ראש השנה הוא זמן של חידוש והתחדשות. את האנרגיה המיוחדת הזו שמרגישים באוויר בראש השנה תוכלו למצוא לא רק בבית, אלא גם בטבע. ברשות הטבע והגנים, אספנו ריכזו עבורינו רשימה של המסלולים החדשים ביותר בטבע מהשנה האחרונה בהם תוכלו לבקר במהלך החג ובכלל.

אתגר מצדה

אתגר מצדה (צילום: בועז שיזף, רשות הטבע והגנים)
אתגר מצדה | צילום: בועז שיזף, רשות הטבע והגנים

גן לאומי מצדה הוא אחד מהאתרים המוכרים והפופולריים ביותר בארץ ובעולם, עם מאות אלפי מבקרים מדי שנה. ובדיוק כשחשבנו שאין איפה לחדש, פתחו השנה רשות הטבע והגנים את אתגר מצדה – מסלול חדש ואתגרי המאפשר לראשונה יציאה בטוחה אל מחוץ לחומה של מצדה וביקור במכלולים ארכאולוגיים נסתרים, שהיו עד היום מזה עשרות שנים ללא גישה, עקב מיקומם המאתגר.

המסלול הינו על שפת המצוק של מצדה וכולל שימוש בסולמות ומאחזי יד, והתחברות עם רתמה לכבל בטיחות. הליכה בו מאפשרת למטיילים לחוות וללמוד על הסיפור המלא של מצדה ועל הקהילה שחיה במקום לאורך השנים, מעלילותיו של המלך הורדוס ועד לנזירים ביזנטיים.

התצפית הניבטת מן המסלול, יחד עם הקסם הטבעי של המקום הממוקם בשוליו המזרחיים של מדבר יהודה, בסמוך לחוף ים המלח, בין סדום לעין גדי – הופכים אותו לאחד מן המקומות הכי נעימים ומומלצים לקחת רגע של אוויר, ולרענן את הנפש.

איך להגיע? כתבו בוויז: גן לאומי מצדה


גן לאומי סוסיתא

גן לאומי סוסיתא (צילום: אבישג איילון, רשות הטבע והגנים)
גן לאומי סוסיתא | צילום: אבישג איילון, רשות הטבע והגנים

העיר סוסיתא היא עיר של היסטוריה מפוארת שנוסדה במאה ה–2 לפני הספירה. בתקופת החשמונאים נכבשה בידי אלכסנדר ינאי ותושביה להתגייר. לאחר מרד בר כוכבא העיר שגשגה, אך בשנת 363 לספירה נחרבה לראשונה ברעידת אדמה ושוקמה. שנים לאחר מכן (בשנת 749 לספירה) נחרבה שוב מרעידת אדמה וננטשה.

מאז, הפעם הראשונה בה הוזכרה שוב בדפי ההיסטוריה הייתה בשנת 1948 כאשר כבשו חברי קיבוץ עין גב הסמוך את המוצב הסורי שחלש על יישובם. במקום הוקמה עמדה קדמית של צה"ל, שאוישה עד 1967.

בשנים האחרונות ביצעה רשות הטבע והגנים פרויקט פיתוח רחב היקף בגן הלאומי סוסיתא, במטרה להנגיש את האתר למטיילים. במסגרת הפרויקט פותחו שבילים העוברים בנקודות העניין המרכזיות באתר, הוצבו שלטי המחשה והסבר, נחשפו פסיפסים, שופצו המבנים ההיסטוריים והונגשו לקהל המבקרים ונפתח מרכז שירות למטייל, שבו מרפסת תצפית ופינה יפה לשבת בה. החודש אף הסתיימה תקופת ההרצה ואנו מזמינים אתכם להגיע ולראות מגוון ממצאים ארכיאולוגיים המעידים על ייחודיות המקום.

