסיים, במבוקיים, ציקסיים, לופיים, ציפורי גן עדן וצמחי מים. ולא רק אלו, תוכלו למצוא בגן הטרופי חממת סחלבים ייחודית הפתוחה למבקרים.

פינת חי, גני יהושוע (צילום: באדיבות אתר גני יהושוע)
אייל בפינת החי | צילום: באדיבות אתר גני יהושוע

מסלולים ונקודות

גבעת חמיצר
מתחם המשתרע על פני כשלושה דונם. על סימן שאלה ענק מבטון הוצבו 18 פסלים, פרי יצירתם של אמנים ישראלים, כאשר כל פסל מייצג רמז לפתרון החידה. פתרון כל הרמזים מוליך לתעלומה שמצפינה מספר.

פינת חי במרכז הפארק
נמצאת בצמוד לתיאטרון הפארק והמשרדים. ניתן להגיע אליה מהצד המערבי של החניון הראשי. בפינה תוכלו למצוא בעלי כנף כמו אמו, טווסים, ברווזים, תרנגולי הודו ועוד, דביבונים איילים, חמוסים ועוד.

מסלול אתרים היסטוריים (רגלי)
מסלול טיול לשבע טחנות - הברכות האקולוגיות - החווה החקלאית והר נפוליאון (מתאים לכל הגילאים).
נתחיל באתר שבע טחנות על גדת הירקון הדרומית, לאחר סיור סביב בריכת המאגר של טחנת הקמח ממנה זורמים המים במגלשים חזרה לעבר הירקון, נמשיך לעבר הבריכות האקולוגיות הנמצאות בקרבת מקום, בריכות אלה נועדו לטהר חלקית את מי הירקון המזוהמים המוזרמים אליהם מהירקון ולאחר המעבר דרך צמחית הבריכות מוחזרים לירקון. ניתן להבחין במספר צמחים - שנית גדולה הפורחת בסגול, קנה מצוי, גומא הפפירוס, גומא הנחלים, וקנת המים הפורחת בוורוד-צהבהב.

מטיילים בפארק, גני יהושוע (צילום: באדיבות אתר גני יהושוע)
כיף של מקום | צילום: באדיבות אתר גני יהושוע

נמשיך דרומה לעבר אתר ההנצחה של הנספים באסון גשר המכביה בשנת 1995 נעבור לרחוב רוקח ברמת גן ונלך לאורכו דרומה עד שנפגוש בצד ימין את הכניסה לחווה החקלאית, החווה ממוקמת באותה חווה שהוקמה בשנות ה-20 של המאה הקודמת ע"י הטמפלרים ולייב גולדברג שרכש את המקום, עד סוף שנות השלושים היא כאן פרדס לתפארת בן 350 דונם. בחווה ניתן להבחין בבנייני החווה המקוריים ובבאר האנטיליה שסיפקה מים להשקיית הפרדס. מכאן נחזור לרחוב רוקח ונלך לאורכו דרומה עד שנפגוש מימין שלט המנתב אותנו למרומי תל ג'רישה הוא הר נפוליאון המפורסם, נעלה ברכס הכורכר עד לפסגתו ממנה ניתן לצפות לעבר אזור ראש ציפור ונחל איילון וצפונה יותר לבנייני האוניברסיטה (שייח מונס לשעבר), בהמשך נגלוש לאורך המדרון הצפון מערבי עד שנפגוש בבאר העתיקה מהתקופה הכנענית שספקה מים לעיר הכנענית-מצרית שהייתה במקום. נחזור לחניון הפארק הצפוני דרך שבילי ראש ציפור.

טיול לאורך הירקון (רגלי, לכל המשפחה)
מחנים בחניון רדינג, חוצים את הגשר למתחמי הנמל השונים, חוזרים לאורך הגדה הצפונית, מבקרים בגן ההנצחה לנפגעי הטרור, בו הונצחו החללים מסוף המאה ה-19 ועד לאחרונה וממשיכים לגן הבנים בו הונצחו חללי העיר ת"א מימי הבריגדה היהודית ועד היום.

עוד שבילים ומסלולים (משפחות, אופניים ומסלולים רגליים) אפשר למצוא באתר של הפארק.

הגנים הייחודיים של גני יהושוע יהיו פתוחים לציבור הרחב ללא תשלום, עד ה-31 בינואר 2016. הגנים פתוחים בין השעות 8:00-14:00 בימי חול, ובין 10:00-16:00 בשבתות וחגים. לפרטים נוספים.

>> ברגע האחרון: צימרים בהנחות לסוף השבוע של חנוכה
>> צפו: זוהר הקוטב כמו שאף פעם לא ראיתם מעולם