בסוף דצמבר (27.12 ליתר דיוק) אילת סגרה את המלונות בעיר בפעם השלישית בשנה האחרונה. ההוראה על הכניסה לסגר בעיר הדרומית הגיעה לאחר חמישה שבועות בהם פעל מתווה ה"איים הירוקים" במסגרתו המלונות באילת ובים המלח נשארו פתוחים, אך כל מי שרצה להגיע להתארח, נדרש להציג בדיקת קורונה שלילית. ההודעה על הסגירה של אילת, ביחד עם כל הארץ, הפתיעה לא מעט אנשים בעיר התיירות הדרומית.

"תכנית האיים הירוקים דיברה על כך שאילת תוכל לפעול ולארח גם בזמן הסגרים במדינה, לא רק בזמן שהכל פתוח", אומר ראש העיר אילת, מאיר יצחק-הלוי בראיון ל-mako חופש. "למה זנחו את זה כל כך מהר? התכנית עבדה מעולה. חוץ מנפילה אחת נקודתית, אילת היתה במצב תחלואה נהדר."

 -  (צילום: אילן ארנון)
אילת ריקה לגמרי. הטיילת בעיר | צילום: אילן ארנון

אילת (צילום: אילן ארנון)
צילום: אילן ארנון

יצחק-הלוי מוסיף ש"שבועיים לפני תחילת הסגר השלישי זיהינו שהולכים לסגור אותנו והתחלנו להתריע שלא חייבים, שיתנו למי שהתחסן או החלים להגיע, אבל לא הקשיבו לנו ומה שקורה עכשיו זה שאין בדיקות בכניסה לעיר ורק הלכנו אחורה. התחלואה עלתה. בארץ שלנו אוהבים לדבר במונחים צבאיים - אז ההרגשה היא שלאורך כל משבר הקורונה אין תורת לחימה. לאף אחד אין מושג מה קורה, או איך להיערך."

נכון לעכשיו, הסגר צפוי להיגמר ביום ראשון או רביעי, עדיין לא הוחלט, ולמלונאים בכלל ולראש העיר בפרט, לא ברור מה קורה. המידע היחיד שידוע ניתן על ידי פרויקטור הקורונה, פרופ' נחנן אש,  לפני מספר ימים: על פי המתווה המסתמןמיד לאחר היציאה מהסגר, יפתחו קודם כל את האיים הירוקים, ללא חדרי אוכל ומרחבים ציבוריים בבתי המלון.

הפעם, בניגוד לסגרים הקודמים, כולם כבר יודעים שההחלטה תתקבל ברגע האחרון. אין מה לנסות לנחש או לדרוש להיערך מראש. בינתיים מחכים. בזמן הזה, אילת נטושה לגמרי. המלונות, הרחובות, בתי העסק, הכל סגור. בטיילת לא מסתובב אף אחד והשוטרים לא נחוצים כאן כדי לפזר אנשים שנמצאים בחוף הים. יום כיפור של ממש. "נראה שמי שמקבל החלטות בכלל לא לקח בחשבון את האנשים. הם כנראה לא יודעים איך נראה בית ששני ההורים שבו לא עובדים", אומר יצחק- הלוי.

אילת (צילום: אילן ארנון)
כולם יודעים שההחלטה תתקבל ברגע האחרון | צילום: אילן ארנון

אילת (צילום: אילן ארנון)
צילום: אילן ארנון

מה ההערכה שלך לגבי מועד פתיחת המלונות?
"הבטיחו לנו שאנחנו בעדיפות ראשונה. אני מאמין שבשבוע הבא נקבל תשובה סופית על איך יראו החודשיים הקרובים ואז נתחיל לחזור לשיגרה. המלונות בעיר יוכלו לחזור לתפקוד כשבועיים אחרי היציאה מהסגר, מתי שזה לא יהיה. החלום שלי זה שכבר בפברואר נוכל להביא לכאן גימלאים שחוסנו והם יהיו הראשונים ליהנות מהעיר."