איך להגיע? כתבו בוויז: גן לאומי סוסיתא


נחל עינת (גן לאומי ירקון)

נחל עינת (צילום: אדר סטולרו מליחי, רשות הטבע והגנים)
נחל עינת | צילום: אדר סטולרו מליחי, רשות הטבע והגנים

רבים ממדריכי הטיולים ביקרו והדריכו לא פעם בגן לאומי ירקון. נדמה שמוקדי העניין המרכזיים שבו נותרו שנים כשהיו ואין חדש תחת השמש. אולם, מים רבים זרמו בירקון בשנים האחרונות והמבקרים בו היום ישמחו לגלות שהגן הלאומי התחדש וחידושים נוספים הולכים ומתהווים בו ממש בימים אלו ועל כן יש למה לצפות.

גן לאומי ירקון מאופיין בלא מעט סביבות חיים מימיות ובמרכזן נחל הירקון כמובן, אך לאחרונה התחדש הגן בגוף מים נוסף הודות לפרויקט שיקום מרשים שהובילה רשות הטבע והגנים  - ערוץ מים חיים המחבר בין מתחם תל אפק ובריכת הנופרים – נחל עינת. מטרת השיקום הייתה בשלב הראשון להעשיר אקולוגית את מקטע הנחל  במספר רב של מינים תוך דגש על מינים נדירים.

את הסיור בנחל עינת אנו ממליצים להתחיל בתל אפק. לצפות על המרחב ממגדל התצפית הצפון מערבי של המבצר, לצאת מהפתח המזרחי ולפנות שמאלה בשביל היורד לכיוון האגם. עם סיום הירידה,  תחת צל עצי הזית, ניתן לפגוש את השלט הראשון בסדרת השילוט החדשה, שלט זה עוסק בשירו של נתן יונתן – 'האיש ההוא'. השיר שנכתב בהשראת נופי ילדותו של יונתן, מתאר את נופי המים, הנחל והביצה, הקנה המצוי והערבות הבוכיות.

איך להגיע? כתבו בוויז: גן לאומי ירקון מתחם מקורות הירקון


שמורת טבע נחל שניר – חצבאני

נחל שניר (צילום: רינת רוסו, רשות הטבע והגנים)
נחל שניר | צילום: רינת רוסו, רשות הטבע והגנים

נחל שניר (החצבאני) הוא הארוך במקורות הירדן. הנחל זורם כל ימות השנה, ולאורכו "יער גדות" מפותח של עצי דולב וקירות הבנויים מנטף נחלים. שביל ההליכה חולף לאורך כקילומטר אחד בגדה המזרחית של הנחל. בחודשי החורף השביל נסגר מדי פעם בשל זרימה חזקה כיוון שבשונה משאר מקורות הירדן, נחל שניר הוא בעל אופי שיטפוני, ולכן יש בו הבדלים ניכרים בין זרימת החורף לזרימת הקיץ.

באתר מספר מוקדי עניין מרכזיים בהם שתי בריכות מלאכותיות – האחת היא "בריכת שכשוך" להנאת המטיילים, והשנייה משמשת גן מקלט לצמחי מים נדירים, כגון נופר צהוב ומרסיליה זעירה, שכמעט שנכחדו מהטבע בארץ. בנוסף, בביקור באתר תוכלו גם למצוא מסתור ציפורים ומלפי טוורטין המזרימים את מי נחל דן הקרירים לנחל שניר.

בחודשים האחרונים התחדש האתר במרכז מבקרים חדש ובמרכז אור קולי חדש. נערך פיתוח של כל מבואת הכניסה והרחבה של מרכז השירות במקום. יחד עם זאת, כולל בתוכו גם אולם הקרנה ובו 50 כיסאות, המציג סרט באורך של כרבע שעה הכולל צילומי טבע מדהימים. מטרתו של הסרט הוא להציג את בעלי החיים הנמצאים במקום ואת הייחודיות של נחל שניר שהוא אחד מן החשובים בצפון עם אפיק שמגיע עם הכינרת. הסרט מוסיף עוד נדבך חווייתי לאתר שכולל בתוכו גם את פארק החושים, מסלול חוויתי לכל המשפחה בשמורת הטבע נחל שניר המשלב חוויה חושית, חיבור לטבע והצצה לעולמן של חיות הבר והמגע הפיזי במים, באדמה בעץ ובאבן.

איך להגיע? כתבו בוויז: שמורת טבע נחל שניר – חצבאני