איך הגלגל מסתובב לו: עד לפני כעשרה ימים ישראל היתה אחת המדינות שתיירים מכל העולם נשאו אליה עיניים, בגלל מבצע החיסונים המרשים. כך, ב-23.5 תיירים היו אמורים להתחיל להגיע לארץ בקבוצות וכחלק מפרויקט תגלית. בנוסף, פרסומי ענק הקוראים לתיירים להגיע לארץ עלו בניו יורק, לונדון ודובאי. כעת, כשמבצע "שומר החומות" נכנס ליומו ה-9, נראה שאיבדנו את היתרון שלנו והרצון להגיע לטייל בארץ, נעלם כלא היה.
"המצב הביטחוני הנוכחי מייצר פגיעה משמעותית ומיידית ביכולת של ישראל למשוך תיירות פנאי מאירופה", אומר ד"ר ערן כתר, יועץ וחוקר במחלקה לניהול תיירות ומלונאות באקדמית כנרת. "תיירים פוטנציאליים אלה, אשר שקלו את ישראל בשל היותה מדינה ירוקה, בוחנים כעת יעדי קיץ חלופיים באגן הים התיכון.
"בד בבד, ניסיון העבר מלמד שההשפעה של אירועי בטחון היא חודשים ספורים, והיא אינה אחידה על כלל סוגי התיירות. כך, פלחי שוק תיירותיים חשובים לישראל כגון ביקור קרובים וידידים, תיירות יהודית ועליה לרגל נוצרית צפויים לספוג השפעה קטנה ולשוב לישראל בהקדם."
ד"ר כתר מוסיף שבמקביל לנושא הביטחוני, גם הנושא הבריאותי עדיין רחוק מלהיות פתור ואין כרגע תאריך ונוהל ברורים לכניסת תיירים עצמאיים לארץ שאינם חלק מקבוצה מאורגנת.
גם ד״ר הילה צבן, ראש המחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת מציינת שישראל זוכה בשבוע האחרון לסיקור שלילי מאוד במקומות רבים בעולם ובעיקר בצפון אמריקה ואירופה, משם היו אמורים להגיע אלינו תיירים רבים.
"כמו בתקופות קודמות של הידרדרות המצב הביטחוני בארץ, למשל במבצע 'צוק איתן' ב- 2014, ראינו שהייתה לכך השפעה ניכרת על התיירות בזמן שהמבצע התקיים וגם אחריו. לקח זמן עד שראינו חזרה לאותם כמויות התיירים שהיו מקודם, אך בהמשך דווקא נראתה צמיחה משמעותית במספרי התיירים שהגיעו לכאן" אומרת ד"ר צבן. "בהחלט ייתכן שהמבצע הנוכחי והמהומות הפנימיות ברחבי הארץ הרסו את היתרון היחסי של ישראל כיעד בטוח מקורונה. מהירות השכחה העולמית תלויה במידה רבה במועד הסיום של המבצע ובנזקים המצטברים שלו. כמו בתקופות אחרות, הראשונים להגיע יהיו אנשים שמבקרים קרובים וחברים."
יהודה זפרני, מומחה תיירות ותעופה, ומנהל תחום התיירות במועדון הצרכנות הוט, דווקא משד מסר יותר אופטימי: "אין לי ספק שהתיירות תחזור לאחר המבצע. אנחנו שומעים ממארגני הקבוצות כי לא נרשמים ביטולים מצד הנוסעים ולאחר הפסקת האש ישראל תחזור להיות מקום בטוח. זאת בדומה למה שראינו לאחר מבצעים בעבר. אנחנו מעריכים כי נראה בקיץ הקרוב את תחילתה של התיירות הנכנסת לישראל, אך עדיין מדובר במספר מאוד מצומצם למול 2019 שבה נשברו שיאי התיירות לישראל עם כניסתם של 4.5 מיליון תיירים. ככל הנראה השנה נראה את ההתנעה המחודשת של התיירות הנכנסת לישראל ועד לקיץ הבא מאמינים שנראה את המספרים מתקרבים למחצית מ-2019. לפי הערכות שלנו ושל גורמים נוספים מתחום התיירות בישראל, 2023 תהיה שנת השיא בתחום התיירות הנכנסת לישראל אך לכך עוד חזון למועד."
גם ג׳ואנה לנדאו, מנכ״לית ומייסדת Vibe Israel מוסיפה: "היתרון היחסי שיש לישראל בפוסט קורונה הוא רב ערך וארוך טווח. אני לא חושבת שהוא יימחק לחלוטין בשל המבצע. ההערכה שלי שתהיה פגיעה, אבל פחות משמעותית מהצפי. הזיכרון של אנשים, כך הוכח - קצר. אם דווקא ראינו משהו בעשור האחרון זו ההתאוששות היחסית מהירה של היעד אחרי אירועים כאלה. יש יתרון משמעותי לכך שכרגע ישראל עדיין לא פתוחה לטיסות ולכן אין תמונות של סוכנים וחברות תיירות שצריכות לחלץ תיירים מבוהלים בארץ (ולכך יש השפעה). דווקא העובדה שרק עוד שלושה חודשים לערך אנחנו אמורים להתחיל לראות תנועה רצינית לארץ אמורה להיות לטובתנו כי היא תתן זמן התאוששות ומעין סוג של 'בולם זעזועים' סביר, אני מקווה, אחרי האירועים. ממה שידוע לי - יש רצון אדיר של המון נוצרים ויהודים להגיע ארצה. בטח אחרי יותר משנה של היעדרות, עוד יתרון שיש לנו שאין למדינות אחרות."