ראש עיריית אילת על פתיחת העיר (צילום: מתוך "חדשות הבוקר עם ניב רסקין",  קשת 12  )
"אין תורת לחימה". מאיר יצחק-הלוי | צילום: מתוך "חדשות הבוקר עם ניב רסקין", קשת 12

"הפכנו להיות המלון היחיד שמארח אנשים באילת"

בין כל המקומות הסגורים באילת, מלון סוליי הוא אחד היחידים שפתוחים בעיר. אפשר לספור את המלונות שעדיין מאחרים בצורות שונות על יד אחת. הסיבה שהוא פתוח גם בזמן הסגר היא בגלל שהוא מארח רופאים, צוותים של מגן דוד אדום, תושבי חוץ שמגיעים לעסקים לעיר ללילה ועוד, ונותן את המענה לעובדים חיוניים שמחפשים איפה לשים את הראש בעיר הדרומית בזמן הזה.

"אני לא לגמרי יודע איך קרה שאנחנו הפכנו לאחד המלונות היחידים שנותן מענה למי שצריך בעיר", אומר דוד ברנס, מנכ"ל מלון סוליי אילת. "זה פשוט התגלגל. מלבדנו הרוב המוחלט סגור ושומם, הרחובות ריקים, יש 80 אחוז מובטלים, המצב לא מזהיר".

אילת (צילום: אילן ארנון)
מלון סוליי. אחד היחידים שפועלים בעיר | צילום: אילן ארנון

אילת (צילום: אילן ארנון)
צילום: אילן ארנון

ברנס מסביר שההזמנות למלון מגיעות בעיקר דרך אתר בוקינג ויש כאלה שממש מגיעים פיזית לקבלה ומבקשים חדר. "העובדה שאנחנו פתוחים לא מעודדת בימים אלה. כרגע למשל, יש לנו 16 חדרים תפוסים, שזה 20 אחוז. זה הממוצע בזמן הסגר השלישי. קח בחשבון שהמחיר ללילה כרגע הוא 350 שקלים, זה בטח לא מחירים ותפוסה של רווח, אלא רק מצמצם קצת הפסדים. מתוך 16 עובדים, כרגע יש רק 6 אנשים שעושים הכל, כולל אותי. בעיקר משפצים, מנקים, עושים עבודות תחזוקה. עשינו למשל שיפוץ לבריכה ולחדר הכושר."

"למרות הכל אנחנו אופטימיים", אומר ברנס, "מה נשאר לנו לעשות. בין הסגרים התפוסה עמדה על 42 אחוזים ואני מאמין שברגע שיפתחו נראה קפיצה של כ-10 אחוזים. כמובן שמעבר לזה כולם מסתכלים על פסח. זה המגדלור. אני מאמין שאנשים ירצו לצאת לחופש ברגע שיהיה ניתן לעשות זאת."

אילת (צילום: יחסי ציבור)
מנצלים את הזמן לשיפוצים. הבריכה במלון מחכה לחזור לפעול | צילום: יחסי ציבור

יש לך הערכה מתי זה יקרה? אתם נערכים?
"לא ברור מתי נוכל לחזור לשיגרה. גם לא ברור באיזה מתכונת בדיוק. אף אחד כבר לא נותן תשובות ברורות ואנחנו הפסקנו לדרוש אותן. אני אישית הפסקתי לעקוב וכך אני חי. כרגע אף אחד לא אמר שום דבר על היציאה מהסגר ועל הנייר זה אמור לקרות בעוד מספר ימים." 

"אנחנו נמצאים בקו האדום"

בניגוד לסוליי, ברשת מלונות פתאל, לה 8 בתי מלון ברחבי העיר, כיסו את כל הרהיטים בלובי בניילונים. כבר מעל לחודש שכל בתי המלון של הרשת סגורים לגמרי והאנשים היחידים שמסתובבים במקום אלה אנשי הביטחון והתחזוקה. גם כאן מנצלים את הזמן כדי לעשות שיפוצים ושידרוגים ליום שבו יפתחו. ומתי זה יקרה? ניחשתם נכון, אין להם מושג.

