העונה הנעימה עדיין כאן וזה הזמן לצאת לטייל במסלולי הטבע היפים שיש לנו בארץ. לטובת העניין, בחברה להגנת הטבע גייסו ל"מילואים" חמישה מסמני שבילים בדימוס, שימליצו על מסלולי הטיול הכי יפים ומיוחדים.
בחברה להגנת הטבע, מציינים כי כל הממליצים סימנו בעבר לאורך תקופה ארוכה, וכיום מצטרפים לסמן, בכל פעם שיש להם זמן פנוי. הם טיילו בכל הארץ, סימנו אותה לאורכה ולרוחבה ומעטים האנשים בישראל, שמכירים את שביליה, את מסלוליה ואת אתרי הטבע שלה, כמוהם. אלו ההמלצות שלהם:
גל וולפסון, בן 28, סימן בין 2016-2017, ממליץ על:
מסלול - נחל פרת
איך מגיעים? שמורת עין פרת. איפה מסתיים? איפה שרוצים.
אחרי שמחנים את הרכב בחניון השמורה, הולכים בסמוך לנחל, בכיוון מורד הזרם. לאורך המסלול, יש בריכות מים, שלחלקן אפשר להיכנס, בהן דגים, שהרגליים שלנו זה אטרקציה בשבילם. כמה זמן לוקח - תלוי מאוד במטייל עצמו, אבל הייתי מקדיש לפחות חצי יום. מה ניתן לראות בו - ניתן לראות את זרימת נחל פרת, שהוא למעשה נחל שנובע בקניון מדברי, את בריכת התמר, שנמצאת סמוך לחניית השמורה, ואת הנוף המדהים, שנגלה לנו מכל עבר. למה אתה ממליץ עליו - אני אוהב בעיקר את הייחודיות של נחל מדברי, שופע מים.
גיא קפילוטו, בן 26, סימן בין 2018-2019, ממליץ על:
נחל כלח - בשמורת טבע הר כרמל
המסלול אורכו כארבעה קילומטרים, שבהם עולים ויורדים מהנחל, אפשר גם להאריך את ההליכה ולהתחבר לנחל גלים (על השביל הכחול). השביל מתחיל בצבע האדום, מחניון שווייצריה הקטנה ומסתיים בשביל ירוק, שעולה לאוניברסיטת חיפה. אם יהיה חם, יהיה אפשר לעצור בדרך הביתה בחוף הים וההליכה בנחל היא בצילו של החורש הים תיכוני ובין מצוקים גבוהים. בשביל יש תופעה גאולוגית יפה, צְנִיר, שבה נשחקת צורה של חצי צינור במצוק ובעונה זו פורח בה השושן הצחור, שהוא אחד מפרחים היפים והנדירים של ארצנו, שנמצא בסכנת הכחדה.
אורן פיק, בן 29, סימן בין השנים 2018-2019, ממליץ על:
שביל ישראל בהר מירון - מחניון חרבת חממה, לחניון הפיתול (או הפוך)
מדובר במסלול של 10 ק"מ, מוצל, עובר דרך תצפיות יפות על הגליל העליון, על החרמון ועל לבנון. אני אוהב את המסלול הזה, במיוחד בגלל שזה אחד מהאזורים המעטים בגליל, בו אפשר לחוות נוף הררי וליהנות מריחוק מיישובים.
שקד גוטליב, בת 28, סימנה בין השנים 2016-2017, ממליצה על:
נחל תבור - מסלול מעגלי
נקודת התחלה וסיום: כניסה אחורית של קיבוץ גזית (רחבת חנייה מצפון).
אורך המסלול: כ -9 ק"מ, בין 5 ל -6 שעות.
מתחילים לצעוד על שביל ג'יפים אדום, אשר יורד לנחל תבור, בהתחברות לנחל פונים שמאלה, עם השביל הכחול, לכיוון קניון הבזלת, ממשיכים עם הכחול לעלייה מהנחל, עד שלמעלה מתחברים לשביל ג'יפים שחור ואחריו לאדום, שמוביל חזרה לחנייה. נקודות עניין - בתחילת המסלול (לאחר רבע שעה הליכה) מגיעים למצפור אלעד - אחלה מקום לארוחת בוקר, עם נוף מטריף. קניון הבזלת, הוא מקטע מרהיב, שכולל גם מים זורמים עד סוף האביב (לא תמיד ראויים לרחצה). העלייה כוללת נוף יפהפה להר תבור, אשר מאוד מרכך את קושי העלייה, ובסוף העלייה, מרוויחים נוף מדהים לנחל תבור והר תבור גם יחד. כל המסלול מוקף פריחה עונתית יפהפה.
בחרתי להמליץ על נחל תבור, מפני שיש בו את שילוב הקסם - הכול מהכול. מסלול יפהפה, מלא פריחה, מעגלי, לא ארוך מדי ולא קצר מדי, לא קשה מדי ולא קל מדי. אזור נחל תבור יקר לליבי, מאז שנת השירות שעשיתי בבית ספר שדה אלון תבור, של החברה להגנת הטבע ומאוד התרגשתי לחזור ולסמן אותו, בתור מסמנת שבילים. מאז, אני שואפת לבקר בנחל תבור לפחות פעם בשנה, כאשר התורמוסים צובעים את כל מדרונות הנחל, בסגול בוהק.
אופיר גבאי, 37, ממליץ על:
נחל שרף
דרך הגעה: מגיעים דרך מפעלי צין, מקיפים אותם ממערב ומתחילים את המסלול בחניון לילה שיטים, בתחילת השביל הירוק.
אני ממליץ על המסלול, כי הוא מאפשר להתנתק מהיומיום ולצאת לשטח יפהפה ויחסית מבודד וכשיש בגבים מים, אז זו בכלל חגיגה. ישנם שני מסלולים אפשריים:
- המסלול הקצר - הלוך וחזור, על אותו שביל ירוק (סה"כ 8 ק"מ), אחרי 2 ק"מ - גב שרף התחתון.
- מסלול ארוך - (בערך 14 ק"מ) הולכים את כל השביל הירוק, ממנו עוברים לשביל אדום (לכיוון צפון מערב), ממנו לשביל שחור (לכיוון צפון) בנחל חגור ועם השביל השחור ממשיכים בחזרה לחניון לילה שיטים.
"ארץ ישראל היא אמנם חצי סיכה על מפת העולם, אבל כל כך מיוחדת: מהנופים הירוקים בצפון ועד המדבר הצחיח בדרום, בעלת פריחה מרהיבה (שהשנה עשתה עימנו חסד ונשארה לעוד כמה רגעים)", אומרת שביט סער וקסלר, מנהלת היחידה לסימון שבילים, בחברה להגנת הטבע. "הוועדה לסימון שבילים, של החברה להגנת הטבע, מסמנת שבילי טיולים, כבר 70 שנה, לאורכה ורוחבה של מדינת ישראל, עבור המטיילים. אז קחו תרמיל, קחו מים, קחו מפה וצאו לתור את הארץ. ההנאה – מובטחת".