אילת (צילום: אילן ארנון)
כל המלון מכוסה בניילונים ושמיכות. הרודס | צילום: אילן ארנון

אילת (צילום: אילן ארנון)
צילום: אילן ארנון

למרות זאת, גם משה בן חיון, מנכ"ל מלונות פתאל אזור אילת, משדר אופטימיות מפתיעה. "להבנתי ברגע שנצא מהסגר נוכל לפתוח במתכונת של ה'אי הירוק', תכנית שעבדה מבחינתנו בצורה מושלמת. הפעם גם נוכל לקבל את מי שמחוסן ולא רק מי שעבר בדיקה, ככה שאני מאמין שהרבה מבוגרים, שלא יצטרכו בירוקרטיה מסרבלת, יוכלו להגיע בקלות."

מה יקרה ברגע שיודיע לכם שאתם יכולים לפתוח?
"מרגע שיודיעו על סוף הסגר צריך להחזיר אנשים מחל"ת, לנקות, להכשיר את המקום, להזמין אוכל. אני צופה שכשבוע לאחר סוף הסגר נוכל להתחיל לארח. לכולם יש הרגשה שזה קורה ממש עוד רגע. יש לנו 300 עובדים בחל"ת וגם הם בהרגשה שממש בקרוב הם חוזרים לעבודה. מקווה שלא נתבדה פעם נוספת."

בן חיון מציין שנכון לעכשיו ישנם 60 אחוזי תפוסה לסוף פברואר, בעיקר של אנשים שהזמינו בעבר וההזמנה שלהם נשמרה במערכת. "אני מאמין שבפסח נוכל לטפל לאזור ה-80 אחוזי תפוסה ויותר. כמו בקיץ. כולם מחכים לפסח."

אילת (צילום: אילן ארנון)
"כולם מסתכלים על פסח. זה המגדלור" | צילום: אילן ארנון

אילת (צילום: אילן ארנון)
צילום: אילן ארנון

עד כמה באמת הייתם קרובים לנקודת האל חזור?
"זה לא שהמלונות שלנו היו בסכנת סגירה, אבל כשצעקנו שלא נצליח להתאושש בגלל הסגרים התכוונו בעיקר למצב של התושבים בעיר. 80 אחוז מהם לא עובדים, אלה ממש אנשים בסיכון. יש בתים בהם שני ההורים עובדים אצלנו וכעת הם מחכים לחזור. מבחינת האנשים אנחנו ממש נמצאים בקו האדום, וצריך שיתחילו להפנים את זה. בניגוד לשאר הארץ אילת באמת סגורה הרמטית. כשהמלונות סגורים, העיר סגורה." 


כמה תעלה חופשה באילת בפסח?

מלון סוליי

26-29/3/21 - החל מ 1,050  שקלים ללילה על בסיס לינה וארוחת בוקר (מינימום 3 לילות)

29/3 – 1/4 - החל מ-1,350 שקלים ללילה על בסיס לינה וארוחת בוקר (מינימום 2 לילות)

1-3/4/21 - החל מ-1,190 שקלים ללילה על בסיס לינה וארוחת בוקר (מינימום 2 לילות)

רשת מלונות פתאל 

* המחירים לזוג לשלושה לילות בפסח 

הרודס - 5,355 קלים ללינה וארוחת בוקר

יו מג’יק פלאס - 5,151 שקלים על בסיס חצי פנסיון

רויאל ריזורט - 3,595 שקלים ללינה וארוחת בוקר

מלונות נוספים - המחירים באדיבות איסתא

* המחירים לשלושה לילות (25-28.3.2021) לזוג + שלושה ילדים

ישרוטל רויאל גארדן - 4,242 שקלים ללינה בלבד

קראון פלאזה - 5,487 שקלים ללינה וארוחת בוקר     

קיסר פרימייר - 3,111 שקלים ללינה וארוחת בוקר